Aleksandar Dima je pisac na čijim sam knjigama odrastala... Dok su moje drugarice u osnovnoj školi čitale Mir Jam, Zagorku i tome slično, ja sam gutala Dimine knjige i maštala o tome kako ću i ja jednog dana da pišem tako dobre romane. Prošle su godine i godine od tada, ali njegove knjige su mi i dalje u sećanju kao da sam ih juče čitala. Nisam do sada ispunila svoj san i postala pisac, i danas pišem programe a ne romane, ali, Bože moj, nikad se ne zna, možda se i to čudo jednom desi.
Aleksandar Dima Otac je jedan od najplodnijih francuskih pisaca svih vremena. Procenjuje se da je napisao oko 150 knjiga, za razliku od njegovog sina koji je napisao samo nekoliko knjiga i ostao besmrtan zahvaljujući
Dami sa kamelijama. Neko od vas forumaša je izjavio da je Dima Sin napisao Grofa Monte Krista, što nije tačno. Aleksandar Dima Otac autor je ove knjige, što lako možete da proverite u svakoj Diminoj biografiji, npr:
http://en.wikipedia....Alexandre_Dumas.
Naravno, njegova priča o trojici musketara legendarna je, najviše zahvaljujući filmovima koji su snimani prema ovoj priči. Ali, da li znate da
Tri musketara ima
nastavke? Knjiga
Posle 20 godina je drugi deo trilogije o musketarima, a
Vikont od Braželona je treći i poslednji deo priče. Obe knjige postoje i na srpskom jeziku, i lako ćete ih naći u svakoj boljoj biblioteci u Srbiji. Inače, treći deo trilogije je ekranizovan, i pretvoren u jedan od najboljih holivudskih ostvarenja u poslednjih 10ak godina. To je film
Čovek sa gvozdenom maskom.
Osim već legendarnih naslova kao što su
Tri musketara i
Kraljica Margo, tu su i mnoge druge Dimine knjige, podjednako dobre i uzbudljive kao i ove već pomenute. Da pomenem samo neke:
Crna lala,
Napoleon,
Lejdi Hamilton,
Kraljičina ogrlica,
Crveni Sfinks,
Askanio,
Grof Kaljostro,
Vitez od Armantala,
Gospođa de Monsoro,
Vitez Mezon Ruž,
Rat žena,
Robin Hud itd. Svi ovi naslovi prevedeni su na srpski i mogu se uz manje ili više truda naći u našim bibliotekama (pokušajte najpre na odeljenju sa dečjim knjigama, ja sam tamo našla gomilu Diminih knjiga).
Što se mene lično tiče, sve Dimine knjige su dobre, ali naravno, na prvom mestu nalazi se
Grof Monte Kristo i romansirana biografija-trilogija o Šarlu de Basu, grofu od Artanjana (da, da, dragi moji, d'Artanjan je istorijska ličnost i zaista je bio kapetan musketarske garde za vreme Luja XIII i Luja XIV).