CITAT (luna @ 15:19, 26. October 2008)

Postovani, hvala na brzom odgovoru!
Tacno sam znala da cu vas zbuniti svojim izlaganjem-odnosno da necu uspeti da vam u sto kracem izlaganju opisem sve, i dobijem odgovore na sva pitanja, mada ste mi u svakom slucaju pomogli svojim odgovorima.
U 16-oj sam imala upalu desni, to je bio moj prvi problem, sa 18 se pojavila ta crna tackica na 5 zbog koje sam dobila samo takvu kritiku svog stomatologa a sa 19godina ta 5 je pocela i da boli i onda sam otisla kod privatnika, po svaku cenu sam zelela da sacuvam svoj zub pa je covek izvadio zivac, sve je sanjim bilo u redu do pre mesec dana, popila sam nesto hladno i osetila da boli, a onda pojela nesto tvrdo i ostalo mi je smo pola zuba, jedna polovina do korena se polomila, e onda sam primetila da cetvorka sa strane ima istu onu tackicu kao sto je nakada 5, sada vec znam da to nije normalna pojava kako mi je nekada tvrdila ona "luda zena"i da treba brzo da reagujem, sto se tice 5 sa druge strane, pre godinu dana pocela je da se kvari sa strane i da se lomi, a ja kad sam postala svesna da treba da se vadi nikako da postanem dovoljno hrabra i izvadim taj zub, znaci ja bi sada htela da izvadim obe 5, gore i da na njihovom mestu stavim vestacke, jer zaista mi dodje da placem kad pomislim da ce tu ostati prazno mesto.
1. Sta mi preporucujete, kako to da uradim?
Pored tih 5 su i one 4 koje samo treba da se ociste, ali se plasim da nisu i one pokvarene unutra, bol ne osecam.
2. Kako da resim problem tih cetvorki?
Sa jednim umnjakom sam imala problem koji nije hteo da izbije, to je bilo u 22-goj, pa sam njega izvadila, pole toga normalno su izbila i preostala tri, 2 su vec pokvarena jedan je citav ali ja bi i njega izvadila, svi kazu da umnjaci brzo stradaju i da nam nisu potrebni.
3. Da li da izvadim i zdravi umnjak i da li su ljudi u pravu za takve tvrdnje?
Kamenac je vec duze vreme prisutan, pa i pre nego su poceli ostali problemi a ja ga nikada nisam cistila iako pusim od 15-e godine, neko kaze da se ciscenjem kamenca, istanjuju zubi, da se ostecuju desni itd.
4. Da li je to istina ili ciscenje kamence ima sem estetskog jos neke prednosti?
Sto se tice boje zuba ako bi recimo postavili neku skalu za merenje od 1-10 gde su 1 blistavo beli a 10 oni krajnje zuti, ja bi za svoje dala ocenu 4.
5. Koliko je to strasno, i cime se i kako izbeljuju zubi?
Donji deo vilice je jos uvek odlican, nikakvih problema nemam.
6. Zasto su stradali zubi gornje vilice, i zasto se kvare recimo sa strane, da se onaj pored nije polomio nikako ne bih ni znala da je zub pokvaren, pa bi i za njega bilo kasno, s'obzirom na to da bol ne osecam.
7. Da li je moguce da mi stomatolog pregleda sve zube i recimo takvim pregledom vidi da li sa jos nekim zubom imam problem koji ja ne vidim, kao npr.da je pokvaren sa strane ili unutra.
Sto se tice higijene oduvek perem zube ujutru i uvece, sem da budem iskrena ponekada uvece preskocim, i nisam ih prala u ono vreme kada sam imala upalu desni, uzasno je bolelo i desni su krvarile, mozda sam tu napravila veliku gresku jer zaista tek posle te upale je sve pocelo, znaci kada je higijena u pitanju sem cetkice i paste nikada nista drugo nisam koristila.
8. Da li bi trebala da pocnem da koristim konac za zube, koji je najbolji i kako se koristi i sta preporucujete za pravilnu higijenu?
9. Vadjenje 5 zuba (3 umnjaka i 2 petice), stavljanje vestackih petica, popravka 2 cetvorke, ciscenje kamenca, vracanje beline, i detaljan pregled ostalih zuba. Okvirno, koliko sve to kosta i za koliko vremena moze da se sredi?
Zaista bi volela da mi zubi ponovo budu kao ranije, tako da je svaka kritika ili savet na mestu, sto se tice hrane, zbog prirode posla kojim sam se bavila dugo sam kupovala gotovu hranu, pice, hamburgeri, sendvici, po neka vecera u restoranu... , kuci sam provodila tek toliko vremena da prespavam pa je kuvanje naravno moralo da izostane, sada imam divan posao pa imam vremena i za kuhinju i za svoje zdravlje, koristim pastu "blendamed night", cetkice za zube one najobicnije i menjam ih na 2 meseca, kazu da se tako preporucuje.
Izvinjavam se na ovako opsirnom izlaganju, i zahvaljujem na odgovoru.
Pa ako danas krenem nadam se da će knjiga sa odgovorima na ova pitanja izaći pred kraj godine.
Šalim se, naravno.
Idemo redom.
1. 4-ka koja je počela prva da "daje" probleme, koja je slomljena, može se restaurirati i konzervativnim putem. U kanal korijena (gdje je nekada bio živac i koji je sada napunjen) postavi se kočić (od metala ili fiberglasa) koji će očvrstiti plombu koja će nadoknaditi ostatak zuba. Naravno, ovo rješenje nije tako dugorošno kao protetski rad i ima svoje kontraindikacije. Sa druge strane na tom zubu se može uraditi i protetika. Što se tiče 5-ce i 4-ke sa druge strane, crne tačke koje su se pojavile mogu a ne moraju da predstavljaju karijes tj. kvar. Ukoliko to jeste kvar on se da veoma lako ukloniti nakon čega bi se rutinski postavila plomba. Naravno, ovi savjeti su relativni i nikako ne bih mogao da kažem bilo šta drugo bez ličnog uvida u pravo stanje stvari u Vašim ustima.
2. Mislim da sam odgovorio na ovo pitanje.
3. Umnjake koji su pokvareni treba, naravno, popraviti. Zdrave umnjake možete vaditi onda kada bude normalno vaditi zdrave bubrege. Umnjak je sasvim normalan zub kao i svi drugi. Istina je da su oni manje kvalitniji od drugih zuba (ne bih sada zalazio zašto ali ako Vas interesuje kažite) i da znaju često da daju probleme (impakcije, nepravilan položaj itd.) ali to ne znači da treba sve da ih povadimo. Kada se utvrdi da izazivaju ili da će izazivati probleme onda ih treba izvaditi. U suprotnom treba ih sačuvati. Ne sumnjam da će doći dan kada ćete žaliti za svojim zubima.
4. To što niste čistili kamenac 15 godina i nije nešto sa čim bi ste trebali da se hvalite. Zvrdnju da se "čišćenjem zuba istanjuju zubi" ne bih previše komentarisao (iako sam se baš lijepo nasmejao ovoj tvrdnji). Da li je to istina ili ciscenje kamence ima sem estetskog jos neke prednosti? Čišćenje kamenca ima sve prednosti osim estetskih!!! Pored toga što promoviše nastanak i razvijanje parodontopatije, kamenac omogućava nagomilavanje dentalnog plaka što doprinosi i razvoju karijesa na zubima. Nešto više o kamencu možete pročitati
ovdje a o parodontopatiji
ovdje. Čišćenje zubnog kamenca treba raditi BAREM dva puta godišnje.
5. Bjelina zuba NIJE ujedno i odraz njihovog zdravlja. Baš naprotiv. Boja zuba normalno potiče od dentina koji se nalazi ispod površne gleđi i koja je žućkasta. Gleđ, kada je dobro mineralizovana, jeste providna i kroz nju se providi žuta boja dentina. Sa druge strane, kada gleđ nije dobro mineralizovana onda ona dobija bijelu mat boju koja daje i bijelu boju zuba. Međutim, kako živimo u doba Holywood osmijeha, to izbeljivanje zuba spada u jednu od najpopularnijih intervencija u stomatologiji. Postoji nekoliko načina izbeljivanja zuba a sve o tome možeš pročitati
ovdje.
6. Zašto se više kvare zubi gornje vilice? Pa razlog tome jeste pljuvačka koja ima važnu ulogu u borbi protiv mikoorganizama koji dovode do karijesa. Zbog gravitacije, pljuvačka se poslije lučenja iz pljuvačnih žlijezda sliva na dno usta i bukvalno kupa donje zube dok gornji zubi ostaju "suvi". Zbog čega se često kvare površine zuba između samih zuba? Razlog može biti dvojaki, ili ne perete zube ili ih perete na pogrešan način (pokretima naprijed-nazad). Pravilnu tehniku zuba možete pročitati
ovdje.
7. Prvo i osnovno šta stomatolog uradi jeste pregled usta i zuba gdje detaljnom inspekcijom utvrđuje stanje svih zuba i sluzokože usta. Pri tome, upotrebom sondi, provjerava i površine koje se nalaze u međusobnom kontaktu, tako da bukvalno nema površine zuba koja se ne može pregledati. Ovo bi zapravo trebao da uradi svaki stomatolog kod novog pacijenta.
8. Konac je takođe dobro pomoćno sredstvo kojim ćete postići bolju oralnu higijenu zuba. Koji ćete konac koristiti, nebitno je. Upustvo za korišćenje dentalnig konca možete preuzeti u pdf foramtu sa
ove adrese.
9. Cijene navedenih radova se kreću u Crnoj Gori ovako:
- vađenje 5-ca - 15
- vađenje 8-ca - 25 (ovdje se naravno ne radi o cijenama vađenja pojedinih zuba već o tome da će vađenje 5-ca najvjerovatnije proći bez komplikacija tj. loma krunice dok će prilikom vađenja umnjaka najvjerovatnije doći do toga pa se ovakva vađenja označavaju kao komplikovama)
- plomba na 4-ama - 20-30
- nadogradnja sa kočićem na 4-ama - 40
- skidanje kamenca - min. 20
- izbeljivanje zuba - 150 po vilici ili 20 po zubu
- detaljan pregled - besplatan.
Ove cijene su dosta relativne što će reći da mogu biti i manje mada su mnogo veće šanse da budu i veće.
Cijena izrade metalokeramičke nadoknade se kreću od 60 do 100 eura po članu sa tim što trebate imati u vidu to da ako želite da nadoknadite jedan zub morate staviti barem još jedan član (nosač) koji bi nosio izgubljeni zub mada se savjetuje (i ja Vam to isto radim) dva nosača. Dakle u Vašoj situaciji to bi bilo 6 članova. Naravno, izgubljenje zube možete nadoknaditi i implantatima. Njihova cijena se kreće od 700 do 1000 eura po zubu.
Tu sam za sva Vaša pitanja.
Razlog za izmenu: pravopisne greške