Pol:
III - Discentes
Reg: 13.September 07
|
Ja nemam iskustva, ali evo iskustva sa drugih foruma... .
Dalida, Skoplje: Moja je cerkica dobila feb. konvulzije, kad je imala 1, 5 godinu. Jednog jutra kad smo ustale bila mi je malo toplija, pa sam joj izmerila temperaturu onim trakama za celo. pisalo je -granicna temp. Posto je bila napunila pelene, posla sam da je operem. Koristila sam toplu vodu. Dok sam je presvlacila odjedanput, mi je omalaksala i glavica joj je pala u stranu, pocela je nekontrolisano da se trese, i ispustala je jedan grozan zvuk kao jechanje-konstantno bez prestanka tiho. Jako sam se uplasila, nije reagovala vise -samo me gledala otsutno. zvala sam doktorku i supruga.
Posto nisam mogla da joj dam kasikicom fenobarbiton a ni nikakvu tecnost-nije mogla nista da pije-odnela sam je hitno, onako do pola obucenu umotanu u cebence, kod pedijatra, gde su joj dali inekciju od koje se malo smirilo to tresenje. Strasno je neprijatno za gledanje. Medutim mene je doktorka ubedivala da moje dete ne oseca nikakvu bol. Nije epilepsija.
Poslali su me na deciju kliniku. A kad tamo: Prima me specijalist, jedna doktorka koja vice na mene na sav glas: Majka zasto si umotala tako to dete, treba da se hladi! Svukla ju je golu i tusirala hladnim tusem. Mala je vrisnula i pocela da place. Mislim da ako tad nisam umrla nikad necu. Detetu je bilo bolje-iako meni nije tako izgledalo kad sam cula kako vristi. Ostali smo u bolnici par dana, ispitivanja nisu dala nikakve negativne rezultate. Dete mi je bilo zdravo, osim sto smo morali da u kuci drzimo obaveznofenobarbiton. Svako penjanje temperature iznad 37, 8, znacilo je da pojacam unos tecnosti-mleka, 2 tabletice fenobarbitona i onda sirup za smanjenje temperature. Cerka sad ima 9, 5 godina, do 7 godine smo strahovali od konvulzija. Nikad se nisu vise pojavile, hvala bogu. Iako i dan danas dize brzo temperaturu kad god je bolesna.
U rodilistu kad sam je rodila, par dana je bila na infuziji, jer je bila febrilna-meni je to izgledalo tako strasno jer nisam znala sta to znaci i zasto mi ne donose bebu na dojenje, a ustvari imala je temperaturu. Sa drugim detetom nisam imala takvih problema, jer sam naucila lekciju-Puno tecnosti. Za fenobarbiton nemogu nista da kazem, jer nisam medicinsko lice, radila sam kako su mi doktori preporucili, ali meni je cuvao strah. To je moje neprijatno iskustvo sa febrilnim konvulzijama.
Narodni zdravstveni list: Terapija febrilnih konvulzija podrazumijeva prekidanje napada grceva. Zbog kratkoce napada, medikamentozna terapija najcesce se ne primjenjuje buduci da u najvecem broju slucajeva dijete dovode lijecniku nakon sto je napad spontano prestao. Sam napad febrilnih konvulzija lijeci se kao i svaki drugi oblik epileptickog napada. Lijek izbora je diazepam (Apaurin), polako intravenski. Jedina je i stoga vrlo vazna mogucnost da roditelji pokusaju lijeciti napad do dolaska strucne pomoci diazepam rektalno, u obliku mikroklizme. Dijete treba poloziti na bok i nije mu potrebno nasilno otvarati usta od straha da se ne ugusi. Potrebno je provesti intenzivne mjere za snizavanje temperature, a zatim cesto i pazljivo kontrolirati temperaturu.
Profilaksa febrilnih konvulzija oznacava sprecavanje ponovnog javljanja napada. Jos uvijek nisu potpuno usuglaseni stavovi o medikamentoznoj profilaksi. U djeteta s tipicnim febrilnim konvulzijama nije indicirana kontinuirana profilaksa. Uz energicne antipiretske mjere, najveci broj centara za tu djecu preporuca tzv. intermitentnu profilaksu - u casu javljanja nove epizode povisene temperature daje se mikroklizma diazepama. Kontinuirana profilaksa provodi se trajno, iz dana u dan, u djeteta koje je imalo atipicne febrilne konvulzije te u djece s tipicnim febrilnim konvulzijama nakon prvog recidiva. Lijek izbora je fenobarbiton. Profilaksa se daje najmanje dvije godine od prvog napada, a zatim se doza lijeka postepeno smanjuje.
Alek2006, Vojvodina: Drage moje sada kad sam malo dosla sebi zelim da podelim ovo ruzno iskustvo sa Vama da ne bi jos neko tako prosao kao ja i pokusacu da dam najbolje savete koji uspevaju da sprece FRAS kod beba!!!
Dan kao svaki drugi, sve normalno i lepo, spremali smo stan jer smo se selili i resili smo da ovog dana sve sredimo da bi mogli da provedemo prvu noc u nasem novom stanu. Uvece oko 22 sata sve je bilo gotovo i otisla sam po mog Aleksu kod moje mame, odmah mi je skrenula paznju da je malo vruc ali nista strasno zato sto je skako kao lud i sav se oznojao pa sam zbog toga mislila kao i svi drugi da je malo topliji. Dosli smo kuci i on se nesto umirio, izmerila sam mu temperaturu ispod pazuha i bila je 38 sa 6 odmah sam dala EFERALGAN cepic i pustila ga dalje posle 15 min tempetatura nije spadala, tada sam mu ponovo dala EFERALGAN ali sirup jer je on jaci. Zaspao je i mislila sam da ga je temperatura savladala pa je umoran ali da mu nesto strasno fali ne bi zaspao vec bi plakao (kao sto je obicno). Spavao je samnom i probudio se oko 4 ujutru nasmejan kao da nije nista bilo, pipnula sam ga i bio je pomalo vruc ali nista strasno izmerila sam mu temperaturu koja je tada dila oko 37 sa 8 bilo mi je malo lakse jer sam pomislila da prolazi pa kad ustanemo nosim ga kod doktora da vidimo sta je i da nam prepise neki lekic ili nesto vec.
Lezali smo tako 15 minuta i igrali se, okrenula sam se na sekund a kad sam ga ponovo pogledala on se tresao i nije reagovao na moje vikanje tj. dozivanje. Kocio se i poceo je da plavi uzela sam ga u ruke i otrcala kod mm non stop smo ga dozivali ali on se i dalje tresao i kocio i pocela je da mu ide pluvacka na usta, oci je okrenuo ka gore i jednog momenta je klonuo. Pomislila sam na najgore sto moze da se desi. Odma sam krenula ka vratima da ga nosimo u hitnu ali pre nego sto sam krenula malo sam imala prisebnosti u sebi i stavila mu glavu pod hladnu vodu, vec sledeceg momenta poceo je da place. Plakala sam i ja sa njim i samo mu govorila TAKO JE PLACI MAMI TAKO ZNAM DA SI SAMNOM.
Seli smo u auto i u hitnu on je bio uplasen i onako je jecao. Kad smo stigli doktorica je rekla da je imao fras a mozda i epi napad i da mu se treba dati diazepan u obliku cepica ali se ona gadi toga pa ako mogu ja da mu dam, uzela sam joj iz ruke i momentalno ga dala Aleksi. Uzela sam ga u ruke i rekla mm da ga cekamo napolju. Odmah posle toga smo krenuli za Novi Sad u bolnicu jer mi nije bilo sigurno da idem kuci i nisam mogla da verujem da ce biti dobro, ono majcinsko sto nisam verovala da toliko jako radi u meni. Imala sam neki osecaj da nije sve gotovo. U Novom Sadu smo bili za pola sata on je spavao a mi da smo mogli bi doleteli do tamao ali...
Kada su ga pregledali i izmerili temperaturu ona je bila 39.9 i SRECA NASA DA SMO DOSLI NA VREME jer da smo ostali kuci doziveo bi novi FRAS koji bi ostavio posledice na njega. Odmah su nas zaprimili na odeljenje za odojce i odmah su krenuli sa terapijom. Nemogu Vam opisati kako sam se osecala kada sam gledala kako ga bodu a ja nemogu nista i znam da mora tako i da je bolje tako i da je dobro sto smo u bolnici a ne kuci gde ja ne bi znala sta da radim. PLakala sam kao kisa zajedno sa njim a onda mi jedna sestra rekla MAMA MORATE BITI NORMALNI JER JEDINO TAKO MOZETE POMOCI SVOM DETETU. Nisam imala nista da kazem.
Vizita. Doktor ga je pregledao i reko da je jako osetljiv na usi i najverovatnije je upala i to oba uha. Na ORL odeljenju se uspostavilo da je tako i da je zbog te upale doslo do visoke temperature koja je izvala fras a epi napad nije imao kao sto mi je rekla doktorica u domu zdravlja.
Celog dana smo se borili da mu skinemo temp. ali ona je konstantno bila 38.5 kad su mu dali prvu terapiju antibiotika uvece oko 19 sati mom malisi je pocela da pada temperatura i poceo je da se smeje i da se pomalo igra samnom, nemogu Vam opisti taj osecaj kad vidite da Vam se dete vraca na staro i pocinje da mu bude bolje. Bio je i dalje uplasen i tu noc je spavao na meni. Bilo mi je tesko te noci ali sam znala da moram zbog njega to da izdrzim i jedino je tu bio bezbrizan i miran na mojim grudima. Ujutru je pocelo da bude sve bolje i bolje i rekli su mi da moramo biti tu punih 7 dana zbog terapije koju je primao na svakih 12 sati. Bila sam premorena vec posle prve noci a jos 7 nisam verovala da mogu da izdrzim ali drage moje izdrzala sam i ponosna sam na sebe sada kada vidim njega kako se igra pored mene i kako je zadovoljan svojim zivoticem.
Drage moje zelim da Vam skrenem paznju na neke stvari koje uvek morate imate u kuci kada imate malo dete (verujem da mnoge mame to vec znaju ali eto sigurna sam da ima neka koja nezna a zlu netrebalo)
1. Kada primetite da Vam je dete toplo izmerite temperaturu (normalna ispod pazuha je 37.5 a kada merite u guzi normalna tempe. je 38 stepeni) sve preko toga se reaguje. Prvo tusiranje malo hladnijom vodom, posle 15 min opet merimo temp., ako je isto ponovimo sve, ako je isto tada krecemo sa lekovima
2. Prvo se daje FEBRECET u sirupu, nastavimo sa merenjem i stalna kontrola mora da postoji da se temp. slucajno ne bi povecavala
3. Ako temp. nije spala nakon 4 sata tada dajemo DIAZEPAN u obliku cepica
4. Ako 2 sata nakon davanja diazepana temp. nije pala tada dajemo BRUFEN takodje u obliku sirupa (nemoj te se uplasiti ako posle brufena temp. skoci jer je on prvo digne a kasnije ako je sve ok skida temp.)
5. Bez obzira ako je temp. pala u toku noci ujutru odmah idite u deciji dispanzer da Vam pregledaju dete
6. Zaboravila sam da kazem da carapice natopite u alkohol (rakiju) i obujete detetu jer alkohol izvlaci takodje temp.
Nadam se da Vas nisam udavila ali ne bi zelela da iko prodje kao mi sto smo i da je mnogo bolje spreciti nego leciti.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
|