Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Afte - šta, gde, kako???

dr. Miloš Radulović

Afte - šta, gde, kako???

16:54, 8. December 2007     |    post #1

Pol:

V - Legionarii
Reg: 5.November 07

Afta je povratna ulceracija, pravilnog, kružnog ili ovalnog oblika, žućkastobijela, oivičena crvenim prstenom koja se javlja u usnoj duplji. Sama riječ afta potičeod starogrčke riječi koja u prevodu znači pali ili gori.

Afte, pored oboljenja parodoncijuma, spadaju u najčešća oboljenja usne duplje. Smatra se da svaki peti čovjek, ili svaki drugi dvadesetogodišnjak, boluje od ovih promjena. Istraživanja su pokazala da je najveći broj obolelih između 20. i 40. godine života. Poslije 40. pojava ove bolesti je sve ređa, da se one poslije 60. skoro i ne javljaju. Afte su češće kod žena nego kod mučkaraca, i to u odnosu 6:1.

Uzrok

Uzrok afti je NEPOZNAT. Obimnim istraživanjima u svijetu došlo se do saznanja da neki faktori ipak mogu dovesti do aftoznih promjena. One se mogu javiti u toku nekih anemija, dijabeta, nekih oboljenja digestivnoh trakta, kao i u toku SIDA-e.
Na pojavu afti utiče hrana bogata glutaminima. Od ostalih faktora koji imaju uticaja na nastanak afti izdvajamo:
- nasleđe - kao dokaz da nasleđe utiče na pojavu ovih promjena ističe se činjenica da se ona nekada javlja kod članova iste porodice. Ovdje se vjerovatno radi samo o predispoziciji za nastanak afti. Bolesnici čiji su roditelji imali afte imaju 90% veću čansu da ih dobiju;
- endokrini poremećaji - od kojih se posebno ističe poremećaj u funkciji polnih žlijezdi. Smatra se da postoji direktna veza između nivoa progesterona u krvi i aftoznih lezija, što potvrđuje i činjenica da se afte češće javljaju kod žena u pubertetu;
- psihogeni faktor - smatra se da briga, napetost ili frustracija može da na određen način izazove skupljanje krvnih sudova u ustima, što dovodi do lokalne nekroze i stvaranja afti;
- bakterijske i virusne infekcije - mišljenje je da afte mogu biti izazvane nekim bakterijama odnosno virusima. Okrivljuju se Esherichia colli i Herpes simplex virus. Sa druge strane postoje brojna istraživanja koja negiraju ovakve tvrdnje;
- alergija - veliki broj dokaza upućuje na to da su afte alergijske prirode. Međutim ni ova teorija ne može objasniti nastanak promjena kod nekih bolesnika kod kojih je alergija bila isključena;

Manifestacija

Afta predstavlja čir kružnog ili ovalnog oblika koji je od okoline jasno ograničen zonom u obliku crvenog prstena. Ivice čira su pravilne i oštre. Dno je prekriveno slojem fibrina, žućkaste boje. Ukoliko se te naslag uklone, nastje krvavljenje.
Ove lezije su izrazito bolne. Bolovi se pojačavaju prilikom govora, ishrani kao i pri svakom pokretu obraznih mišića.
Prije pojave afte mogu se javiti neki predkazujući znaci. Na mjestu gdje će se pojaviti afta bolesnici osjećaju izvjesno pečenje i nelagodnost, poslije čega se javlja crvenilo i otok. Afte mogu biti različitih veličina. One se kreću od veličine zrna prosa pa do veličine metalnog novca.

Afte najčešće traju do 15 dana i zaraščuju lagano. U nekim slučajevima one traju 3 dana dok u nekim mogu trajati i do 30 dana. Zarastanje ide od periferije ka centru i ne ostavlja ožiljke. Aftozne promjene su povratne. Remisije su različite dužine a periodi bez aftoznih lezija mogu trajati po nekoliko mjeseci, i duže. Same afte nisu praćene sistemskim simptomima. Izuzetno rijetko može doći do temperature, drhtavice i pojačane salivacije.

Promjene se lokalizuju na skoro svim djelovima usne duplje. Najčešće se javljaju na sledećim mjestima:
- vrh i ivice jezika (24%);
- sluzokoža obraza (23%);
- sluzokoža usana (22%);
- donji forniks (17%);
- gornji forniks (2%);
- meko nepce (6%);
- pod usne duplje (3%);
- frenulum jezika (2%);
- desni (1%).

Liječenje

U liječenju aftoznih promjena koriste se brojna sredstva i načini liječenja. Na žalost nije pronađen ni jedan lijek niti način liječenja kojim se afte mogu uspješno izliječiti. U terapiji se uglavnom koriste simpomatski lijekovi čiji je jedini cilj da se ublaže simptomi koji prate afte. U te svrhe su se pokazali dobro preparati na bazi cinka, koji ubrazavaju zarastanje sluzokože. Takođe se mogu koristiti preparati srebro-nitrata.

dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."

Vrh strane dr. Miloš Radulović thinks, therefore postoji!
+Odgovor na post sa citatom

Milica

Afte - šta, gde, kako???

22:36, 12. May 2008     |    post #2

Pol:

IV - Immunes
Reg: 15.September 07

Izaslo mi je nesto na unutrasnjoj strani donje usne sto bi licilo na afte, da li bi mogao da mi preporucis nesto za ispiranje ili sl, uzasno me pecka.

Vrh strane Milica voli zeleno

sanjac

Afte - šta, gde, kako???

9:44, 13. May 2008     |    post #3

Pol:

V - Legionarii
Reg: 5.December 07

Moje dete se isgra u pesku, naravno da nije cist, trpa u usta, baca.. iskusna mama iz parka mi je rekla "pusti da se igra, kad dobije afte prskas Tantum Verde i prodje". To sam probala kad je imala upalu grla, delovalo je.

Moje pitanje nije o aftama, mozda je slicno. Cerka ima varicele, izasle su 3 u ustima. Kakva nega se preporucuje, kako ce da se osuse? Jedino smo se ubedile da ne stavlja prste u usta..

Vrh strane

dr. Miloš Radulović

Afte - šta, gde, kako???

0:11, 14. May 2008     |    post #4

Pol:

V - Legionarii

CITAT (Milica @ 23:36, 12. May 2008)
Izaslo mi je nesto na unutrasnjoj strani donje usne sto bi licilo na afte, da li bi mogao da mi preporucis nesto za ispiranje ili sl, uzasno me pecka.

Na žalost još ne postoji lijek kojim be se afte izliječile. Kao što sam i gore naveo, pravi uzrok afti se još sa sigurnošću ne zna, što navodi na sumnju da više faktora utiče na njihov nastanak. Zbog te činjenice nije moguće djelovati na uzrok nastanka već samo na simptome koje afte daju. Međutim, i simptomatska terapija nije dala neke rezultate. U nekim slučajevima pomaže, u nekim ne. Od lijekova za koje sam ja čuo da se u zadnje vrijeme spominju kao dobro rješenje za ovaj problem jeste Albotil. Detalje o tom lijeku ne znam. Tražio sam po netu ali bezuspješno. Drugo rješenje jesu laseri ali je i njihova uloga minimalna. Ovo se pogotovo odnosi na dužinu trajanja samih promjena u ustima. Jedina prednost terapije laserima jeste u tome što se smanjuje osjećaj bola i peckanja.
Dakle, mislim da uvijek možete probati sa nekim rastvorom protiv afti, kojih danas u apotekama sigurno ima.
Knjiški gledano, na afte se može djelovati samo simptomatski i to lijekovima koji su odavno prevaziđeni.

Ukoliko imaš još neko pitanje, tu sam.

Pozdrav.

CITAT (sanjac @ 10:44, 13. May 2008)
Moje dete se isgra u pesku, naravno da nije cist, trpa u usta, baca.. iskusna mama iz parka mi je rekla "pusti da se igra, kad dobije afte prskas Tantum Verde i prodje". To sam probala kad je imala upalu grla, delovalo je.

Moje pitanje nije o aftama, mozda je slicno. Cerka ima varicele, izasle su 3 u ustima. Kakva nega se preporucuje, kako ce da se osuse? Jedino smo se ubedile da ne stavlja prste u usta..

Promjene koje se javljaju u ustima su privremene i same će proći. Pametno je što ste ubijedili ćerkicu da ne stavlja prste u usta jer bi time samo dovela do bakterijske infekcije tih promjena, što bi za posledicu moglo da ima i nastanak ožiljaka.
Od terapije ne treba ništa drugo uzimati van one za osnvno oboljenje. Takođe bih skrenuo pažnju na održavanje higijene usta jer će zadržavanje meke i kašaste hrane (kojom se ona zadnjih dana uglavnom i hrani) dovesti isto do komplikacija.

Ukoliko imas jos neko pitanje...

Puno pozdrava.

dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

sanjac

Afte - šta, gde, kako???

8:51, 14. May 2008     |    post #5

Pol:

V - Legionarii

Kakva kasasta hrana, dete voli batake! Kako su zubi rasli, a sad ih ima 4X5, hrana se sve manje sitnila. Sad grize i zvace, tako se i zubici pravilno razvijaju. Vec vidim da na tatau ima jako krupne zube, bice muke kad budu rasli stalni zubi. Ocekivala sam da ce zbog boginja biti slabiji apetit i aktivnost, jede ko zmaj a ne mogu da je umorim, nikad dosta skakanja.

Hvala, dr!

Vrh strane

dr. Miloš Radulović

Afte - šta, gde, kako???

13:29, 14. May 2008     |    post #6

Pol:

V - Legionarii

CITAT (sanjac @ 9:51, 14. May 2008)
Kakva kasasta hrana, dete voli batake! Kako su zubi rasli, a sad ih ima 4X5, hrana se sve manje sitnila. Sad grize i zvace, tako se i zubici pravilno razvijaju. Vec vidim da na tatau ima jako krupne zube, bice muke kad budu rasli stalni zubi. Ocekivala sam da ce zbog boginja biti slabiji apetit i aktivnost, jede ko zmaj a ne mogu da je umorim, nikad dosta skakanja.

Hvala, dr!

Još bolje. Neki roditelji znaju da, u situacijama kada dijete preležava takve infekcije, daju djetetu isitnjenu i kašastu hranu.
Što se tiče veličine zuba, ne bi bilo loše da posjetite stomatologa (i to specijalistu za ortodonciju) kako bi provjerila da li dijete ima neku tendenciju ka nekim poremećajima u položaju zuba. Možda je još rano za neku prognozu ali nije na odmet da se odabereš nekog ortodonta koji će da prati razvoj tvog djeteta.

Nema na čemu.

dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

sanjac

Afte - šta, gde, kako???

13:38, 14. May 2008     |    post #7

Pol:

V - Legionarii

Da, dogovoreno je sa decijim stomatologom da pogleda njene zubice.
Muz ima bas izrazito velike i izrazito zdrave zube, bez ijedne plombe, za razliku od mene.

Vrh strane

Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet