Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Vegetarijanska i veganska ishrana

Mici

11:02, 19. August 2008     |    post #11

Pol:

III - Discentes
Reg: 15.February 08

pa gvozdja npr ima u blitvi, spanacu... bla bla... .
a sto se tiche mesa, riba je mnogo zdravija od mesa

Vrh strane
+Odgovor na post sa citatom

Ole Gunnar

14:13, 19. August 2008     |    post #12

Pol:

III - Discentes
Reg: 29.July 08

O veg. ishrani nemam ni pozitivno ni negativno misljenje. Cenim ljude koji zbog ideoloskih i moralnih ubedjenja ne jedu proizvode od zivotinja koje su uzgajane samo sa ciljem da na kraju budu ubijene i pojedene, a njihovi ostaci preradjeni u druge sirovine... Ljudi koji iz tih ubedjenja ne jedu meso moraju znati da i krave od kojih se dobija mleko za izradu mlecnih proizvoda na farmama na kraju takodje zavrse u klanici. Takodje, ne smemo zaboraviti da su i ribe koje nam mozda ne deluju tako blisko kao umiljata telad takodje ziva bica, a da je preterano izlovljavanje ugrozilo opstanak mnogih vrsta... I tako prica se siri...
Razlog zbog kog ja i dalje jedem meso i druge zivotinjske proizvode je jednostavan: vegetarijanska ishrana je, verovali ili ne, dosta skuplja... Takodje, razlog je i sto bih mnogo vise vremena i paznje morao da posvetim ishrani i spremanju hrane, a trenutno nisam u mogucnosti za tako nesto... I dalje smatram da ljudi trebaju da jedu mesu, ali ne od zivotinja koje se uzgajajuna farmama, vec od onih koje sami mogu da ulove oruzijem koje sami mogu da naprave. Pa ko je mangup nek napravi zamku da ulovi divljeg vepra, a ne da sa puskom sa optickim zumom ubije zivotinju koja nema nikakvih sansi...
Znam mnogo ljudi koji ne jedu meso (iz raznih razloga), a samo sam hteo da napomenem da se jako mora voditi racuna o izbalansiranosti ishrane, jer je upravo jedna moja drugarica koja vec godinama ne jede meso, od skora morala da pocne da pije neke lekove i da unosi gvozdje u vidu nekih tableta i kapi itd. Vegetarijanska, a pogotovu veganska ishrana nije nimalo jednostavna i treba mnogo, ne samo volje, vec i znanja da bi se istrajalo u tome, bez posledica po zdravlje.

Vrh strane

Mici

22:25, 19. August 2008     |    post #13

Pol:

III - Discentes

jeste... .i tako bi zbrisali sve sto nije chovek, pa bi posle jeli druge ljude
glavni problem u celoj prichi je brojnost i brutalnost ljudske vrste

P. S. danas sam saznala da ribe ipak imaju osecaj za bol i jako slozen nervni sistem sad.gif

Ali meso je danas, mnogo stetno... .
dovoljno je samo zaviriti u farme... .
takodje, meso je izgubilo neke bitne sastojke zbog ishrane zivotinja na farmi...
jako komplikovana tema......
uglavnom meni je mnogo bolje bez mesa... ..sto ne znachi da ce svachiji organizam tako reagovati...

Vrh strane

* Mirjana *

21:41, 23. September 2008     |    post #14

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 1.November 07

Jedem meso, ali mogu i bez njega. Ne znači mi puno.

CITAT
Čime zameniti meso
Leto je bogato voćem i povrćem, raznih boja i ukusa. Više prijaju jela koja rashlađuju, koja su sočnija, sa više tečnosti, sa što manje masnoća. Leti se i meso manje jede, to i neki nutricionisti preporučuju, a belančevine se mogu dobiti iz povrća i žitarica.
Krmenadlu, na primer, možete zameniti sa punomasnim kačkavaljem: 100 grama krmenadle odgovara količini od 60 grama kačkavalja. Istu količinu goveđeg mesa možete zameniti sa 100 grma belog sira sa 20 odsto masnoće, dok jagnjetinu (100 gr) možete zameniti sa 2 jajeta (zbog vitamina B 12). Odlična zamena za pileći batak je 70 gr sočiva ili 100 gr belog sira. Pasulj, 72 gr, „vredi“ koliko i 40 grama šunke. Sto grama ćuretine možete zameniti sa 60 grama integralnog pirinča ili 150 grama pečuraka. Trista grama spanaća može da zameni 100 grama pileće džigerice, 600 grama šargarepe „menja“, 100 gr goveđe džigerice. Slanutak ili leblebija sadrži dosta gvo¬žđa pa tako 150 gr slanutka može da zameni 50 grama konjske kobasice.

Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.

Vrh strane

Dušan

21:54, 23. September 2008     |    post #15

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 25.July 08

Mi smo ovoga leta malo eksperimentisali sa ishranom. Raznolikost je po meni bitnija od vrste hrane. Treba jesti sve tako je i bolje i zdravije, a i može se doći do mnogo lepih jela.

Pravi te prijatelj povredi samo jedanput i to onda kada umre...........

Vrh strane Dušan je na pauzi.

* Mirjana *

22:40, 23. September 2008     |    post #16

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 1.November 07

Zasitili smo se mesa, sve više mi prija povrće u svim oblicima...

Mnogo volim leti da spremam razne musake od povrća, bez mesa. To ustvari i nisu musake, već povrće zapečeno u rerni, preliveno mlekom i jajima, posuto sirom. Obožavam takva jela koja mogu da jedem i topla i hladna.

Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.

Vrh strane

Mici

12:32, 1. October 2008     |    post #17

Pol:

III - Discentes

sad sam ogladnela zbog tog zapechenog povrca smile.gif bas mi se jedde smile.gif

Vrh strane

1 2  
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet