Makedonija - Ohrid

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Letovanje na Ohridu. Ohridsko jezero ne čini samo taj grad već i naselja koja se protežu duž cele obale od Struge pa sve do nezaobilaznog Sv. Nauma.

#1 Delboy 70  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 62
  • Pridružio se: 04.07.08
  • Pol:muški

Napisano: 19.08.08, 23:01

Veoma malo, skoro da se uopšte i ne diskutuje po raznim forumima o jednoj od najlepših mesta za letovanje - Ohridsko jezero.
Ja sam tamo 14 godina odlazio na letovanje (zadnji put prošle godine) i mogu vam reći da ako niste nikad bili tamo, mnogo propuštate.
Ohrid je jedan prelepi grad koji je pod zaštitom UNESC-a i u kojem se nalaze pravoslavni manastiri isto koliko i dana u godini - 365.
Mogao bih do sutra da vam pišem o lepotama ohridskog jezera koji ima jednu poslovicu:Kada jednom vidiš ohridsko jezero više nikad ne poželiš more... i stvarno je tako.
Ohridsko jezero ne čini samo taj grad već i naselja koja se protežu duž cele obale od Struge pa sve do nezaobilaznog Sv. Nauma.
Ohrid vam nudi divan provod uz obilje domaće kulture i gostoprimljivost koja je vidljiva na svakom koraku.
Cene hrane i pića su u proseku čak i jeftiniji nego po našim prodavnicama (da ne kažem tek koliko je jeftinije nego u Crnoj Gori).
Cene smeštaja se kreću do 10 eura u gradu (po krevetu) a po predivnim naseljima duž obale jezera (moja preporuka) od 4-7 eura.
Put koji možete koristiti kroz Makedoniju do Ohrida je od Skoplja preko Tetova i Kičeva (moja preporuka) ili od Skoplja preko Prilepa. Prevoz autobusom je odličan i do Ohrida saobraća autoprevoznik "Galeb" iz Ohrida.
Možda sam ovu temu trebao mnogo ranije da postavim ali nikad nije kasno da odete tamo i odlično se provedete.
0

#2 istina87  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 721
  • Pridružio se: 23.11.07
  • Pol:ženski

Napisano: 19.08.08, 23:05

Ja sam bila u Ohridu prije 3 godine. Zaista je prelijep grad, odusevljena sam
Bez komentara! U cutanju je sigurnost...
0

#3 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08

Napisano: 20.08.08, 09:04

Bila sam u Ohridu i na Ohridskom jezeru. Lepo je tamo, a Ohrid je poznat i po ohridskim biserima.
Lepo je uveče šetati kraj jezera.
Lidija
0

#4 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 20.08.08, 15:52

Nikada nisam bila, ali sam slušala pre neki dan priču koleginice koja se upravo vratila sa letovanja. Oduševljena je Ohridom.
0

#5 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 21.08.08, 08:16

Inače je Makedonija lepa i ljudi su jako gostoprimljivi i dobri.
Lidija
0

#6 Delboy 70  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 21.08.08, 10:59

Apsolutno tačno... kod nas možemo čuti i neke zlonamerne komentare o makedoncima ali verujte mi da su ljudi fantastični... to je jedini narod kod kojih je ostao stari duh nekadašnje juge.
0

#7 Ole Gunnar

• Grupa: Gost

Napisano: 21.08.08, 13:26

Zadnjih par godina planiram da sa drustvom odem tamo, ali nikako da se organizujemo... Sigurno cu otici neke od narednih godina. Od ljudi koji su bili tamo cujem samo najlepse price. Necu se smiriti dok ne odem tamo i licno se uverim u to. :girl_haha:
0

#8 Delboy 70  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 22.08.08, 14:08

Nećeš zažaliti... ako se mom burazeru sviđa koji je prošle godine prvi put bio u Ohrid i oduševio se a prethodnih godina non-stop letovao po Turskoj, onda će se i tebi sigurno svideti.
0

#9 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 22.08.08, 14:41

• Attached Image: 1207753940_57.jpg
Attached Image: 1207754027_94.jpgAttached Image: 1207753975_11.jpg Attached Image: 1207754009_32.jpg

Lepote Ohrida i jezera.
Lidija
0

#10 Marria  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 806
  • Pridružio se: 25.01.08

Napisano: 23.08.08, 23:36

Bila sam u Ohridu, i na Ohridskom jezeru... prelepo je.. :)
0

#11 Angel  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 89
  • Pridružio se: 15.09.07

Napisano: 27.08.08, 15:35

Je l moze neko da detaljniji putopis napravi o Ohridu sa slikama, cula sam stvarno da je predivno a da nije skupo
I don't have PMS, I'm always a bitch!
0

#12 Dušan  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2406
  • Pridružio se: 25.07.08

Napisano: 27.08.08, 17:49

Охридско језеро (македонски - Охридско Езеро, албански - Liqeni i Ohrit) је језеро у југозападном делу Македоније и источном делу Албаније. Оно покрива површину од 358, 2km². Највећа ширина износи 14, 8 km, а дужина језера је 30, 8 km.

Охридско језеро се убраја у ред већих европских језера, уз Женевско, Боденско и др. На југу Европе, то је свакако једно од највећих, а истовремено и једно од најдубљих језера. Негова дубина достиже до 289 m.

Језеро је смештено у дубокој и затвореној котлини. Са свих страна, а посебно са западне и источне окружују га високе планине. На истоку је планина Галичица (2255 m), а на западу Мокра Планина и Јабланица (1945 m).

Језеро се налази на надморској висини од 695 метара.

Сливу Охридског језера припада 40 река, од којих 23 на албанској и 17 на Македонској територији.

Охридско језеро се одликује јединственим екосистемом, богатим ендемским и ретким биљним и животињским врстама. Посебност језера настала је услед географске изолације и велике геолошке старости. Такође и слив Охридског Језера се одликује богатим биодиверзитетом и има неколко биљних врста ендемичних за Балканско Полуострво.

Обале Охридског језера су биле насељене од праисторијског времена. Најстарије археолошке насеобине датирају из неолитског периода, око 6000 годиа п.н.е. Само на македонском делу слива је открвено више од 170 археолошких места.

Загваљујући оваквим особеностима 1980. године Охридско језеро и град Охрид су проглашени за Светско културно наследство, под заштитом УНЕСКА.
Attached Image: F8K54BCA28T596CABQLF9GCACGTNJHCAP5X1HHCAPMS153CARANVR1CAV04AVBCASLWERPCA4Z0C2XCA786N9ACAURHGH6CAS3UGMRCAR6AYB2CANOV2CDCAHFEVT2CA0NTNZOCAVLLSKTCAYMVZ9JCA255Q9F.jpg
Attached Image: DH9DZXCAPDWNGLCA573EYWCAP1ZZ2JCAMSIWE1CA4TWGEFCA32UPKZCAT11PUECAC5R4KSCAXGI31NCA8WHZ01CATWPUX3CAR8FCZ0CAQFL1FBCAYEKFXXCA580S7VCA2QFVY2CADV7F52CABLY2AVCAC1FCM1.jpg
Attached Image: G7BG4PCA3Y7BKNCATLYMKLCAD4KZ65CA4LVV3SCAPZC6FCCAEQRXJTCAFOFF8CCAZ7VWGECABNKW0LCAXFQ9CFCAHVF0YQCAIEBO5XCAB57DBUCAFSLYGCCA244FXKCAHRCROMCAJBIB53CA4362WKCA8FSZDV.jpg
Attached Image: G544NICAF0E2PKCAWZD3RVCA2GBBMWCAVIXSRKCAPMVRJBCAT882BFCALZJLMMCA7CFKODCA2L73OLCA3GESABCA4IBXUOCA35COOBCAR49AIACAX7I42PCAYJK963CAMCJV81CA05WI6MCA5J0VXOCAYPDOQS.jpg
Važno je, možda, i to da znamo:
čovek je željan tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.
0

#13 Marria  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 27.08.08, 21:50

• Attached Image: ohrid1.jpg
  • Attached Image: ohrid.jpg
  • Attached Image: ohridsko_jezero.jpg
... evo jos nekoliko slicica... :)
0

#14 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 28.08.08, 09:43

• Attached Image: Ohrid05.jpg
Attached Image: 1125_5.jpgAttached Image: 91747.jpgAttached Image: img0238cw1.jpgAttached Image: ohrid_20__20koleda.jpgAttached Image: img0116dq5.jpg
Evo još lepota Ohrida.
Lidija
0

#15 Marria  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 29.08.08, 15:29

• Attached Image: I_000076.jpg
  • Attached Image: I_000089.jpg
  • Attached Image: jeyero_plavo.jpg
  • Attached Image: svnaum.jpg
... i jos... :)
0

#16 Antonio  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 170
  • Pridružio se: 22.09.08

Napisano: 14.10.08, 14:30

Ovu poruku je izmenio Antonio: 14.10.08, 14:35

Grad Ohrid vjerojatno je najljepši makedonski grad, smješten na obalama Ohridskog jezera na jugozapadu države, sa strmim, popločenim ulicama koje zavijaju starim gradom ispod desetostoljetne citadele cara Samuila, koja bi se mogla nalaziti na lokaciji citadele koju je izgradio Filip II. Makedonski, otac Aleksandra Velikog. Grad je u izuzetno ranoj dobi postao kršćanski prvi njegov poznati biskup bio je Zosim iz 344. g. Iako je većina lijepih crkava i samostana bizantinska, neke datiraju s kraja srednjeg vijeka, a mnogo ih je izgrađeno u doba kad je grad bio poznat kao „Slavenski Jeruzalem".
Postoji ujedno obilje veličanstvenih religioznih djela fantastičnih ikona, freski, mozaika i ikonostasa iz različitih razdoblja. Trinaestostoljetna crkva sv. Klementa ima predivne freske, dok samostan sv. Pantelejmona posjeduje više od 800 ikona koje datiraju od jedanaestog do četrnaestog stoljeća. Navodno je do petnaestog stoljeća postojala kapela za svaki dan u godini, a one koje su preživjele dokaz su veličanstvenom radu umjetnika koji su dolazili ovamo tijekom 1000 godina.
Attached Image: 1.jpg Attached Image: 2.jpg Attached Image: 3.jpg
Drevniju prošlost ove regije moguće je vidjeti u Nacionalnom muzeju Ohrida, u kojemu se izlažu neki od zapanjujućih grobnih bogova otkrivenih na drevnom grčkom groblju u obližnjim Trebeništima, kao i novija otkrića iz Gornje Porte, koja uključuju zlatnu masku smrti i rukavicu iz petog stoljeća prije Krista, kao i rimsko kazalište.
Zahvaljujući svojem bogatom kulturnom naslijeđu i predivnom krajoliku Ohrid je popularno ljetovalište ne samo medu Makedoncima, već i posjetiteljima izvan Makedonije. Popularna alternativa kulturnom razgledanju grada jest opuštanje u jednom od kafića nanizanih na obalnom šetalištu i uživanje u prozirnim i blještavim vodama te šumovitim planinama.
0

#17 Dejan Jankovic  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 1
  • Pridružio se: 08.07.09

Napisano: 10.07.09, 17:40

View PostDelboy 70, on 10:59, 21. August 2008, said:

Apsolutno tačno... kod nas možemo čuti i neke zlonamerne komentare o makedoncima ali verujte mi da su ljudi fantastični... to je jedini narod kod kojih je ostao stari duh nekadašnje juge.

Vidim da si upoznat sa Ohridom, pa bih te zamolio za malu pomoc. Po tvom misljenju da li je dosta za mene i devojku 1000e za 15 dana, mislimo da se hranimo u restoranima i izlazimo uvece, apartaman smo nasli preko neta, a idemo 28.07. Hvala unapred

View PostDušan, on 17:49, 27. August 2008, said:

Охридско језеро (македонски - Охридско Езеро, албански - Liqeni i Ohrit) је језеро у југозападном делу Македоније и источном делу Албаније. Оно покрива површину од 358, 2km². Највећа ширина износи 14, 8 km, а дужина језера је 30, 8 km.

Охридско језеро се убраја у ред већих европских језера, уз Женевско, Боденско и др. На југу Европе, то је свакако једно од највећих, а истовремено и једно од најдубљих језера. Негова дубина достиже до 289 m.

Језеро је смештено у дубокој и затвореној котлини. Са свих страна, а посебно са западне и источне окружују га високе планине. На истоку је планина Галичица (2255 m), а на западу Мокра Планина и Јабланица (1945 m).

Језеро се налази на надморској висини од 695 метара.

Сливу Охридског језера припада 40 река, од којих 23 на албанској и 17 на Македонској територији.

Охридско језеро се одликује јединственим екосистемом, богатим ендемским и ретким биљним и животињским врстама. Посебност језера настала је услед географске изолације и велике геолошке старости. Такође и слив Охридског Језера се одликује богатим биодиверзитетом и има неколко биљних врста ендемичних за Балканско Полуострво.

Обале Охридског језера су биле насељене од праисторијског времена. Најстарије археолошке насеобине датирају из неолитског периода, око 6000 годиа п.н.е. Само на македонском делу слива је открвено више од 170 археолошких места.

Загваљујући оваквим особеностима 1980. године Охридско језеро и град Охрид су проглашени за Светско културно наследство, под заштитом УНЕСКА.
Prilog F8K54BCA... CA255Q9F.jpg
Prilog DH9DZXCA... CAC1FCM1.jpg
Prilog G7BG4PCA... CA8FSZDV.jpg
Prilog G544NICA... CAYPDOQS.jpg

Vidim da si upoznat sa Ohridom, pa bih te zamolio za malu pomoc. Po tvom misljenju da li je dosta za mene i devojku 1000e za 15 dana, mislimo da se hranimo u restoranima i izlazimo uvece, apartaman smo nasli preko neta, a idemo 28.07. Hvala unapred
0

#18 Illius  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Pridružio se: 10.08.09

Napisano: 10.08.09, 19:16

Pozdrav svima,

Upravo sam se vratio sa Ohrida i proveo sam se extra. Uplatio sam aranzman preko agencije Baja Tours iz Beograda, jer su mi prijatelji rekli da su isli preko njih i da su odusevljeni. Poslusao sam ih i nisam se pokajao. Cene nisu bile visoke i mislim da bi to svako od nas mogao da priusti sebi. Uplatio sam paket aranzman sa ukljucenim prevozom, smestajem, krstarenjem brodom do Sv. Nauma i obilascima starog grada i istorijskih lokaliteta uz pratnju lokalnog vodica. Mozete pogledati i njihov sajt... Ne mogu tacno da se setim kako ide ali mozete da ih nadjete u google-u ako kucate "Baja Tours Beograd". Nadam se da ce se jos neko provesti ovako lepo kao ja.
P. S. Mozete da proverite mozda imaju i neki last minute. Kraj je sezone a cini mi se da imaju polazak sada u cetvrtak 13.08.
0

#19 Goran Ata  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Pridružio se: 12.11.09

Napisano: 12.11.09, 13:58

Ovu poruku je izmenio Goran Ata: 12.11.09, 14:06

Здраво, , ,

фала ви на убавите зборови за Охрид и Македонија и Македонци.

Еве ви уште една страна за атракции во Охрид (What to see in Ohrid):
http://travel2macedo.../travel-to-m... sights-to-visit

Повеќе фотографии од Охрид
http://www.panoramio...5114/tags/ohrid

Се надевам дека ќе биде од корист (I hope this is useful)

Sorry for typing in Macedonian :(
0

#20 Snežana

• Grupa: Gost

Napisano: 20.11.09, 11:56

View PostGoran Ata, on 13:58, 12. November 2009, said:

Здраво, , ,

фала ви на убавите зборови за Охрид и Македонија и Македонци.

Еве ви уште една страна за атракции во Охрид (What to see in Ohrid):
http://travel2macedo.../travel-to-m... sights-to-visit

Повеќе фотографии од Охрид
http://www.panoramio...5114/tags/ohrid

Се надевам дека ќе биде од корист (I hope this is useful)

Sorry for typing in Macedonian :scratch_one-s_head:

Na Ohridskom jezeru sam provela prelepe nedelje svog detinjstva. "Prošpartala" sam Makedoniju uzduž i popreko. Prelepa zemlja sa dobrim ljudima. Moj jezik mi nije smetao u druženju sa Makedonskom decom, a kasnije ni sa Makedonskom omladinom.

Jednog dana ću povesti svoje dete. Nadam se da još uvek postoji hotel "Drim"
Danju toplo za kupanje, noću prohladno, prijatno za spavanje.

Bitno je da se mi razumemo! Kada su ljudi - ljudi, sve je lako!
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu