Bitka za MarakanuA. ŠOŠKIC, 14.10.2008 18:57:38
ROK za kandidaturu istice u sredu - borbu za predsednicku fotelju u Crvenoj zvezdi trebalo bi da vode aktuelni v. d. prvog coveka kluba Den Tana i Zoran Bingulac, ako se ništa neocekivano ne dogodi u poslednjem trenutku. Prvog je predložila Radna zajednica, koju cine igraci i ostali zaposleni u klubu, a drugog veterani crveno-belih.
Radna grupa utvrdila je kriterijume, pa novi predsednik Crvene zvezde mora da: poseduje organizacione sposobnosti u rukovodenju, bude dokazan i uvažen sportski radnik, poseduje visoke moralne i eticke vrednosti, kao i ugled i autoritet u široj sportskoj javnosti, smisao i sposobnost za razvoj sportskih segmenata kluba, kao i stvaranje uslova i kontinuiteta vrhunskih rezultata...
Buduceg prvog coveka najtrofejnijeg srpskog kluba ceka paklen zadatak - da sredi nagomilane probleme, veliki minus u kasi, obezbedi novac za neophodna pojacanja koja trenutno sportski direktor Ilija Ivic traži po Brazilu...
Predsednicka trka trebalo bi u sredu zvanicno da pocne, a do sada je Zoran Bingulac bio prilicno konkretniji po mnogim pitanjima, jer je u utakmicu ušao pre Den Tane.
FINANSIJE
Obojica cekaju da se završi revizija finansijskog poslovanja i javno saopšti koliko je Crvena zvezda u minusu (prema nekim najavama dug je 16 miliona evra, mada se pominje i više od 20).
DEN TANA: Dok se ne objave cifre, ne može da se utvrduje redosled poteza. Prica se o milionskom dugu. Klubu je nophodno mnogo novca i nije lako stvoriti ga, ali o rešenjima može da se prica kad se utvrdi minus u blagajni.
BINGULAC: Cekamo da se završi revizija. Moje informacije govore da je stanje u klubu teže nego što se u javnosti misli. Videcemo... Želim da se vrati vreme kada Crvena zvezda nije mogla da se odbrani od finansijera i sponzora.
PODRŠKA
Veterani, odnosno Radna zajednica, predložili su kandidate. To je samo put da se obavi neophodna formalnost. Zoran Bingulac ne krije da bi Marko Miškovic bio jedan od potpredsednika, pa je jasno kojoj struji pripada, dok se Den Tana sve cešce "vezuje" za Filipa Ceptera, VladimiraJugovica...
BINGULAC: Marko Miškovic je najveci finansijser i veliki zaljubljenik u Crvenu zvezdu i u mojim planovima pripada mu mesto potpredsednika...
DEN TANA: Moji prioriteti su: unapredenje igrackog kadra, finansijska konsolidacija, povratak Crvene zvezde u Evropu i publike na stadion...
PROPADANJE
Cini se da fudbalski velikan svakodnevno tone, novi predsednik mora sve da zaustavi.
DEN TANA: Zvezda ima milione navijaca, jedan je od najvecih srpskih brendova u svetu... Tragicno bi bilo da nekom odgovara sve što se dogada, da bi se navodno maksimalno snizila vrednost kluba. Siguran sam da se Crvena zvezda nece spustiti niže nego što je sada. Može da se izvuce i isplivace, bez sabotaža i intriga.
BINGULAC: Osnovna želja ljudi koji su Crvenu zvezdu doveli na najniže grane u istoriji bila je da na celu kluba bude neko kao "paravan", koji ne razume poslovno-finansijske malverzacije. Legende kluba su me predložile za predsednika i ne smem da ih izneverim, a deo mog tima cinice, izmedu ostalih, ljudi koji vrhunski poznaju ekonomiju.
NAVIJACI
"Delije" imaju veliki uticaj u klubu, a posle bruke u duelu sa kiparskim Apoelom navijaci su ubrzali odlazak predsednika Toplice Spasojevica i sportskog direktora Gorana Bunjevcevica.
BINGULAC: Navijaci su jedan od faktora buduceg razvoja. Mislim da je dovoljan iskren i pošten dogovor i ispunjavanje realnih mogucnosti i zahteva. Navijaci su tu da navijaju, uprava da upravlja, a igraci da igraju na visokom nivou.
DEN TANA: Navijaci ne mogu da upravljaju klubom, kao što ja ne mogu da budem voda navijaca.
Predsednicka trka na "Marakani" tek pocinje...
SKUPŠTINA BIRA PREDSEDNIKA
PREDSEDNIKA Crvene zvezde biraju clanovi Skupštine kluba cija izborna sednica još nije zakazana.
U sredu istice rok za kandidaturu, a onda ce radna grupa za izbor novog prvog coveka kluba (predsednik Krcun Dragovic, Tomislav Milicevic, Miodrag Ðordevic i Milan Šutic) da proceni da li Zoran Bingulac i Den Tana ispunjavaju neophodne kriterijume.
Izvor: Vecernje Novosti