Aladin home Home | Web Adresar Putovanja Poslovi Forum Vodič Mape | TV program Vesti Vreme | Kontakt
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Nezavisnost Kosova

Zvonko Stankovic

Nezavisnost Kosova

11:30, 18. October 2008     |    post #61

Pol:

III - Discentes
Reg: 26.May 08

„Americke okupacione snage” natpis je u bazi na Okinavi. Japan je priznao nezavisno Kosovo

Trebalo je da prode mnogo godina pa da americki Stejt department skine embargo sa dokumentacije koja sadrži razgovore, telegrame i specijalne depeše americkih diplomata, vojnih i obaveštajnih funkcionera o tome kako da se na najefikasniji nacin obezbedi pobeda prijateljskih politicara na izborima daleke 1965. godine na japanskom arhipelagu Rjukju, ukljucujuci i ostrvo Okinavu, najvažniju americku vojnu bazu u tom delu Pacifika. Iz te dokumentacije vidljivo je da su americki funkcioneri bez ikakvog ustrucavanja govorili o mehanizmima pružanja tajne finansijske pomoci kandidatima japanske Liberalno-demokratske partije, raspravljajuci jedino o nacinu na koji to može da se izvede, a ne i da li treba da se izvede. Dokumentacija pokazuje da svi ucesnici razgovora i prepiske pravo Amerike da se meša u izbore u Japanu uzimaju zdravo za gotovo, i da je Vašington tokom pedesetih i šezdesetih godina tajno pomagao japansku Liberalno-demokratsku partiju i podržavao uspon politickih licnosti iz njenih redova.

Edvin Rajšauer, tadašnji americki ambasador u Japanu, tvrdio je da bi bilo „mnogo sigurnije” dozvoliti da funkcioneri japanske Liberalno-demokratske partije preuzmu novac i zatim ga direktno prebace lokalnim partijskim kandidatima.

„Okinava je malo mesto, malo kao neki gradic u SAD”, rekao je Rajšauer u memorandumu od 16. jula 1965. godine, s kojeg je skinut embargo. „Okinava takode lici na policijsku stanicu u nekoj maloj zemlji u kojoj su politicka manevrisanja, posebno kada je u pitanju novac, dobro poznata, tako da treba pronaci savršen paravan za prebacivanje novca našim prijateljima u okviru drugih novcanih transakcija”, izjavio je tadašnji ambasador SAD u Japanu.

Naha je najveca americka vojna baza na Okinavi i iz te baze svakodnevno polecu americki „avaksi” koji prate dogadanja u vazdušnom prostoru Kine. Kada sam 2004. godine boravio na tom ostrvu iznenadio me je natpis na ulazu u americku bazu: „Americke okupacione snage”. A i Japan je sada priznao nezavisno Kosovo...

Pre 25 godina u SAD je osnovana „Nacionalna fondacija za demokratiju” da bi otvoreno radila ono što je CIA decenijama cinila krišom. Da bi pomagala odredene politicke stranke, radnicke sindikate, disidentske pokrete i medije u više desetina država, ukljucujuci i Kinu. Fondacija je finansirala sindikate u Francuskoj, Paragvaju, na Filipinima i u Panami. Sredinom osamdesetih godina dala je milione dolara poljskoj Solidarnosti, pomagala je politicke stranke u Portugalu, Kostariki, Boliviji i Severnoj Irskoj. Dala je 400.000 dolara politickim grupama u Cehoslovackoj, koje su podržavale izbor Vaclava Havela za predsednika 1990. godine, i tri miliona dolara na ime „tehnicke pomoci” za izbore u Nikaragvi 1990. godine za pomoc Violeti Barios de Camoro, predsednickom kandidatu kojeg su podržavale SAD.

Samo tokom 1996. godine Fondacija je potrošila oko 1, 6 miliona dolara za program „stvaranja politickih institucija” u Kini što je bio samo mali „dodatak” na milione dolara koji su izdvojeni za emisije „Glasa Amerike” na kineskom jeziku.

Ukupno gledajuci, to su neki od bezazlenijih pokušaja Vašingtona da interveniše u unutrašnjoj politici država širom sveta. Jer, CIA je godinama izvodila mnogo drasticnije operacije: od uklanjanja lidera na svim kontinentima, tajnog pomaganja raznih politickih partija, pripremanja državnih udara do širenja lažnih glasina, podmicivanja politicara i modelisanja javnog mnjenja.

Prve politicke aktivnosti CIA, koje veterani ove agencije i danas smatraju njenim najvecim uspesima, odvijale su se u Francuskoj i Italiji 1947. i 1948. godine, kada su komunisticke partije i komunisticki radnicki sindikati bili nadomak pobede. Amerika je prebacila milione dolara u obe zemlje da bi pomogla strankama desnog centra i konzervativnim sindikalistima zaustavljajuci tako napredovanje komunista. Operaciju u Italiji vodio je Džejms Englton, kasnije šef kontraobaveštajne službe CIA. Pedesetih godina, CIA je pomogla da se zbace levo orijentisani lideri u Iranu i Gvatemali, i na njihova mesta dovela diktatore, ali prijatelje Amerike. U to vreme CIA je izmanipulisala i izbore na Filipinima, u Libanu i Nepalu. Predsednicku kampanju ministra odbrane Ramosa Mogseseja na Filipinima 1953. godine vodio je Edvard Landsdejl, legendarni operativac CIA. Tadašnji direktor Agencije iz Lenglija Alen Dales ponudio je Landsdejlu pet miliona dolara za operaciju „predsednicki izbori na Filipinima“, ali je Landsdejl telegramom odgovorio da se posao može obaviti za milion dolara.

U Libanu 1957. godine Vilbur Krejn Ivlend, oficir CIA, za vreme izbora redovno je odlazio u palatu predsednika Kamija Šamuna i isplacivao mu novac u libanskim funtama. Sve je to opisao 1980. u svojoj knjizi „Pešcani konopac”.

Amerika je, dakle, navikla da utice na politiku drugih država, cak i iz najplemenitijih pobuda, i to je jednostavno navika koje se Vašington teško oslobada. Pri cemu postoji samo borba izmedu ciljeva i sredstava.

Neki Srbi bi to formulisali kao „CIA, snajka, CIA”!

Sve ovo napisao sam zbog Japana i Japanaca. Razocarali su me!

Miroslav Lazanski.

Iz ovog sami izvucite zaključak !
Pozdrav, uz najbolje želje za dobro zdravlje, mir i svako dobro !

Vrh strane Zvonko Stankovic Usavrsavam znanje
+Odgovor na post sa citatom

Zvonko Stankovic

Nezavisnost Kosova

14:35, 19. October 2008     |    post #62

Pol:

III - Discentes

CITAT (Iceman @ 23:49, 17. February 2008)
Koliko godina si imao "81 kad tako poznaješ politička dešavanja! A ako veruješ u istoriju koju su pisali naši političari, u velikoj su zabludi. I za informaciju, a i drugih, ja nikog nisam IZDAO, niti hoću, jer sam imao godina kao i ti sada, kada sam išao da pucam na nekog koga nikad nisam video i upoznao, a zašto, NEZNAM!!! Možda da bih branio kuće onih koji su pokupovali pola Beograda, a primaju socijalnu pomoć kao izbeglice. Na sreću, imaš vremena da naučiš još šta je život, ako gledaš svojim očima i glavom!!!
A što se tiče bratoubilačkog rata, najveći Hrvati, Bošnjaci i šiptari su prekršteni Srbi!!! (Na žalost!!!)
Ja nisam Veliki srbin, ja sam samo običan SRBIN koji želi da svojoj deci obezbedi mirnu budućnost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Koliko ste godina imali G-dine Icemane, kada su mene kamenovali u Ajvaliji 1971. godine i otvoreno mi rekli da će Kosovo kad, tad postati republika i nezavisno od Srbije. A to kada ste išli da pucate, to je posledica mnogo, mnogo ranijih dešavanja, koje ste Vi G-dine Icemane samo u nastavku prihvatili voljno ili nevoljno. A što se tiče Albanaca, nikada nisu bili ni blizu da budu Srbi a kamoli da su to prekršteni Srbi.
Pozdrav, uz želju za dobro zdravlje, mir i svako dobro !

JANA

Nezavisnost Kosova

14:48, 19. October 2008     |    post #63

Pol:

V - Legionarii
Reg: 16.August 08

CITAT (Zvonko Stankovic @ 15:35, 19. October 2008)
Koliko ste godina imali G-dine Icemane, kada su mene kamenovali u Ajvaliji 1971. godine i otvoreno mi rekli da će Kosovo kad, tad postati republika i nezavisno od Srbije. A to kada ste išli da pucate, to je posledica mnogo, mnogo ranijih dešavanja, koje ste Vi G-dine Icemane samo u nastavku prihvatili voljno ili nevoljno. A što se tiče Albanaca, nikada nisu bili ni blizu da budu Srbi a kamoli da su to prekršteni Srbi.

Poimanje SRPSTVA nije uzeti pusku i ratovati iako nam istorija pokazuje drugacije. Mi nikako da krenemo dalje od arhaicnih ostataka SRPSKOG drustva. JANA

Vrh strane JANA Mir Božiji,Hristos se rodi!!!!

Zvonko Stankovic

Nezavisnost Kosova

1:31, 20. October 2008     |    post #64

Pol:

III - Discentes

CITAT (JANA @ 15:48, 19. October 2008)
Poimanje SRPSTVA nije uzeti pusku i ratovati iako nam istorija pokazuje drugacije. Mi nikako da krenemo dalje od arhaicnih ostataka SRPSKOG drustva. JANA

Vi, G-ce ili G-đo JANA, niste arhaizirali niti apsolvirali istoriju, i vama istorija nije učiteljica života. Ako znate šta je arhaičan, onda znate šta je i arhaizirati.

Kristijan Nedakovic

Nezavisnost Kosova

5:15, 20. October 2008     |    post #65

Pol:

III - Discentes
Reg: 26.August 08

CITAT (JANA @ 14:48, 19. October 2008)

u potpunosti se slazhem

Vrh strane

JANA

Nezavisnost Kosova

7:02, 20. October 2008     |    post #66

Pol:

V - Legionarii

CITAT (Zvonko Stankovic @ 2:31, 20. October 2008)
Vi, G-ce ili G-đo JANA, niste arhaizirali niti apsolvirali istoriju, i vama istorija nije učiteljica života. Ako znate šta je arhaičan, onda znate šta je i arhaizirati.

Arhaican-arhaicno je star-staro za vasu informaciju!Ne treba da budete istoricar da bi ste znali istoriju svog naroda. Dovoljno je da malo citate knjige u slobodno vreme. Nije valjda da ne izlazite iz okvira svoje struke, gospodine Stankovicu? Po vama ja treba iskljucivo da komentarisem na forumu ono sto je vezano za biologiju? E pa dragi gospodine biologija nije gajenje cveca, vec nauka mnogo sireg opsega. JANA

Zvonko Stankovic

Nezavisnost Kosova

18:58, 20. October 2008     |    post #67

Pol:

III - Discentes

CITAT (JANA @ 8:02, 20. October 2008)
Arhaican-arhaicno je star-staro za vasu informaciju!Ne treba da budete istoricar da bi ste znali istoriju svog naroda. Dovoljno je da malo citate knjige u slobodno vreme. Nije valjda da ne izlazite iz okvira svoje struke, gospodine Stankovicu? Po vama ja treba iskljucivo da komentarisem na forumu ono sto je vezano za biologiju? E pa dragi gospodine biologija nije gajenje cveca, vec nauka mnogo sireg opsega. JANA

Arhaizirati je, proučavati ili proučavanje starog vremena i kulture.
Arhaističan ili Arhaičan je, koji ne potiče iz starog vremena, nego je samo napravljen, napisan ili udešen prema ukusu ili u duhu starog vremena, strinski, zastareo.
Ovo je po Vujaklijinom leksikonu stranih reči i izraza.
A to, šta ćete komentarisati na forumu uopšte nije problem, već kako ga komentarišete. Morate prvo sagledati sve aspekte datosti pa tek onda komentarisati.

JANA

Nezavisnost Kosova

19:10, 20. October 2008     |    post #68

Pol:

V - Legionarii

CITAT (Zvonko Stankovic @ 19:58, 20. October 2008)
Arhaizirati je, proučavati ili proučavanje starog vremena i kulture.
Arhaističan ili Arhaičan je, koji ne potiče iz starog vremena, nego je samo napravljen, napisan ili udešen prema ukusu ili u duhu starog vremena, strinski, zastareo.
Ovo je po Vujaklijinom leksikonu stranih reči i izraza.
A to, šta ćete komentarisati na forumu uopšte nije problem, već kako ga komentarišete. Morate prvo sagledati sve aspekte datosti pa tek onda komentarisati.

Gospodine Stankovicu, ja sam to upravo i rekla!Citajte malo bolje, a tumacite kako vam drago. Pozdrav JANA

Drbob

Nezavisnost Kosova

15:10, 9. November 2008     |    post #69

Pol:

V - Legionarii
Reg: 26.September 07

Jesu Srbi ratnicki narod, ali i narod bogate kulture i umetnosti...
Mnogi nam osporavaju status najstarije svetske civilizacije i kulture, ali to je njihovo pravo kao sto je i njihovo pravo da nam otimaju KiM, samo mi cemo KiM vratiti kad tad, jer to je nase pravo!!!

ponosni potomak najstarije svetske civilizacije

Vrh strane Drbob pokušavam da spasim Srbiju

ivko555

Nezavisnost Kosova

23:00, 4. December 2008     |    post #70

Pol:

II - Milites Gregarii
Reg: 13.November 08

To sto se hvalimo da smo narod bogate kulture, umetnosti i... najbolje vidite kad otvorite citanke za 1. razred osnovne skole gde na prvim stranama imamo nase vojskovodje obicno Karadjordje, Milos Obrenovic i sl., dok Švajcarci i drugi zapadnjaci stavljaju lekare, umetnike, naucnike i sl. kojih mi imamo vrlo malo po glavi stanovnika. Sto se tice nezavisnosti Kosova, voleo bih one koji se busaju u prsa, i hvale se srpstvom da su samnom bili za vreme bombardovanja u rejonima karaula Košare i Morina. Tamo nije bilo Srba samo Šiptara koji su kupili legalno imanja Srba koji su sad vlasnici lokala u Nisu, Beogradu, Kragujevcu... . i koji su se zezali za vreme rata, kao sto se zezaju i danas i odlično zive od kirija, a ja sam išao da im branim dedovinu.

Ko izgubi dobitak, dobija gubitak!!!

Vrh strane ivko555 trci izmedju troje dece i zene i kompjutera

5 6 7 8   
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet