Da li ste skakali padobranom? Od čega se sastoji obuka, koliko traje, gde može da se obavi... ?
Napisano: 28.08.08, 23:19
Ovu poruku je izmenio Milica: 28.08.08, 23:29
Dalte neke info!
Napisano: 29.08.08, 12:17
Svetski poznati BASE skakač, Belgijanac Cedric Dumont, skočio je s najviše zgrade na Balkanu, novog Avazovog tornja visokog 142 metra, i time ukratko neupućenima objasnio o čemu se u BASE skakanju zapravo radi. Na press konferenciji povodom otvaranja zgrade, Belgijanac je pred prisutnima poželeo da skoči sa zgrade, međutim, to je učinio sat vremena pre konferencije, "jer je prognoza bila očajna, odnosno, uopšte nije duvao vetar" pa je snimak skoka naknadno prikazao na sastanku, na oduševljenje prisutnih.
"Od sedam sati ujutro sam bio na vrhu zgrade i posmatrao... Kad sam osetio da vetar u ranim jutarnjim satima počinje da duva, sa saznanjem o lošoj prognozi narednih dana nisam mogao da čekam na dolazak novinara i skočio sam s Avazovog tornja", priznao je Belgijanac koji je kasnije zainteresovanima objasnio da BASE skok zapravo znači: B - building (kao zgrada), A - Antenna (kao antena), S - Span (kao raspon) i E - Earth (kao Zemlja). Takvo skakanje podrazumeva skakanje sa ovakvih ili sličnih objekata uz pomoć padobrana.
Cedric Dumont je pre nekoliko meseci, tokom svog prvog dolaska u Sarajevo, izrazio želju da skoči sa najviše zgrade na Balkanu koju je nazvao "novim simbolom Sarajeva i regije". Iako su u zgradi još uvek u toku unutrašnji radovi, Belgijanac je pozvao novinare na doručak u improvizovanom prostoru kako bi se što realnije upoznali sa BASE skakanjem i gledali njegov skok. Naravno, ukoliko vremenski uslovi to budu dopuštali. "Skokovi u urbanim delovIma su najopasniji zbog uskog terena. Ovde je bilo veoma nepristupačno za doskok, ali sve je prošlo dobro i presretan sam što sam skočio sa novog simbola Sarajeva“, izjavio je Cedric Dumont.
Najekstremniji sport današnjice
BASE jumping je jedan od definitivno najekstremnijih sportova današnjice, a najvažnija stvar u celoj priči je na vreme otvoriti padobran. Od davnih dana mnogi su se hrabro bacali sa raznih građevina, dok je danas najpopularnije skakati sa najviših nebodera na svetu, poput onog u Kuala Lumpuru. Prvi skok u istoriji je zabeležen 1912. godine kad je Frederick Law skočio sa Kipa slobode.
1976. godine Rick Sylvester je skočio sa planine Mount Asgard u Kanadi i time omogućio senzacionalnu uvodnu scenu u filmu o Jamesu Bondu: "The spy who loved me". Na taj je način, zapravo, celi svet upoznao sa tim ekstremnim sportom.
Ipak, začetnikom BASE jumpinga smatra se Carl Boenish koji je prvi snimio skok sa El Capitana 1978. godine, koristeći "ram-air" padobrane i "freefall tracking" tehniku kojima je postavio nove standarde modernog BASE-a. Uskoro su počeli sve češće da se snimaju skokovi i time sve više populariyuju ovaj sport.
Osnovna razlika između padobranstva i BASE jumpinga je ta što u padobranskom svetu visina daje sigurnost, dok se u BASE-u ta sigurnost odbacuje zbog čega BASE donosi neverovatan adrenalinski šok, ali i toliku zavisnost posle samo jednog skoka. Plavci i u BASE sfere su uspeli da se umešaju tvrdeći kako to nije zabranjen sport, već su skakači progonjeni zbog neovlašćenog ulaska u tuđe obekte što rezultira vandalizmom ili remećenjem javnog reda i mira. Neverovatno, ali upravo večni sukob sa policijom daje ovom sportu još jednu zabavnu stranu, jer je to jedan od motiva za BASE buntovnike. Najviši skok ikad zabeležen bio je 1984. godine kad je Carl Boenish skočio sa norveškog Trollvegena, da bi dva dana kasnije na istom mestu izgubio život, jer se padobran nije otvorio na vreme. Drugi skok u toj kategoriji koji je zapisan u Guinessovu knjigu rekorda je onaj Nica Feterisa i Glenna Singlemanas kad su sa 5791 metra visoke planine Trango u Pakistanu skočili u provaliju.
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
Napisano: 29.08.08, 13:25
www.aeroklubkikinda.rs
Napisano: 11.09.08, 10:44
Ovu poruku je izmenio Tratincica: 11.09.08, 10:46
M. Bulatović |||| - 11.09.2008. - 23:40
Slobodnim skokom u tandemu sa 3.000 metara visine, Miloš je postao prvi kvadriplegičar u Srbiji koji je skočio padobranom...
Ready, set, go... U trenutku kada je Boris, instruktor padobranstva, palcem dao znak za skakanje iz aviona i izgovorio tri „magične” reči, petnaestogodišnji san Miloša Mitića (21) postao je java.
LJUBAV - Bilo je savršeno, prelepo. Ovako nešto treba doživeti. Ostvario sam san koji sam sanjao 15 godina. Očekivanja su višestruko prevaziđena. Nijednog trenutka nisam osetio strah. Misli sam usredsredio na let i toliko je bilo lepo da ću sačekati neki dan, pa idem ponovo - u jednom dahu izgovorio je Miloš pri sletanju na tlo, posle leta padobranom koji je trajao šest minuta, a slobodan pad 40 sekundi. Uz Miloša su juče na sportskom aerodromu „Lisičiji jarak” bili prijatelji iz sportsko rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Sve je moguće”, koji su mu pružali svesrdnu podršku.
- Opusti se i uživaj - savetovao je Milošu, pre nego što je pistom zarolao beli avion oznake HA-SKG, instruktor Boris Adamov iz aero kluba „Kikinda”, kojem je ovo bio prvi put da leti sa osobom sa invaliditetom.
Inače, Miloš je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta, a ljubav prema padobranstvu rodila se kada je imao pet godina.
- Već tada mi je ujak donosio kasete i od tada sanjam da skočim padobranom. Majci ću da javim da sam skočio tek kada se sve završi. Ona me podržava u svemu - kaže Miloš, koji je pre tri i po godine doživeo nezgodu zbog koje se sada nalazi u kolicima.
Njemu je u ostvarenju sna pomogao Vazduhoplovni savez Srbije, Udruženje „Sve je moguće” i Aero-klub „Kikinda”, koji je obezbedio iskusnog instruktora.
- Kada su mi rekli da ću skakati bio sam presrećan. Prija mi činjenica da sam prvi u Srbiji koji je skočio, ali to nije razlog ovog događaja. Ja ovo radim zbog sebe i da pokažem da i osobe sa invaliditetom mogu da rade isto kao i drugi i da uživaju u stvarima koje vole - rekao je Miloš.
Miloševi drugovi iz Udruženja maštaju da lete motornim zmajem i balonom, u čemu će im pomoći Vazduhoplovni savez Srbije.
Na kraju, mogu da dodam jedino - SVAKA ČAST!!!
Prosto je neverovatno kako jaka želja, strast pokreću čoveka!
SVAKA ČAST!
Napisano: 26.09.08, 12:46
Napisano: 30.09.08, 00:26
1. Основни падобран за спашавање и намерно брзо и безбедно падање је и најједноставније конструкције. Користи се у летилицама и активира у случају отказа технике, команди, мотора, или намерно.
2. Падобран са командним површинама, "парашут", се може управљиво кретати бочно и прецизно падати на циљ.
3. Једрећи падобран "параглајдер" може једрити сатима на успоној стуји топлог ваздуха "термике", или ветра одбијеног о падину.
Основним падобраном 1, се увек пада без могућности управљања. Није потребна никаква обука и њиме може падати терет. Једина могућност свесног командовања је слободно падање и касно активирање куполе. При том паду се постиже велика брзина, честе су повреде од трзаја система-гуртни, а може бити и прекасног активирања.
Падобраном са командним површинама 2, је могуће несиметричним кочењем управљати смером проклизавања, заокрете и сложене фигуре, до прецизног слетања. Потребна је обука, нај чешће започета летом у двоје "тандему".
Једрећим падобраном 3, је могуће доживети слободно летење, као птица. Потребна је дужа обука, не пада се, него полеће у вис и носи мали резервни падобран за спашавање.
Napisano: 20.10.08, 13:15
Napisano: 22.10.08, 08:00
Milica, on 14:15, 20. October 2008, said:
Провера здравља и утврђење способности за бављење летачким активностима врше само две специјализоване ваздухопловне, у Параћину и при аеродрому Н. Тесла ЈАТ, код Сурчина. Плаћа се око 50 е и обавља за један дан. Добијено уверење важи две године, ако се преживи...
Napisano: 22.10.08, 10:55
Napisano: 19.12.08, 05:02
Ovu poruku je izmenio Зоран: 19.12.08, 05:08
Према новом ЏАРУ (ваздухопловном закону) није неопходан преглед "блесиметром" код психолога.
Важност уверења је две, или 5 год, зависно од старости, здравственог стања.
Плаћа се 7200 дин, на рачун. Уплатно место постоји у улазном холу аеродрома. На десној страни је банка.
Napisano: 03.01.12, 00:24