CITAT (mia @ 23:24, 8. December 2007)

Koliko smo iskreni prema sebi
---------------------------------------------------------
ponekad i jesmo......
CITAT (prof. Cobra @ 18:27, 24. June 2008)

Moj bivsi komsija, serviser brojaca sipanog benzina, pokazao je, iz Sazaljenja, kradljivcima zaposlenim na pumpi kako da vrate brojace da se prikrije kradja.
Osudjen je vise od lopova, na 1godinu.
Moj drugi komsija, sudija, kaze da se ustrucavaju da kazne prekrsioce vise od 6 meseci, jer u protivnom strada brak.
Tako je i bilo. Supruga je trazila razvod, deca krenula svojim putem, sve je otislo bestraga.
Radoznao, kakav sam, posle zatvora slusao sam ga pred zgradom kako prica da su ga u zatvoru ponizavali i to najmanje stajanjem na kapiji u stavu mirno po citav satJedamput i potpuno go, cekajuci lekara da ga pregleda da nije nesto sakrio pri povratku(drogu ili sl.)
Jednoga dana zatekoh ga da pred zgradom da stoji u stavu mirno i iz ociju mu ide VODA. Ne, nije to licilo na suze vec na vodu koja lije, bez uzdaha, bez grimase. NEMO plakanje... Kao u redu ili koloni u zatvoru. Grozno.
Upitah ga pogledom, sta je.
Iz poluokreta videh da mu supruga kolima odlazi kod... .
"Kod drugoga" -ne znam kako je izgovorio.
Ubrzo je umro, ucutan, tih, nevidljiv.
Prvi put u zivotu sam video, nazalost svojim ocima, ono o cemu sam samo citao kod ruskih pisaca... Gubitak samopostovanja.!
Iz knjiga sam znao da to rade politickim zatvorenicima, ubijaju licnost u njima. Da li je laksa politicka smrt? Da li i ona ima za cilj da od ljudi
napravi ljusture, zive mrtvace, bez samopostovanja.
A, eto, neko bi rekao ironicno:Samopostovanje- vrlo vazna stvar.
I jeste, jeste, vrlo vazna stvar. Pa ipak ne treba biti preosetljiv. Mera je prava stvar.
Poenta? Nema poente. Zna se da ima i takvih kojima zatvor ne povredi samopostovanje. Naprotiv, pojavi se neka vrsta iskrivljenog ponosa, besa,
mozda kao psiholoska zastita od urusavanja licnosti. Ko zna?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ovo je mnogo gorka priča...... užasna... .