Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

IQ i vrsta muzike

Disko Nindza

IQ i vrsta muzike

14:39, 25. February 2008     |    post #1

Pol:

III - Discentes
Reg: 17.September 07

Da li nivo inteligencije utice na vrstu muzuke koju slusamo? ph34r.gif

... ili...

da li vrsta muzike koju slusamo utice na nivo inteligencije? ph34r.gif

Vrh strane Disko Nindza se preselio u secanja.
+Odgovor na post sa citatom

sanjac

IQ i vrsta muzike

14:49, 25. February 2008     |    post #2

Pol:

V - Legionarii
Reg: 5.December 07

Verovatno ima veze... Zaista znam jako malo ljudi koji slusaju turo folk grand Seke i Stoje and co.
I takodje verujem da neko sa niskim obrazovanjem bas ne slusa Karerasa ili Betovenove simfonije.
Mozda gresim... neka muzika se slusa da bi se u njoj osetilo ono uzviseno, umetnost... neka da se uz nju pije u kafani i stipa pevaljka... neka da se igra... bitno da za svacije uho ima po nesto...

Vrh strane

Silent Bob

IQ i vrsta muzike

15:09, 25. February 2008     |    post #3

Pol:

II - Milites Gregarii
Reg: 16.September 07

Apsolutno DA.

Čak postoji Mocartov efekat.
Slušanje klasične muzike, Mocarta, doprinosi povećanju IQ ako su slušali kada su bili bebe, ili na kratko daje boost intelektu, ako se pušta odraslim osobama.

CITAT
Izlaganje beba muzici može pozitivno da utiče na uspeh u školi

Neki roditelji u Americi pokušavaju da poboljšaju uspeh svoje dece u školi uz pomoć muzike. Istraživanja pokazuju da izlaganje beba muzici može pozitivno da utiče na njihov uspeh u školi i kritičko razmišljanje, kasnije u životu.

Naučnici na Univerzitetu Kalifornije izneli su još 1993. ideju da bi muzika mogla da pomogne u razvoju mozga. Novinar Glasa Amerike Stiv Mort posetio je nedavno jedan univerzitet na Floridi gde istražiači nastoje da provere tu teoriju u praksi.

Studenti se okupljaju u učionici Univerziteta Centralne Floride. Ali, ovog puta to nisu redovni studenti već deca ispod dve godine starosti. Profesorka Meri Palmer izlaže ovu decu muzici u uverenju da će to doprineti razvoju njihovog mozga.

«Kada se deca upoznaju sa muzikom, to razvija njihov mozak, odnosno uspostavlja veze u mozgu koje se inače možda ne bi razvile. Time se povećava i opšta sposobnost mozga za učenje kasnije u životu.»

Meri Palmer veruje da će deca koja se veoma rano upoznaju sa muzikom imati bolji uspeh kasnije. Ta teorija nazvana je «Mocartov efekat», a prvi su je izneli naučnici na Univerzitetu Kalifornije tvrdeći da deca koja su u ranom uzrastu izložena muzici imaju bolje rezultate na standardizovanim školskim testovima. Istraživanja koja su obavljena 1999. godine na Univerzitetu Kalifornije pokazala su da su mališani koji su pohadjali časove klavira imali 30 odsto bolje rezultate na testovima iz matematike. Karl Rendek je muzičar u filharmoniji u Orlandu, na Floridi.

«Matematika mi je bila veoma laka. Bez obzira da li se radilo o algebri ili aritmetici sve sam lako savladavao. To je važilo i za druge predmete. Bio sam dobar djak, sve je bilo lako i mislim da je to zahvaljujući muzici.»

Naučnici su počeli da ispituju vezu izmedju medicinskih i obrazovnih efekata muzike još 1940-ih godina prošlog veka. Državni univerzitet Mičigena prvi je na svetu uveo specijalizaciju u muzičkoj terapiji. Medjutim, skeptici tvrde da se efekti takozvanog «Mocartovog efekta» prenaglašavaju i da ta teorija ima malo osnova u neurologiji. U nedavno objavljenoj knjizi «Mit o prve tri godine» čak se kritikuju i mediji zbog preuveličavanja značaj ove teorije. Profesorka Palmer je svesna tih kritika, ali kaže da su naučne osnove teorije čvrste.

«Ljudi sve više shvataju veliku važnost tih ne samo ranih godina već i ranih dana u ljudskom životu. Ima manje skeptika kada se radi o važnosti stimulacije za mozak beba. Nedavno su obavljene nove studije o uticaju muzike na sposobnost učenja i uopšte na uspeh u školi i kasnije u životu.»

Profesorka Palmer koristi muziku iz svih krajeva sveta, uključujući i Afriku i Latinsku Ameriku.

Za Dženifer Kastiljo i njenog muža Luisa, poreklom iz Meksika, to je bio podsticaj da upišu njihovu ćerku u ovaj razred.

«U Meksiku, kao i u drugim delovima Latinske Amerike, muzika je deo svakodnevnog života. Od malih nogu muzika je prisutna svugde Sve se vezuje za muziku – kada ste srećni i zadovoljni, ali i kada ste tužni. Dakle, ako ste odrasli u Meksiku, odrasli ste uz muziku - odatle potiče naša zainteresovanost.»

Eksperti koji su organizovali ovaj razred kažu da slušanje muzike samo po sebi neće poboljšati uspeh dece u školi, već da je potrebno i njihovo aktivno angažovanje. Za roditelje, proteći će bar još nekoliko godina pre nego što budu saznali da li je upisivanje njihove dece u ovaj razred donelo rezultate.

Analogno tome slučanje narodnjaka snižava IQ.

Lakše je zaglupeti nego napredovati, pa se taj efekat pokazuje još više.

Šta ćeš bolji dokaz nego da pogledaš IQ ljudi koji slušaju narodnjake

Vrh strane Silent Bob ... djevojke u ljetnim haljinama...

Disko Nindza

IQ i vrsta muzike

15:46, 25. February 2008     |    post #4

Pol:

III - Discentes
Reg: 17.September 07

Ja skoro da mogu da se kladim da je tako. Bas cu da potrazim da li je neko radio slican eksperiment

Vrh strane Disko Nindza se preselio u secanja.

sanjac

IQ i vrsta muzike

15:52, 25. February 2008     |    post #5

Pol:

V - Legionarii
Reg: 5.December 07

Ne znam da li je eksperiment i da li je rezultat tacan... Kao trudnica sam morala da odmaram kod kuce i u bolnici, i trudila sam se da slusam muziku (ne pesme, muziku) i opustam se, umesto da slusam jadikovke po bolnici. Meni je prijalo, i beba je bila mirna... Ne mogu reci da danas prepoznaje sta sam tad slusala, ali voli da drema uz muziku, umiri je kad place, uspava...

Vrh strane

Jaca

IQ i vrsta muzike

18:14, 25. February 2008     |    post #6

Pol:

IV - Immunes
Reg: 10.October 07

Sigurno da ima veze i da utice...

Tacno se vidi koji profil ljudi slusa odredjenu vrstu muzike.

Life Is Too Short To Fuck Ugly People !

Vrh strane Jaca zeli jos neki suncan dan!

JSrdjan

IQ i vrsta muzike

19:19, 25. February 2008     |    post #7

Pol:

VIII - Signifer
Reg: 2.December 07

Mislim da više utice na razvijenje ukusa ono što slušamo u kući, ali sigurno da IQ utiče na naš izbor muzike.

jer se ne stidim svog otegnutog govora i slanine i kudeljnih gaća,
od paorske sam krvi, psovki, radosti, snova...

Vrh strane JSrdjan Vojvodino, u srcu te nosim...

* Mirjana *

IQ i vrsta muzike

20:35, 25. February 2008     |    post #8

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 1.November 07

Nikada o tome nisam razmišljala, ali sad... Da znate da ima nešto u tome...
Ne poznajem ni jednu normalnu, zrelu, inteligentnu osobu koja "se pali" na narodnjake.

Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.

Vrh strane

Marria

IQ i vrsta muzike

20:57, 25. February 2008     |    post #9

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 25.January 08

Svakako da neka veza postoji..
Ali, mislim da muzika prvenstveno utiče na osobine ličnosti.
Moguće da ima uticaja i na razvoj intelektualnih sposobnosti, ali ne u toj meri..jer inteligencija je dobrim delom i nasledjena.

Vrh strane

Crazy Baldhead

IQ i vrsta muzike

22:22, 25. February 2008     |    post #10

Pol:

II - Milites Gregarii
Reg: 20.February 08

CITAT (Marria @ 20:57, 25. February 2008)
Svakako da neka veza postoji..
Ali, mislim da muzika prvenstveno utiče na osobine ličnosti.
Moguće da ima uticaja i na razvoj intelektualnih sposobnosti, ali ne u toj meri..jer inteligencija je dobrim delom i nasledjena.

I jeste nasledna.
Mama Ti je balerina, tata pozorišni glumac, stric kompozitor, a ti slušaš narodnjake. Neće ići.

Ili tata sluša Džeja, keva Zoricu Brunclik, baba se pali na Fahretu Jahić, a Ti otkidaš na Mocarta. Ni to ne ide.

Nego ide cela porodica gleda Grand, pa mala deca od malih nogu i nasleđuju i razvijaju neukus i ljubav prema šundu.

A da post ne bi prošao bez Svetlane Veličković recite mi ko normalan može da sluša ovo a da ne zaglupi (sem ako nije već glup)
Što ponovo potvrđuje vezu između iQ i muzike

Sun is shining, the weather is sweet, yeah
Make you wanna move your dancing feet...

Vrh strane Crazy Baldhead uživa u preostalim mrvicama leta

1 2   
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet