Home    |    Web    Slike    Adresar    Posao    Putovanja   Forum   Mape    Info    |  info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Febrilne konvulzije - Fras

Offline Lara Croft

12:17, 15. November 2007     |    post #1

Pol:

III - Discentes
Reg: 18.September 07

Povišena temperatura kod male dece može biti bezazlena pojava, znak neke akutne bolesti ili može dovesti do dramatičnih dešavanja– do KONVULZIJA.

Ukoliko dete ne pije dovoljno: muči se s majčinom dojkom, a ne doji iz dana u dan, zbog nedovoljnog unosa tečnosti može dobiti povišenu temperaturu.
Preutopljeno dete u toploj prostoriji ili leti, takođe može imati povišenu telesnu temperaturu.
Mnoge bolesti (disajnih, mokraćnih puteva) takođe mogu uz druge znakove bolesti izazvati i povišenu temperaturu.

Nas zanimaju febrilne konvulzije i šta učiniti ako se one pojave.
Konvulzije svojim izgledom i svojim trajanjem izazivaju strah, paniku i očaj roditelja - osećaj da zauvek gube svoje malo željeno dete.

Šta su febrilne konvulzije? Šta je uzrok febrilnih konvulzija ?
Konvulzije ili grčevi su nevoljni grčevi mišića tela različitog uzroka.
Febrilne konvulzije nastaju usled porasta temperature. Najčešće se javljaju kao grčeviti trzaji mišića.
Javljaju se uz manje povišenu temperaturu ili u visokoj temperaturi.

Napad može biti praćen okretanjem očiju, izgubljenim pogledom, pojavom sline na usnicama i gubitkom svesti.
Konvulzije često nastaju u prvom porastu temperature koju roditelji ni ne primete.
Trzaji ručica, nožica i tela traju nekoliko minuta do dvadesetak minuta, lagano se usled umora stišavaju i na kraju telo klone - postane malaksalo, a dete utone u san.

Najčešće javljanje konvulzija je kod dece od 6 meseci do 3 godine.
Napadi konvulzija mogu biti jednostavni ili složeni.

Jednostavne febrilne konvulzije:
Javljaju se kod dece od 6 meseci do 3, 5 godine. Uz visoku temperaturu, traju do dvadesetak minuta. I drugi članovi u porodici su imali konvulzije.

Složene febrilne konvulzije:
Javljaju se kod dece od 6 meseci. Uz manje povišenu temperaturu, mogu se javiti više puta i većinom u obliku parcijalnih napada.

Uzrok febrilitetu najčešće je banalna infekcija respiratornih gornjih disajnih puteva (tonzilofaringitis, otitis) ili crevna infekcija (gastroenterokolitis). Brojna ispitivanja pokazala su da je u 70% slučajeva uzrok infekcije virus (adenovirusi, virus parainfluence), od bakterijskih streptokoka, a od crevnih zaraza šigele, a ređe salmonele.
U vreme napadaja dve trećine dece imaju temperaturu iznad 39 C, a trećina iznad 40 C.
Češće se javljaju kod dečaka i uz neke virusne infekcije.
Konvulzije su epileptički napadi, ali nisu epilepsija.
Nasleđivanje postoji.

Šta učiniti ?
1. OSNOVNO je pokušati svladati strah i paniku i pomoći detetu.
2. Dete na krevetiću razmotati i pažljivo promotriti vrstu grčeva, trajanje grčeva. Tako ćemo pomoći lekaru.
3. Dečju glavicu okrenuti na stranu da slina nesmetano otiče iz usta i da se spreči aspiracija - slivanje u disajne kanale i zapadanje jezika - sprečiti mogućnost gušenja.
4. Dodirom dečjeg tela primetićemo da je dete vruće - staviti antipiretski čepić.
5. Pozvati hitnu pomoć ili se s umotanim detetom uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Nikada ne drmati dete, ništa mu ne stavljati u usta i ne polivati ga vodom.
Prvi napad zahteva intenzivno lečenje i kompletnu obradu da se vidi uzrok i da se odredi terapija.
Terapija može biti kontinuirana - svakodnevna ili intermitentna - u času javljanja povišene temperature.
Za dalje suzbijanje konvulzija i zaštitu detetovog mozga od tih strašnih događanja treba slušati lekara i imati u kući propisanu terapiju.

Dijagnoza febrilnih konvulzija
Ne postoji jedinstven stav u dijagnostici odnosno primeni dijagnostičkih postupaka kod febrilnih konvulzija. Nakon svakog napadaja treba obavezno konsultovati pedijatra odnosno neuropedijatra radi isključivanja akutne infekcije središnjeg nervnog sistema - meningoencefalitisa.
Važno je pitanje potrebe izvođenja lumbalne punkcije radi pregleda likvora.
Neke ustanove preporučuju obavezno lumbalnu punkciju pri svakom prvom napadaju febrilnih konvulzija, druge samo kod dece mlađe od dve godine, a treće koje su u većini samo kod kliničke sumnje na meningitis i kod dece koja su prethodno započela antibiotsku terapiju.
Najčešće se deca posmatraju klinički 48 sati nakon konvulzija pa ako postoji sumnja na meningitis podvrgavaju se lumbalnoj punkciji.
U praksi se zbog takvog pristupa punktira svako treće-četvrto dete sa prvim napadom febrilnih konvulzija.
Kod velike većine dece posle napada febrilnih konvulzija elektroencefalogram (EEG) je normalan.

Lečenje napada febrilnih konvulzija
Većina napada spontano prolazi nakon nekoliko minuta. Ukoliko napad traje prekida se od strane lekara davanjem diazepama intravenski (delovanje trenutno), a ukoliko se lek ne može dati intravenski, što nije retkost kod malog deteta, diazepam se primenjuje rektalno (u debelo crevo) u obliku mikroklizme (deluje 10 minuta nakon primanja).
Ovo je dobra alternativna metoda za lekara, a jedino sredstvo u rukama roditelja koji na taj način mogu prekinuti napad.
Dete u napadu treba položiti na bok ili pažljivo na trbuh da ne dođe do zapadanja jezika. Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta iz straha roditelja da ne dođe do gušenja.
Preduzeti sve raspoložive mere za snižavanje temperature.

Sprečavanje (profilaksa) ponovnog javljanja febrilnih konvulzija
Akutna profilaksa fenobarbitonom intramuskularno sprovodi se kada dete dođe kod lekara kada je napad već prošao, a njen cilj je sprečiti ponovni napad u narednim satima u kojim se može očekivati ponovni porast temperature.
Hronična intermitentna profilaksa sprovodi se u času pojave temperature kod deteta koje je u anamnezi imalo jedan ili više napada jednostavnih febrilnih konvulzija: roditelji daju mikroklizmu diazepama rektalno. Važno je naglasiti da diazepam nije zamena za lekove za snižavanje temperature (antipiretici) tako da uz primenu klizme treba preduzeti i sve poznate antipiretske mere uz često merenje telesne temperature.
Hronična kontinuirana profilaksa provodi se svaki dan kod deteta sa složenim febrilnim konvulzijama.
Svakodnevno se daje fenobarbiton (ili valproat) do četvrte-pete godine života uz periodične neuropedijatrijske kliničke i elektroencefalografske preglede.

Prognoza
Prognoza jednostavnih febrilnih konvulzija je dobra.

Samo kod malog broja dece (do 5%) sa složenim febrilnim konvulzijama javlja se kasnije epilepsija.
Posle početnog šoka zbog činjenice da je njihovo dete pretpelo dramatični napad tipa febrilnih konvulzija većina roditelja će nakon razgovora sa lekarom i u toku neuropedijatrijskog praćenja prihvatiti bolest kada vide da se njihovo dete normalno psihomotorno razvija.

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

Vrh strane Lara Croft bi opet na moooreee
+Odgovor na post sa citatom

Offline Master Yoda

12:33, 15. November 2007     |    post #2

Pol:

III - Discentes
Reg: 13.September 07

Ja nemam iskustva, ali evo iskustva sa drugih foruma... .

Dalida, Skoplje:
Moja je cerkica dobila feb. konvulzije, kad je imala 1, 5 godinu. Jednog jutra kad smo ustale bila mi je malo toplija, pa sam joj izmerila temperaturu onim trakama za celo. pisalo je -granicna temp. Posto je bila napunila pelene, posla sam da je operem. Koristila sam toplu vodu. Dok sam je presvlacila odjedanput, mi je omalaksala i glavica joj je pala u stranu, pocela je nekontrolisano da se trese, i ispustala je jedan grozan zvuk kao jechanje-konstantno bez prestanka tiho. Jako sam se uplasila, nije reagovala vise -samo me gledala otsutno. zvala sam doktorku i supruga.

Posto nisam mogla da joj dam kasikicom fenobarbiton a ni nikakvu tecnost-nije mogla nista da pije-odnela sam je hitno, onako do pola obucenu umotanu u cebence, kod pedijatra, gde su joj dali inekciju od koje se malo smirilo to tresenje. Strasno je neprijatno za gledanje. Medutim mene je doktorka ubedivala da moje dete ne oseca nikakvu bol. Nije epilepsija.

Poslali su me na deciju kliniku. A kad tamo:
Prima me specijalist, jedna doktorka koja vice na mene na sav glas: Majka zasto si umotala tako to dete, treba da se hladi!
Svukla ju je golu i tusirala hladnim tusem. Mala je vrisnula i pocela da place. Mislim da ako tad nisam umrla nikad necu. Detetu je bilo bolje-iako meni nije tako izgledalo kad sam cula kako vristi.
Ostali smo u bolnici par dana, ispitivanja nisu dala nikakve negativne rezultate. Dete mi je bilo zdravo, osim sto smo morali da u kuci drzimo obaveznofenobarbiton. Svako penjanje temperature iznad 37, 8, znacilo je da pojacam unos tecnosti-mleka, 2 tabletice fenobarbitona i onda sirup za smanjenje temperature. Cerka sad ima 9, 5 godina, do 7 godine smo strahovali od konvulzija. Nikad se nisu vise pojavile, hvala bogu. Iako i dan danas dize brzo temperaturu kad god je bolesna.

U rodilistu kad sam je rodila, par dana je bila na infuziji, jer je bila febrilna-meni je to izgledalo tako strasno jer nisam znala sta to znaci i zasto mi ne donose bebu na dojenje, a ustvari imala je temperaturu.
Sa drugim detetom nisam imala takvih problema, jer sam naucila lekciju-Puno tecnosti. Za fenobarbiton nemogu nista da kazem, jer nisam medicinsko lice, radila sam kako su mi doktori preporucili, ali meni je cuvao strah.
To je moje neprijatno iskustvo sa febrilnim konvulzijama.

Narodni zdravstveni list:
Terapija febrilnih konvulzija podrazumijeva prekidanje napada grceva. Zbog kratkoce napada, medikamentozna terapija najcesce se ne primjenjuje buduci da u najvecem broju slucajeva dijete dovode lijecniku nakon sto je napad spontano prestao. Sam napad febrilnih konvulzija lijeci se kao i svaki drugi oblik epileptickog napada. Lijek izbora je diazepam (Apaurin), polako intravenski. Jedina je i stoga vrlo vazna mogucnost da roditelji pokusaju lijeciti napad do dolaska strucne pomoci diazepam rektalno, u obliku mikroklizme. Dijete treba poloziti na bok i nije mu potrebno nasilno otvarati usta od straha da se ne ugusi. Potrebno je provesti intenzivne mjere za snizavanje temperature, a zatim cesto i pazljivo kontrolirati temperaturu.

Profilaksa febrilnih konvulzija oznacava sprecavanje ponovnog javljanja napada. Jos uvijek nisu potpuno usuglaseni stavovi o medikamentoznoj profilaksi. U djeteta s tipicnim febrilnim konvulzijama nije indicirana kontinuirana profilaksa. Uz energicne antipiretske mjere, najveci broj centara za tu djecu preporuca tzv. intermitentnu profilaksu - u casu javljanja nove epizode povisene temperature daje se mikroklizma diazepama. Kontinuirana profilaksa provodi se trajno, iz dana u dan, u djeteta koje je imalo atipicne febrilne konvulzije te u djece s tipicnim febrilnim konvulzijama nakon prvog recidiva. Lijek izbora je fenobarbiton. Profilaksa se daje najmanje dvije godine od prvog napada, a zatim se doza lijeka postepeno smanjuje.

Alek2006, Vojvodina:
Drage moje sada kad sam malo dosla sebi zelim da podelim ovo ruzno iskustvo sa Vama da ne bi jos neko tako prosao kao ja i pokusacu da dam najbolje savete koji uspevaju da sprece FRAS kod beba!!!

Dan kao svaki drugi, sve normalno i lepo, spremali smo stan jer smo se selili i resili smo da ovog dana sve sredimo da bi mogli da provedemo prvu noc u nasem novom stanu. Uvece oko 22 sata sve je bilo gotovo i otisla sam po mog Aleksu kod moje mame, odmah mi je skrenula paznju da je malo vruc ali nista strasno zato sto je skako kao lud i sav se oznojao pa sam zbog toga mislila kao i svi drugi da je malo topliji. Dosli smo kuci i on se nesto umirio, izmerila sam mu temperaturu ispod pazuha i bila je 38 sa 6 odmah sam dala EFERALGAN cepic i pustila ga dalje posle 15 min tempetatura nije spadala, tada sam mu ponovo dala EFERALGAN ali sirup jer je on jaci. Zaspao je i mislila sam da ga je temperatura savladala pa je umoran ali da mu nesto strasno fali ne bi zaspao vec bi plakao (kao sto je obicno). Spavao je samnom i probudio se oko 4 ujutru nasmejan kao da nije nista bilo, pipnula sam ga i bio je pomalo vruc ali nista strasno izmerila sam mu temperaturu koja je tada dila oko 37 sa 8 bilo mi je malo lakse jer sam pomislila da prolazi pa kad ustanemo nosim ga kod doktora da vidimo sta je i da nam prepise neki lekic ili nesto vec.

Lezali smo tako 15 minuta i igrali se, okrenula sam se na sekund a kad sam ga ponovo pogledala on se tresao i nije reagovao na moje vikanje tj. dozivanje. Kocio se i poceo je da plavi uzela sam ga u ruke i otrcala kod mm non stop smo ga dozivali ali on se i dalje tresao i kocio i pocela je da mu ide pluvacka na usta, oci je okrenuo ka gore i jednog momenta je klonuo. Pomislila sam na najgore sto moze da se desi. Odma sam krenula ka vratima da ga nosimo u hitnu ali pre nego sto sam krenula malo sam imala prisebnosti u sebi i stavila mu glavu pod hladnu vodu, vec sledeceg momenta poceo je da place. Plakala sam i ja sa njim i samo mu govorila TAKO JE PLACI MAMI TAKO ZNAM DA SI SAMNOM.

Seli smo u auto i u hitnu on je bio uplasen i onako je jecao. Kad smo stigli doktorica je rekla da je imao fras a mozda i epi napad i da mu se treba dati diazepan u obliku cepica ali se ona gadi toga pa ako mogu ja da mu dam, uzela sam joj iz ruke i momentalno ga dala Aleksi. Uzela sam ga u ruke i rekla mm da ga cekamo napolju. Odmah posle toga smo krenuli za Novi Sad u bolnicu jer mi nije bilo sigurno da idem kuci i nisam mogla da verujem da ce biti dobro, ono majcinsko sto nisam verovala da toliko jako radi u meni. Imala sam neki osecaj da nije sve gotovo. U Novom Sadu smo bili za pola sata on je spavao a mi da smo mogli bi doleteli do tamao ali...

Kada su ga pregledali i izmerili temperaturu ona je bila 39.9 i SRECA NASA DA SMO DOSLI NA VREME jer da smo ostali kuci doziveo bi novi FRAS koji bi ostavio posledice na njega. Odmah su nas zaprimili na odeljenje za odojce i odmah su krenuli sa terapijom. Nemogu Vam opisati kako sam se osecala kada sam gledala kako ga bodu a ja nemogu nista i znam da mora tako i da je bolje tako i da je dobro sto smo u bolnici a ne kuci gde ja ne bi znala sta da radim. PLakala sam kao kisa zajedno sa njim a onda mi jedna sestra rekla MAMA MORATE BITI NORMALNI JER JEDINO TAKO MOZETE POMOCI SVOM DETETU. Nisam imala nista da kazem.

Vizita. Doktor ga je pregledao i reko da je jako osetljiv na usi i najverovatnije je upala i to oba uha. Na ORL odeljenju se uspostavilo da je tako i da je zbog te upale doslo do visoke temperature koja je izvala fras a epi napad nije imao kao sto mi je rekla doktorica u domu zdravlja.

Celog dana smo se borili da mu skinemo temp. ali ona je konstantno bila 38.5 kad su mu dali prvu terapiju antibiotika uvece oko 19 sati mom malisi je pocela da pada temperatura i poceo je da se smeje i da se pomalo igra samnom, nemogu Vam opisti taj osecaj kad vidite da Vam se dete vraca na staro i pocinje da mu bude bolje. Bio je i dalje uplasen i tu noc je spavao na meni. Bilo mi je tesko te noci ali sam znala da moram zbog njega to da izdrzim i jedino je tu bio bezbrizan i miran na mojim grudima. Ujutru je pocelo da bude sve bolje i bolje i rekli su mi da moramo biti tu punih 7 dana zbog terapije koju je primao na svakih 12 sati. Bila sam premorena vec posle prve noci a jos 7 nisam verovala da mogu da izdrzim ali drage moje izdrzala sam i ponosna sam na sebe sada kada vidim njega kako se igra pored mene i kako je zadovoljan svojim zivoticem.

Drage moje zelim da Vam skrenem paznju na neke stvari koje uvek morate imate u kuci kada imate malo dete (verujem da mnoge mame to vec znaju ali eto sigurna sam da ima neka koja nezna a zlu netrebalo)

1. Kada primetite da Vam je dete toplo izmerite temperaturu (normalna ispod pazuha je 37.5 a kada merite u guzi normalna tempe. je 38 stepeni) sve preko toga se reaguje. Prvo tusiranje malo hladnijom vodom, posle 15 min opet merimo temp., ako je isto ponovimo sve, ako je isto tada krecemo sa lekovima

2. Prvo se daje FEBRECET u sirupu, nastavimo sa merenjem i stalna kontrola mora da postoji da se temp. slucajno ne bi povecavala

3. Ako temp. nije spala nakon 4 sata tada dajemo DIAZEPAN u obliku cepica

4. Ako 2 sata nakon davanja diazepana temp. nije pala tada dajemo BRUFEN takodje u obliku sirupa (nemoj te se uplasiti ako posle brufena temp. skoci jer je on prvo digne a kasnije ako je sve ok skida temp.)

5. Bez obzira ako je temp. pala u toku noci ujutru odmah idite u deciji dispanzer da Vam pregledaju dete

6. Zaboravila sam da kazem da carapice natopite u alkohol (rakiju) i obujete detetu jer alkohol izvlaci takodje temp.

Nadam se da Vas nisam udavila ali ne bi zelela da iko prodje kao mi sto smo i da je mnogo bolje spreciti nego leciti.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Vrh strane Master Yoda is meditating...

Offline Master Yoda

14:24, 15. November 2007     |    post #3

Pol:

III - Discentes
Reg: 13.September 07

FEBRILNE KONVULZIJE

Febrilne konvulzije (u narodu poznatije kao fras) predstavljaju jedan od najčešćih neuroloških poremecaja ranog detinjstva. Zbog dramatične kliničke slike koju mogu dati i relativno velike učestalosti predstavljaju problem koji se mora dobro poznavati, adekvatno dijagnostikovati i na odgovarajući način terapijski zbrinuti. Prvi zapisi o pojavi konvulzija pri povećanoj temperaturi kod odojčeta i malog deteta datiraju još iz perioda od pre 2000 godina

Febrilne konvulzije (febrilni napadi) se najčešće definišu kao konvulzivni napadi koji se javljaju u toku povišene temparature kod dece od 6 meseci do 5 godina, pri čemu se u dijagnostičkom tretmanu mora jasno isključiti infekcija centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis) ili postojanje akutnog ili hroničnog neurološkog oboljenja.
Kod koga se javljaju febrilne konvulzije?

Febrilne konvulzije se javljaju kod 2-4% dece od čega se oko 50% slučajeva javlja između prve i druge godine života. Anamnestički podaci o pojavi febrilnih konvulzija među članovima uže porodice su značajan podatak, jer je primećeno da je učestalost povećana kod dece sa pozitivnom porodičnom anamnezom. Etiologija je još uvek nepoznata. Verovatno se radi o sniženom pragu tolerancije na povišenu temperaturu što može biti u korelaciji sa nerazvijenošću termoregulacionog centra, tako da pojava visoke temperature kod takve dece može delovati prokonvulzinogeno.
Recidivi febrilnih konvulzija se javljaju kod 30-40% dece. Faktori rizika za pojavu recidiva su febrilne konvulzije u prvoj godini zivota, familijarna pojava febrilnih konvulzija, napadi pri nižoj temperaturi (do 38, 5°C), pojava epilepsije kod bliskih rodjaka, kompleksne febrilne konvulzije, poremećaji u psihomotornom razvoju, i kratko trajanje bolesti pre pojave febrilnih konvulzija. Polovina recidiva febrilnih konvulzija se javlja unutar 6 meseci, 75% za godinu dana, a 90% unutar dve godine od prvog napada. Febrilne konvulzije se češće javljaju kod dečaka.

Šta je uzrok febrilnih konvulzija ?

Biološka osnova febrilnih konvulzija još uvek je nepoznata i prepisuje se brojnim činiocima. Najčešće se ispoljavaju pri naglom skoku temperature koja je veća od 38, 5°C, tako da često predstavljaju prvi simptom bolesti deteta. Obično roditelji daju podatak da do pojave konvulzija nisu primetili povišenu temperaturu ili da se temperatura teško spušta, čak i uz primenu antipiretika. Među najčešćim uzrocima povišene temperature koji mogu dovesti do pojave febrilnih konvulzija su virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, bakterijske infekcije gastointestinalnog trakta (šigeloze), urinarnog trakta, akutno zapaljenje srednjeg uha, vakcinacije. Najviše slučajeva pojave febrilnih konvulzija primećeno je u toku januara, juna, avgusta i novembra meseca.

Kako se ispoljavaju febrilne konvulzije ?

Klinička slika je veoma dramatična i frustrirajuća za svakog roditelja. Razlikuju se tipične i atipične febrilne konvulzije. Tipične ili proste febrilne konvulzije su generalizovani napadi kod dece uzrasta od 1-5 godina, koji traju kraće od 15 minuta, i ne ponavljaju se unutar 24h. U ovim napadima dete najčešće okrene i fiksira očne jabučice u jednu stranu, izgubi svest i počne da se trese, najčeće uz plavilo oko usana. U takvim napadima česte su duže pauze disanja koje stvaraju povećanu paniku i uplašenost roditelja.

Atipične ili kompleksne febrilne konvulzije su fokalni ili hemigeneralizovani napadi koji traju duže od 15 minuta i javljaju se više puta u toku dana. Posle napada zapažaju se prolazni ili trajni neurološki ispadi (Todova pareza).

Dijagnoza febrilnih konvulzija

Nakon svakog napada obavezno treba konsultovati pedijatra odnosno neuropedijatra radi isključivanja akutne infekcije centralnog nervnog sistema - meningoencefalitisa.
Kod sve dece neophodno je sprovesti kompletan dijagnostički protokol koji se sastoji od detaljne anamneze, neuropedijatrijskog pregleda, laboratorijskih analiza (SE, krvna slika, pregled urina, glikemija, jonogram, transaminaze). Kada postoji sumnja na infekciju CNS-a radi se lumbalna punkcija, posebno ako je dete mlađe od godinu dana, a jasan uzrok febrilnosti nije definisan. EEG snimanje se ne radi rutinski kod dece sa tipičnim febrilnim konvulzijama.

Lečenje napada febrilnih konvulzija

Ohrabrujuća je okolnost da većina napada prolazi spontano nakon nekoliko minuta. Ukoliko napad traje duže, prekida se terapijom diazepamom, čepićima za rektalnu primenu i ovaj lek deluje već u prvih 10 minuta od primene.
Dete koje ima napad febrilnih konvulzija treba položiti na bok ili pažljivo na stomak kako ne bi došlo do zapadanja jezika. Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta, niti je potrebno lupkati dete po licu, što roditelji imaju običaj da rade, jer to neće pomoći. Treba preduzeti sve raspoložive mere za snižavanje temperature - antipireticima, rashladjivanjem deteta stavljanjem obloga sa alkoholom i mlakom vodom jer terapija diazepamom ne pomaže za snižavanje temperature.

Sprečavanje (profilaksa) ponovnog javljanja febrilnih konvulzija

Akutna profilaksa fenobarbitonom intramuskularno sprovodi se kada dete kod lekara stigne kada je napad već prošao, a njen cilj je da se spreči napad u narednim satima u kojima se može očekivati ponovni porast temperature.
Hronična kontinuirana profilaksa sprovodi se kod dece sa složenim febrilnim konvulzijama. Svakodnevno se daje fenobarbiton (ili valproat) do četvrte-pete godine života uz periodične neuropedijatrijske kliničke i elektroencefalografske (EEG) preglede.

Prognoza

Prognoza tipičnih febrilnih konvulzija je odlična. Ne postoje dokazi da febrilne konvulzije mogu prouzrokovati oštećenje mozga. Samo kod veoma malog broja dece sa složenim febrilnim konvulzijama kasnije se može javiti epilepsija. Posle početnog šoka roditelja da im je dete preživelo dramatičan napad tipa febrilnih konvulzija većina roditelja će po razgovoru sa lekarom i u toku neuropedijatrijskog praćenja videti da se njihovo dete normalno psihomotorno razvija.

Izvor:
MEDIKOM POLIKLINIKA
www.medikompoliklinika.com

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Vrh strane Master Yoda is meditating...

Offline Branko Stankovic

21:29, 8. March 2008     |    post #4

Pol:

I - Tirones
Reg: 8.March 08

Gde mogu naći Diapazem Mikroklizme,  jer se lek više ne proizvodi

Vrh strane

Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme