Aleksandar Dima

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Aleksandar Dima, inače je autor i čuvenog romana: Tri musketara, po kome je snimljeno dosta verzija filmova. Koja Vam je omiljena knjiga?

#1 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Grupa: Član
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08
  • Pol:ženski

Napisano: 08.07.08, 09:54

Aleksandar Dima, inače je autor i čuvenog romana: "Tri musketara", po kome je snimljeno dosta verzija filmova.

Tu su i: "Kraljica Margo", "Crna lala", "Grof Monte Kristo"...

Volite li istorijske romane i da li vam se dopada slikovitost opisivanja pretežno francuske istorije, kao i čestih skubljavanja protestanste i katoličke vere?

Koja Vam je omiljena knjiga?

Da li vam se više sviđaju njegovi romani ili filmovi koji su urađeni po njima? ^_^
Lidija
0

#2 Marria  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 806
  • Pridružio se: 25.01.08

Napisano: 08.07.08, 10:11

View PostLidija Vuksanović, on 9:54, 8. July 2008, said:

Da li vam se više sviđaju njegovi romani ili filmovi koji su urađeni po njima? ^_^

..i filmovi i knjige...

View PostLidija Vuksanović, on 9:54, 8. July 2008, said:

Koja Vam je omiljena knjiga?

Grof Monte Kristo... (a i film je dobro uradjen...)
0

#3 dr. Miloš Radulović  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 591
  • Pridružio se: 05.11.07
  • Pol:muški

Napisano: 08.07.08, 10:20

Definitivno "Grog Monte Kristo". Jedna od mojih omiljenih knjiga.

Što se tiče filma urađenim po knjizi, gledao sam nekoliko verzija i moram da priznam da su svi očajni!
dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."
0

#4 Marria  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 806
  • Pridružio se: 25.01.08

Napisano: 08.07.08, 10:27

View Postdr. Miloš Radulović, on 10:20, 8. July 2008, said:

Što se tiče filma urađenim po knjizi, gledao sam nekoliko verzija i moram da priznam da su svi očajni!

Tacno, ima vise verzija ovog filma... Naravno, nisu kao knjiga, dosta su skraceni... Ali nisu sve verzije iste..ima jedna veeoooma dobro uradjena (doduse nije film, vec serija ^_^
0

#5 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 08.07.08, 10:30

Dok sam bila mlađa obožavala sam priču o tri musketara i uvek sam rado gledala film(ove) o njima.
0

#6 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 08.07.08, 10:31

Meni se ne sviđa film "Kraljica Margo" i prvi i drugi deo ovog romana su divni, a u filmu (koji je snimljen po prvom delu) nisu ni pola toga prikazali! Baš šteta!
Lidija
0

#7 istina87  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 721
  • Pridružio se: 23.11.07

Napisano: 08.07.08, 21:46

Obozavam ovog pisca
Bez komentara! U cutanju je sigurnost...
0

#8 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 05.08.08, 13:49

Ovo su otac i sin Aleksandar Dima:

Attached Image: 200px_Alexandre_Dumas.jpg Attached Image: Aleksandar_Dima_sin.jpg

Evo nekih dela koje je napisao Aleksandar Dima sin:

Attached Image: dama_s_kamelijama.jpg Attached Image: image.jpgknjiga: "Grof Monte Kristo"

:D
Lidija
0

#9 LaraC  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 34
  • Pridružio se: 17.08.09

Napisano: 17.08.09, 10:46

Ovu poruku je izmenio LaraCroft: 17.08.09, 10:51

Aleksandar Dima je pisac na čijim sam knjigama odrastala... Dok su moje drugarice u osnovnoj školi čitale Mir Jam, Zagorku i tome slično, ja sam gutala Dimine knjige i maštala o tome kako ću i ja jednog dana da pišem tako dobre romane. Prošle su godine i godine od tada, ali njegove knjige su mi i dalje u sećanju kao da sam ih juče čitala. Nisam do sada ispunila svoj san i postala pisac, i danas pišem programe a ne romane, ali, Bože moj, nikad se ne zna, možda se i to čudo jednom desi.

Aleksandar Dima Otac je jedan od najplodnijih francuskih pisaca svih vremena. Procenjuje se da je napisao oko 150 knjiga, za razliku od njegovog sina koji je napisao samo nekoliko knjiga i ostao besmrtan zahvaljujući Dami sa kamelijama. Neko od vas forumaša je izjavio da je Dima Sin napisao Grofa Monte Krista, što nije tačno. Aleksandar Dima Otac autor je ove knjige, što lako možete da proverite u svakoj Diminoj biografiji, npr: http://en.wikipedia....Alexandre_Dumas.

Naravno, njegova priča o trojici musketara legendarna je, najviše zahvaljujući filmovima koji su snimani prema ovoj priči. Ali, da li znate da Tri musketara ima nastavke? Knjiga Posle 20 godina je drugi deo trilogije o musketarima, a Vikont od Braželona je treći i poslednji deo priče. Obe knjige postoje i na srpskom jeziku, i lako ćete ih naći u svakoj boljoj biblioteci u Srbiji. Inače, treći deo trilogije je ekranizovan, i pretvoren u jedan od najboljih holivudskih ostvarenja u poslednjih 10ak godina. To je film Čovek sa gvozdenom maskom.

Osim već legendarnih naslova kao što su Tri musketara i Kraljica Margo, tu su i mnoge druge Dimine knjige, podjednako dobre i uzbudljive kao i ove već pomenute. Da pomenem samo neke: Crna lala, Napoleon, Lejdi Hamilton, Kraljičina ogrlica, Crveni Sfinks, Askanio, Grof Kaljostro, Vitez od Armantala, Gospođa de Monsoro, Vitez Mezon Ruž, Rat žena, Robin Hud itd. Svi ovi naslovi prevedeni su na srpski i mogu se uz manje ili više truda naći u našim bibliotekama (pokušajte najpre na odeljenju sa dečjim knjigama, ja sam tamo našla gomilu Diminih knjiga).

Što se mene lično tiče, sve Dimine knjige su dobre, ali naravno, na prvom mestu nalazi se Grof Monte Kristo i romansirana biografija-trilogija o Šarlu de Basu, grofu od Artanjana (da, da, dragi moji, d'Artanjan je istorijska ličnost i zaista je bio kapetan musketarske garde za vreme Luja XIII i Luja XIV).
[url="http://um-caruje.blogspot.com"][/url]
0

#10 TanjaZr007  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1038
  • Pridružio se: 26.02.09

Napisano: 17.08.09, 10:58

Ne zelim da budem ne skromna i da kazem da sam sve njegove knjige procitala, ali nisam ni daleko mozda sam koju izostavila ali zaista sam uzivala citajuci ih.
Gledala sam i filmove koji su snimljeni po knjigama, i zaista su dobri, mada ja nekako uvek vise volim da procitam knijgu, jer uz svoju mastu nekako lapse vidim ono sto procitam
Feniks se uvek dize iz pepela
0

#11 LaraC  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 34
  • Pridružio se: 17.08.09

Napisano: 17.08.09, 11:27

View PostTanjaZr007, on 11:58, 17. August 2009, said:

Gledala sam i filmove koji su snimljeni po knjigama, i zaista su dobri, mada ja nekako uvek vise volim da procitam knijgu, jer uz svoju mastu nekako lapse vidim ono sto procitam

View PostLidija Vuksanović, on 10:54, 8. July 2008, said:

Da li vam se više sviđaju njegovi romani ili filmovi koji su urađeni po njima? :girl_haha:

Tanja je apsolutno u pravu, uvek je knjiga uzbudljivija od filma, naročito kada je knjiga zaista dobra (ima mnogo romana koji bolje izgledaju na filmu, jer su i previše obimni i zamorni za čitanje, ali Dima definitivno ne spada u takve pisce). Kada je Aleksandar Dima u pitanju, uvek je bolje pročitati knjigu nego odgledati film, jer ima vrlo raskošan stil, a njegova duhovitost se jako teško prenosi na ekran. U suštini, kad god sam gledala film POSLE čitanja Dimine knjige, bila sam razočarana filmom... Sećam se Kraljice Margo... Bila sam strašno besna na producente i scenaristu, jer su unakazili tu sjajnu Diminu knjigu. Film nije toliko loš, ali je u odnosu na Diminu Margo čist promašaj. Izostavljeni su neki ključni trenuci iz knjige, film je dosta banalizovao celu priču, previše je veliki akcenat stavljen na poroke kraljice Margo, itd. Kada je Grof Monte Kristo u pitanju, ta knjiga je toliko dobra i nekako, magična, da je prosto nemoguće prikazati tu priču na ekranu a da ona ima isti efekat kao u pisanoj formi. Obično su ekranizovane verzije Monte Krista dosta skraćene u odnosu na roman, što je razumljivo. Za mene je do dana današnjeg najbolja ona verzija gde Edmonda Dantesa glumi Ričard Čemberlen, mada je i ta verzija dosta skraćena. Ali mi se nekako čini da je Čemberlen najbolje shvatio ličnost Monte Krista... Kada su Tri musketara u pitanju, definitivno moja omiljena verzija je ona prastara verzija gde Džin Keli glumi D'Artanjana, mada ni malo novija verzija sa Majklom Jorkom u glavnoj ulozi nije loša (ova verzija čak ima i nastavak, rađen po romanu Posle dvadeset godina).

Sve u svemu, filmovi rađeni po Diminim romanima uvek su lošiji od knjige jer je nemoguće prikazati sve elemente priče, sve ličnosti i Dimin neverovatno zanimljivi i duhoviti pristup istoriji, ali to ne znači da ti filmovi nisu vredni gledanja. Možda ćete vi više uživati u njima od mene, možda ste malo manji fanatici za Dimine knjige od mene, pa zato nemojte baš slepo verovati u ovaj moj sud. To je samo moje lično mišljenje.
[url="http://um-caruje.blogspot.com"][/url]
0

#12 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 17.08.09, 11:44

Ovu poruku je izmenio Lidija Vuksanović: 24.03.10, 14:46

Citat

Na dan 24. februara 1815. godine stražar na tornju crkeve Notr-Dam de la Gard objavi dolazak velikog jedrenjaka "Faraon", koji se vraćao sa putovanja iz Smirne, Trsta i Napulja.

Kao što je bilo uobičajeno, jedan pilotski čamac pođe odmah iz pristaništa ploveći duž same tvrđave IF, i pristade uz lađu izmešu rta Moržion i ostrva Rion.

Odmah zatim, kao što je takođe bilo uobičajeno, topovska platforma na tvrđavi Sen-Žan ispuni se mnoštvom radoznalaca. Jer, za Marselj je uvek bio veliki događaj dolazak nekog broda, a naročito kad je taj brod, kao što je bio slučaj sa "Faraonom", bio sagrađen, opremljen i natovaren u tome starom gradu, nekadašnjoj Fokeji, i kad je pripadao tamošnjem brodovlasniku.

Međutim, brod je dolazio sve bliže. On je srećno prebrodio moreuz što ga je neki vulkanski potres izdubio između ostrva Kalazarenja i ostrva Žarosa; potom je oplovio Pomeg i sad se približava sa svoja tri četvrtasta jedra, velikim prednjim i zadnjim jedrom, ali se kretao tako sporo i sumorno da su se radoznalci pitali, nagonski predosećajući neku nesreću, kakav li se to nemio događaj odigrao na brodu.

Odlomak iz romana: "GROF MONTE KRISTO".
Lidija
0

#13 plejko  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 1
  • Pridružio se: 21.12.10
  • Pol:muški

Napisano: 21.12.10, 23:44

Molim pomoc, vidim da ima puno ljubitelja A. Dime. Trazim jedno delo za koje nisam siguran da je njegovo, ali je takav stil.

Pre vise od 20 godina gledao sam film radjen po delu poznatog pisca. Prica je sledeca: mladi kralj, osudjen na smrt, ceka kaznu u podrumu zamka. Lako bi mogao dokazati nevinost, jer je priroda zlocina za koji je lazno optuzen takva da ga je mogao izvrsiti samo muskarac, a on je, ustvari, devojka obucena u kraljevo odelo. Medjutim, u toj zemlji na snazi je zakon da ukoliko zenska osoba sedne na presto, mora biti pogubljena. Znaci, u svakom slucaju ishod je isti.

Znam da sam dao malo podataka, ali je to sve cega se secam. Da li je to delo Aleksandra Dime?
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu