Rak grlića materice... izlečiva bolest, od koje se u Srbiji još umire...

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Koliko redovno posećujete svog ginekologa? Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice, a godišnje se otkrije 1.400 novih slučajeva.

#1 Lara Croft  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Root Admin
  • Poruka: 241
  • Pridružio se: 18.09.07
  • Pol:ženski

Napisano: 21.09.07, 10:02

Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice, a godišnje se otkrije 1.400 novih slučajeva. Ova bolest je na drugom mestu po učestalosti uzroka smrti žena širom sveta, a Srbija je u samom vrhu po broju obolelih. Ovih dana je na srpsko tržište stigla dugo najavljivana prva i jedina četvorovalentna vakcina protiv raka grlića materice „gardasil“, koja se u maloprodaji može kupiti po ceni od oko 9.600 dinara po dozi.

Kliničke studije izvedene u Americi pokazale su da je vakcina u sto odsto slučajeva sprečila pojavu raka grlića među ženama koje su po prvi put bile izložene humano papiloma virusima po primanju vakcine.
„Gardasil“ je registrovan u Agenciji za lekove u oktobru prošle godine i prošao je sva ispitivanja, čime je potvrđeno da je reč o visokokvalitetnoj i efikasnoj vakcini.
Davaće se na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja i Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali i u privatnim klinikama i ordinacijama koje imaju potrebne uslove za čuvanje vakcina. Trenutno se može kupiti u većim privatnim apotekama, ali se vrlo brzo očekuje i u državnim apotekama.
Prema rečima dr Predraga Kona, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ova vakcina štiti i od genitalnih kondiloma, to jest polnih bradavica, a najnovije studije su pokazale da ima zaštitni efekat i protiv raka vagine.
- „Gardasil“ štiti od humano papiloma virusa koji su najčešći izazivači raka grlića materice. Preporučuje se devojkama u dobi između devet i 26 godina, a najveći efekat ima u slučajevima gde prethodno nije bilo nikakvih genitalnih infekcija. Daje se u tri doze, i to dva, odnosno šest meseci nakon prve doze - objasnio je za „Blic“ dr Kon i najavio da će vrlo brzo biti započeta vakcinacija „gardasilom“ i u Gradskom zavodu za javno zdravlje.
Ova vakcina je odobrena u svim zemljama Evropske unije, a u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Italiji i Slovačkoj je stigla i na pozitivnu listu lekova koji se dobijaju o trošku države. Za sada Republički zavod za zdravstveno osiguranje neće snositi troškove nabavke i vakcinacije „gardasilom“.

Izvor: Blic
Govori tiho i nosi psa sa sobom.
0

#2 Lara Croft  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Root Admin
  • Poruka: 241
  • Pridružio se: 18.09.07

Napisano: 02.10.07, 14:46

Pre par dana je bila prica o raku grlica materice na nekoj televiziji i posle toga ide anketa...
Zaustavljaju jednu mladu zenu (do 35 god) i pitaju je:

Novinar: Da li redovno idete na ginekoloske preglede?

Zena: DA!

Novinar: Jel znate sta je papanicolaou? (za muskarce: test koji se radi obavezno pri svakoj poseti ginekologa)

Zena: Znam!

Novinar: Pa kazite...

Zena: (zbunjeno) aaa pa to je onaj poznati poloticar!?!?!?!?! :good:
Govori tiho i nosi psa sa sobom.
0

#3 *J*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 1136
  • Pridružio se: 18.10.07

Napisano: 04.11.07, 00:38

Neverovatan je podatak da vecina zena i devojaka ide kod ginekologa tek kada ima problem.
Malo je njih/nas koji posecujemo lekara preventivno nekoliko puta godisnje.
Inace, malo nas i zna sve sto bi trebalo, ne citamo o tome, a iskreno nemamo ni koga da pitamo toliko.
Samo nase drustvo u Srbiji malo paznje posvecuje ovoj temi i problematici.
0

#4 Lillyn  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 338
  • Pridružio se: 11.10.07

Napisano: 04.11.07, 08:40

Papanikolaou poliiticar? Tragicno. Pa svaka zena koja je isla bar 2 puta u zivotu kod ginekologa bi morala to da zna.
Ali se i dalje ginekolog posecuje samo kad nesto BAS ne valja.

Malo paznje se posvecuje ovoj temi kod nas u drustvu, to je tacno, ali i zene se ne interesuju preterano. A to da nemaju koga da pitaju mislim da nije tacno, koga ce ako ne ginekologa?
Cini mi se da je i dalje ono staro dobro "ma nece valjda bas mene" i dalje glavna "odbrana" od bolesti.
(Cast izuzecima, naravno!)
"Since we cannot change reality, let us change the eyes which see reality"
0

#5 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07

Napisano: 12.11.07, 19:21

Naravno da se leci i najvaznije je pravovremeno ga otkriti. Sam rak materice se sporo razvija a pre njegove pojave, cesto se uoce displazije (ostecenja tkiva). Znaci, dovoljno je jednom godisnje otici kod ginekologa na redovan pregled, i biti na taj nacin zasticen. Ginekolozi redovno rade preglede kao Papanikolau test, kolposkopiju ili samu biopsiju materice, u slucaju da se vide bilo kakve promene.
E sad sto zene cesto godinama ne odu na pregled, stvar je vaspitanja.
Lecenje moze biti razno u zavisnosti od stadijuma samog tumora.
- Radikalna histeroktomija je operacija gde se odstranjuje cela materica, meka tkiva oko grlica materice, gornji deo vagine, limfne zljezde male karlice.
- Radioterapija (zracenja).
- Hemioterapija (citostaticka terapija)
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#6 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07

Napisano: 17.02.09, 11:37

Od marta obavezni skrining pregledi

Autor: Vesna Torović
Već od marta sve žene od 25 do 69 godina dobijaće poziv na kućnu adresu za obavezni skrining grlića materice. Na pregled će morati da dođu najmanje jednom u tri godine, a kako će se to podrazumevati za obavezu, u planu je i uvođenje kazne za one koje se ne odazovu ovom pozivu. Ministarstvo zdravlja, koje vodi ovu akciju, još nije tačno propisalo kakve će biti sankcije ukoliko se ne jave na pregled, ali prema najavama, mogla bi se primeniti praksa iz nekih evropskih zemalja da se one koje se ne odazovu ovakvom pregledu kažnjavaju oduzimanjem zdravstvenog osiguranja.

Načelnica Ginekologije dr Jelena Seratlić naglašava da je rak grlića materice potpuno izlečiv ako se otkrije na vreme.

- Kad se pojave simptomi, kao što su vaginalni sekret, krvarenje, bolovi u donjem stomaku i kičmi, onda je već kasno i problematično. Zato su jako važni preventivni pregledi. Mi smo i do sada sve pacijentkinje, bez obzira na to da li imaju 19 ili 45 godina, slali na kolposkopiju, pregled grupe vaginalnog sekreta i Papanikolau test. Međutim, sada će sve žene od 25 do 69 godina imati obavezu da dođu na pregled i to jednom u tri godine - kaže dr Seratlić.
Ona ističe da od karcinoma raka grlića materice najčešće obolevaju žene stare od 55 do 59 godina.
- U Nišu se ova vrsta raka otkriva uglavnom kod žena koje su stare 59 godina, što opet ukazuje na to da ne dolaze redovno na preglede kod ginekologa. Sporadično se karcinom grlića materica javlja i kod mladih žena, na primer imali smo pacijentkinju satru 19 godina koja nije rađala. Nedavno smo otkrili kod te devojke karcinom incidi, a to je najranija forma. Njoj je hirurški uklonjen samo deo grlića materice i ona je sada potpuno zdrava. Sigurno je da će moći da rađa decu - naglašava dr Seratlić.
Prema broju obolelih žena od grlića raka materice Srbija, a posebno niški okrug, daleko prednjači u odnosu na Evropu.
- U Evropi se sa razvijenim karcinomom otkrije od 12 do 14 žena na 100.000 stanovnika. U celoj Srbiji prosek je 30 žena, a u Nišu se rak grlića materice utvrdi kod 33 pacijentkinje. Godišnje u Srbiji od karcinoma grlića materice oboli 1.500, a umre 500 pacijentkinja - kaže dr Dejan Milosavljević iz Centra za promociju zdravlja.

Savremena oprema

Načelnica Ginekologije kaže da na ovom odeljenju imaju sve uslove za najavljene skrininge.
- Imamo šest kolposkopa, od toga su dva sa videom. Žena može da vidi pregled i da joj se pokaže obolelo mesto. Naravno, ako to želi. Od 21 ginekologa, 16 je obučeno za pregled na kolposkopu. Cilj nam je da u svakoj ginekološkoj ordinaciji u Domu zdravlja bude jedan kolposkop - ističe dr Seratlić.

Jedan pametan potez!
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#7 Disko Nindza  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 432
  • Pridružio se: 17.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 18.02.09, 11:38

View PostJaca, on 11:37, 17. February 2009, said:

Već od marta sve žene od 25 do 69 godina dobijaće poziv na kućnu adresu za obavezni skrining grlića materice. Na pregled će morati da dođu najmanje jednom u tri godine, a kako će se to podrazumevati za obavezu, u planu je i uvođenje kazne za one koje se ne odazovu ovom pozivu. Ministarstvo zdravlja, koje vodi ovu akciju, još nije tačno propisalo kakve će biti sankcije ukoliko se ne jave na pregled, ali prema najavama, mogla bi se primeniti praksa iz nekih evropskih zemalja da se one koje se ne odazovu ovakvom pregledu kažnjavaju oduzimanjem zdravstvenog osiguranja.

Ovo je pametno smisljeno. Ako neka bolest moze da se spreci ili da se izleci, samo redovnim kontrolisanjem, ne razumem ZASTO ne otici jednom godisnje i pregledati se?
Ja bih im smislio jos strozije kazne!
0

#8 Pilence  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 581
  • Pridružio se: 23.10.08

Napisano: 18.02.09, 12:28

Ovu poruku je izmenio Pilence: 18.02.09, 12:28

Naravno, nek oduzimaju zdravstveno osiguranje, jer iste te koje ne idu na preglede kad prekasno utvrde da imaju rak na teret istog tog osiguranja leze u bolnici i bezuspesno se podvrgnu operaciji. A same su krive i prave stetu i drugima svojom nemarnoscu.
Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio...
I shvatice, kad-tad, da ne zna sta je hlad...
0

#9 vesnica  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 109
  • Pridružio se: 06.02.09

Napisano: 09.03.09, 22:17

Svake godine idem na kontrolni pregled, i uvek se plašim, ali me to ne sprečava. Strah je jako loš savetnik!!! Toliko puta sam čula "Strah me da mi nešto ne nađe, strah me šta će da mi kaže... "

Pa bolje pre nego kasnije!!!

Za sada sam samo dve drugarice uspela da ubedim da idu na redovne kontrole. Ne odustajem dok ne ubedim sve!!!

Moramo da vodimo sami računa o svom zdravlju, niko drugi to neće umesto nas!!!
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu