Zimnica

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Pravljenje zimnice - ponos domaćice ili gubljenje vremena? Pravite zimnicu ili je kupujete?

#1 sanjac

• Grupa: Gost

Napisano: 01.09.08, 12:17

Da li je pravljenje zimnice "ponos domacice" ili gubljenje vremena?
Da li vise volite da sami napravite ono sto vasa porodica voli i trosi (dzem, slatko, ajvar...) ili jednostavno kupite gotovo?

Moj ajvar je juce zavrsen :girl_smile:, danas redjam tegle u spajz, pa me zanima ima li jos domacica koje ne mrzi da prave same.
0

#2 Catwoman  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 453
  • Pridružio se: 14.09.07
  • Pol:ženski

Napisano: 01.09.08, 12:40

Ne pravim jos sama (iako sam pristalica :girl_smile:), uglavnom pomazem mami dok ona pravi zimnicu.
0

#3 Ninna  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 48
  • Pridružio se: 29.08.08

Napisano: 01.09.08, 14:47

Do prosle godine baka je bila glavna majstorica u spremanju zimnice. I najbolja je! Ali, valjda je svakome zimnica njegove bake najbolja.
Istina, domaca zimnica nema premca iako se sa ekonomske strane vise ne isplati. Uporedjujuci cijene gotove zimnice i ttosak oko spremanja domace, racunica ide u korist kupovne. A jos u prilog tome ide i podatak da za 10 tegli domace marmelade mozete kupiti isto toliko razlicite kupovne.
Naravno ako neko ima vlastiti vocnjak, ova racunica ne vazi.
0

#4 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 01.09.08, 15:44

Trošimo jednaku količinu domaće i kupovne zimnice.
Ja sam, uglavnom, još uvek pomoćnik u pripremanju domaće zimnice, a svekrva je glavni "majstor". Ovo je ustaljena šema, već godinama, kad ona ne bude mogla, preuzeću na sebe.
0

#5 Dušan  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2406
  • Pridružio se: 25.07.08
  • Pol:muški

Napisano: 01.09.08, 18:01

Supruga i ja ostavljamo tačnu količinu zimnice svake godine po ustaljenoj šemi. Supruga je glavni majstor a ja pomoćnik. Mi ostavljamo samo slanu zimnicu a slatku kupujemo po potrebi.
Važno je, možda, i to da znamo:
čovek je željan tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.
0

#6 EdiD

Napisano: 06.05.09, 17:44

Sa početkom jagoda kod mene kreće početak spremanja zimnice. One su početak ranog voća.
Kasnije slijede, trešnje, višnje razno rano koštunjavo voće. Tako sve do kasne jeseni. Uglavnom
spremam marmelade i đemove. Napominjem sve je ekološko bez ikakvih konzervansa, samo šećer i
malo ruma.
0

#7 EdiD

Napisano: 25.05.09, 19:27

Upravo sam završio prvu rundu marmelade od jagoda
što znaći da od danas za mene započima "kampanja"
spremanja zimnice.
0

#8 EdiD

Napisano: 14.06.09, 17:45

Danas sam napravio orahovicu (pravi se od rakije, loze, šećera, oraha i poneke arome)
zatvori u tegle i drži na osunčanom mjestu 42 dana.
0

#9 Snežana

Napisano: 15.06.09, 10:54

View PostEdiD, on 18:45, 14. June 2009, said:

Danas sam napravio orahovicu (pravi se od rakije, loze, šećera, oraha i poneke arome)
zatvori u tegle i drži na osunčanom mjestu 42 dana.

Lepo si ti to opisao. :bye: Daj nam ceo recept sa detaljima pripreme. Znaš onako za početnike :bye:
0

#10 EdiD

Napisano: 15.06.09, 15:49

Ovu poruku je izmenio EdiD: 15.06.09, 15:50

[quote name='Snežana' date='11:54, 15. June 2009' post='126743'] Lepo si ti to opisao. :punish: Daj nam ceo recept sa detaljima pripreme. Znaš onako za početnike :girl_in_love:
[/Orahovica
Potrebno:1 lit rakije lozovače ne prejake, 400grama šećera običnog, 7zelenih oraha sa vanjskom korom koji moraju biti
maksimalno veliki, ali ne i zreli. Moraju se zarezati nožem bez osobitog napora, kao jabuku.1 kesica vanilia šećera, malo kore limuna.
U teglu(veličina ovisi o ukupnoj količini svega)stavi se rakija pomalo dodaje šećer i miješa da se što više šeć.otopi dodaju se lagano na
2-3 mjesta zarezani(ne razrezani) orasi, van.šeć.kora limuna, po želji se može dodati nekoliko prženih zrna kave. Tegla se zatim zatvori
najlonm i gumicom. Tegla ne smije biti puna do vrha. Najbolje 4-5cm manje. Stavi se na osunčano mjesto 42 dana Negdje na pola "puta"
se otvori i još jednom dobro promiješa. Kada je gotova procijedi se u boce i stavi da zrije do Nove godine na tamno mjesto. Tek tada je odlična.
O količini šećera ovisi i slatkoća. Ova je izbalansirana na srednje. Na sunce stoji zbog boje (tanina) i fermentacije. Boja mora biti tamna kao
kafa.
0

#11 Snežana

Napisano: 16.06.09, 07:25

• Attached Image: lazy.gif
Hvala. Ovako napisano je razumljivo čak i za početnike poput mene. Napraviću to za vikend pa se oko Nove godine opet "vidimo" na ovoj temi da ti podnesem "referat"

Još jednom hvala.
0

#12 EdiD

Napisano: 28.06.09, 00:02

Danas sam radio marmeladu od višanja cijelih, normalno bez koščica.po standardnom obrascu.a koristit ću je za
razne preljeve za torte, sladolede, pite i.t.d.
0

#13 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5311
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 30.06.09, 14:58

Svako zlo ima svoje dobro, tako da smanjen obim posla u firmi koristim da napravim nešto zimnice. Završila sam sa jagodama, kajsijama i belim trešnjama, od kojih sam pravila po par teglica džema i slatka, a danas sam pravila slatko od malina, koje se može spremati na 2 načina, a evo jednog:
- ukuvati sirup od šećera i vode (na 1kg malina ide 1, 5kg šećera i 1 čaša vode), kada je kuvan, pomeri se da se
zahladi, pa se u ohladjen sirup spuštaju maline, koje su prethodno odstajale u krečnoj vodi 1h i dobro isprane.
- zatim se šerpa vrati na vatru i kuva još petnaestak minuta, uz povremeno skidanje pene sa površine.
- šerpa se, po završetku kuvanja, poveže vlažnom, čistom krpom i ostavi do sledećeg dana, kada se slatko pakuje
u čiste tegle.

Nije teško...
0

#14 Radivoje Bulatovic  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 57
  • Pridružio se: 13.05.09
  • Pol:muški

Napisano: 30.06.09, 16:47

Ај да се умешам у ову тему за домаћице.
Прво мислим да свако треба да спреми зимницу у сезони што би му било и јефтиније и много боље него да купује ко зна какву у продавници.
Друго не мора увек да се ставља у сезони. Ја сам данас ставио 2 килограма купуса да се укисели јер ми се пријео кисели купус. :)
0

#15 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5311
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 30.06.09, 17:33

Pametno... a zašto bi samo domaćice pisale ovde? Prati samo Edijeve postove... može se mnogo naučiti! :)
0

#16 EdiD

Napisano: 01.07.09, 17:43

Ovu poruku je izmenio EdiD: 01.07.09, 17:44

Danas sam napravio još jednu marmeladu i to od arzelinki, , to je voće skoro samoniklo nešto između
šljive i trešnje. Izgledom kao bijela trešnja, a okusom prijatno kiselim pomalo reskim. Uglavnom okusom vrlo osvježavajućim
Upotreba je u kolačima i kolačićima i prilozima uz divljač... Ima mnogo pektina pa se lijepo zgusne bez ikakvih aditiva.
0

#17 Lili Pa

Napisano: 06.07.09, 23:36

View PostEdiD, on 18:44, 6. May 2009, said:

Sa početkom jagoda kod mene kreće početak spremanja zimnice. One su početak ranog voća.
Kasnije slijede, trešnje, višnje razno rano koštunjavo voće. Tako sve do kasne jeseni. Uglavnom
spremam marmelade i đemove. Napominjem sve je ekološko bez ikakvih konzervansa, samo šećer i
malo ruma.

A kako spremaš ako ništa ne dodaješ od konzervansa ili vinobrana?
U toj oblasti sam "malo tanja"!
0

#18 EdiD

Napisano: 07.07.09, 21:13

View PostLili Pa, on 0:36, 7. July 2009, said:

A kako spremaš ako ništa ne dodaješ od konzervansa ili vinobrana?
U toj oblasti sam "malo tanja"!

Konzervans "glumi" sok polovice limuna(po kilogramu voća) koji se doda pri kraju kuhanja marmelade.
Teglice moraju biti steilizirane, odnosno maksimalno čiste i neposredno prije stavljanja
marmelade navlažene alkoholom(ja koristim rum), a to je ujedno i zbog arome i na kraju
nakon stavljanja marmelade vruće teglice se odmah zatvaraju poklopcem koji je isto tako
navlažen alkoholom. Prije i poslije stavljanja poklopca valja sve pažljivo obrisati od viška marm,
najbolje papirnatom salvetom
U stvari sva mudrost je u maksimalnoj higijeni!
0

#19 Lili Pa

Napisano: 07.07.09, 21:56

View PostEdiD, on 22:13, 7. July 2009, said:

Konzervans "glumi" sok polovice limuna(po kilogramu voća) koji se doda pri kraju kuhanja marmelade.
Teglice moraju biti steilizirane, odnosno maksimalno čiste i neposredno prije stavljanja
marmelade navlažene alkoholom(ja koristim rum), a to je ujedno i zbog arome i na kraju
nakon stavljanja marmelade vruće teglice se odmah zatvaraju poklopcem koji je isto tako
navlažen alkoholom. Prije i poslije stavljanja poklopca valja sve pažljivo obrisati od viška marm,
najbolje papirnatom salvetom
U stvari sva mudrost je u maksimalnoj higijeni!

Hvala EdiD!
samo mi reci na kg voća, npr breskve, koliko stavljaš šećera i koliko dugo kuvaš. Odprilike.
Hvala na savetima. Kad dođe vreme ajvara trebaće mi dobar recept.
Davno sam sve to pravila i sad više ne znam mere.
0

#20 EdiD

Napisano: 07.07.09, 22:30

View PostLili Pa, on 22:56, 7. July 2009, said:

Hvala EdiD!
samo mi reci na kg voća, npr breskve, koliko stavljaš šećera i koliko dugo kuvaš. Odprilike.
Hvala na savetima. Kad dođe vreme ajvara trebaće mi dobar recept.
Davno sam sve to pravila i sad više ne znam mere.

Na kg voća prosječne slatkoće 40 dek. šećera, što znači da kiselija voća traže i više,
manje ne preporučujem jer šećer ima funkciju konzervansa. Breskve su voće koje nema
dovolno pektina pa se teško zgušnjava. Tu pomaže ranije spomenuti sok od limuna ili se
doda jedna kisela jabuka. Kuha se u plitkoj kvalitetnoj posudi najbolje uvijek istoj u manjim
količinama(do 2 -2.5 kg ukupno) do željene gustoće oko 1-1.5 sati. U stvari za dobiti rutinu
potreban je stanoviti broj pokušaja. Kad dođe vrime od ajvara javi se.
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu