![]() ![]()
|
Kolači |
| Lili Pa |
Kolači
10:01, 30. June 2009 | post
|
|
Pol: |
Ne znam koliko vi volite slatkiše, ali ja sam zavisnik!
Posebno volim mafine. Evo jednog recepta Čokoladni mafini Za mafine vam je potreban pleh sa 12 okruglih rupica u koje je najbolje staviti papirne korpice 150g brašna 1 prašak za pecivo 1 jaje 100g žutog šećera (može i običan) 1 vanilin šećer 5 kašika mleka 100g margarina 100g krupno rendane čokolade 1-2 kašike kakaa Priprema: Umutite margarin, v.šećer, šećer i jaje. Tome dodate prosejano brašno sa p.za pecivo, 5 kašika mleka, čokoladu i kakao. Sve izmešate da se lepo sjedini i kašikom sipate u kalupe za mafine. Stavite da se peče u predhodno zagrejanu rernu(200stepeni) i pecite 25 minuta. Pečenje prilagodite vašoj rerni! Mafine možete da ukrasite šlagom, voćem, prelivom od čokolade ili fondanom... U mafine možete da dodate suvo grožđe, ušećerene trešnje, da budu bez čokolade... Pustite mašti na volju. |
|
![]()
|
Kolači
1:21, 1. July 2009 | post
|
|
![]() Pol:
Lokacija: stara pazova III - Discentes Postova: 428 Reg: 28.April 08 |
au brate sklanjaj ovo pojescu monitor////
Rasa Vasic 411 postova, malo li je
|
|
![]()
|
| Lili Pa |
Kolači
22:45, 2. July 2009 | post
|
|
Bravu Lili primamljivo ti izgledaju. Osim što jelo treba da bude ukusno, trudim se i da lepo izgleda i da bude servirano na adekvatan način. Lepo posuđe, cveće, salvete itd. Ne zahteva puno truda, malo mašte i MNOGO prostora u kuhinji!! Imam kojekakvih sitnica na tone! Nađu vreme i mesto za upotrebu, al za skladištenje-malo teže!! Bolujem od modli i modlica, aparata za kuhinju itd, itd... |
|
![]()
|
Kolači
9:25, 9. July 2009 | post
|
|
![]() Pol:
Lokacija: Kraljevo VII - Cornicen Postova: 3.927 Reg: 16.August 08 |
Čokoladne bombice
100 gr.sećera, 150 gr.narendane čokolade, 200 gr.mlevenih oraha, 1 belance, 1 kašika ruma. Skuvajte sirup od 100 gr. šećera i 100 gr. vode. Sklonite sa vatre pa dodajte rendanu čokoladu, orahe, rum i 1 umućeno belance. Sjedinite masu, pa vlažnim rukama oblikujte bombice. Po želji ih mozete uvaljati u prah šećer.mlevene orahe i sl. JANA ... zahvaljujem na lepim rodjendanskim cestitkama ...
|
|
![]()
|
| Lili Pa |
Kolači
23:23, 30. September 2009 | post
|
|
Evo jednog prilično "odokativnog" recepta za nešto što može da stoji dosta dugo!
Počonje sezona dunja, onih lepih, mirisnih, a već po malo zaboravljenih.. Nekad ih je bilo na ormaru, u teglama kao slatko ili kompot.. Kitniket Skuvaju se cele dunje, obare, oljušte. Mogu da se izrendaju. Koliko dunja, toliko se stavi i šećera i doda pola limuntusa. Sve se kuva dok se ne zgusne. Po želji se dodaju orasi-celi, seckani, kako ko voli. Razlije se u posude. Kad se malo još stegne prevrne se na poslužavnik i ostavi da se suši. Kad se osuši, pozovete mene da probam da li ste dobro napravili!! Evo još jedan recept da obradujete ukućane, pogotovo one starije koji su nekad jeli ovaj slatkiš. Danas ga žene bezrazložno retko prave. moj muž je znao da kaže: "Zašto eksperimentišeš kad znaš da praviš toliko dobrih, starih kolača?" Mislim da je bio u pravu! SALAMA OD DUNJA 1kg zrelih dunja se obari, zatim se izrendaju. 750g šećera se prelije sa malo vode i ušpinuje. Dodaju se rendane dunje i kuva stalno mešajući dok se smesa ne odvaja od posude..sipati malo ruma. Obariti i oljuštiti 250g badema iseći na listiće i dodati dunjama. dasku posuti šećerom i masu oblikovati u salamu. Uvaljati u šećer i sušiti. Opet pozvati Lilly da proba!! |
|
![]()
|
Kolači
10:35, 1. October 2009 | post
|
|
![]() Pol:
Lokacija: Beograd XIII - Pilus Prior Postova: 9.418 Reg: 26.October 08 |
Lili, vratila si me u detinjstvo. Nikada nisam pravila kitnkes, (tako piše u starom vojvodjanskom kuvaru koji, uglavnom koristim kada pripremam zimnicu) ali je moja majka to činila godinama. Tvoj recept se poklapa sa ovim iz kuvara.
|
|
![]()
|
| EdiD |
Kolači
15:56, 1. October 2009 | post
|
|
Sir od dunja
2.kg dunja, 2 kg šećera, vanilija šećer, sok od 2 limuna Postupak:dunje oprati, posušitii izrezati na mane komade, (kao kriška naranče) zajedno sa korom i sjemenim ložama, preliti hladnom vodom da ogrezne i kuhati na laganoj vatri dok ne omekša. Onda propasirati i malo kuhati bez ičega pa potom lagano dodavati šećer. Sok u kojem su se kuhale dunje zašećeriti i upotrebiti za piće. Kad dunje postanu gusta masa (tragovi drvene kašike ostaju po dnu šerpe) dodati van.šećer i sok od limuna još kuhati neko vrijeme i preliti u lagano vodom orošene modle ili neke druge oblike. Sušiti neko vrijeme ovako, a kad uhvati koricu prevrnuti na drugu stranu, izvaditi iz modle na čisti papir i još sušiti i sušiti nekoliko dana. i duže. Kad je suh uvaljati ga u štaub šećer staviti u papirnate kese sa nekoliko listova lovora i spremiti do... Božića. |
|
![]()
|
| Lili Pa |
Kolači
21:21, 1. October 2009 | post
|
|
Edi
kad kažeš propasirati, reci mi u čemu se pasira. Imam više različitih sprava:za paradajz, onu starinsku ovalnu sa dodatkom valjka kojim se pasira u posudi, imam pasirku za voće-okruglu sa različitim tanjirastim rešetkama, a odozgo se okreće tanjirić koji to priteže(Ne znam da li sam ti dobro opisala) Može li u multi praktiku ili na šta već?? Ili ispasirati onim za pire krompir? I šta se desi sa ljuskom?? Ako imaš vremena ti mi odgovori. Dunje čekaju obradu!! Pozdrav i hvala ti! |
|
![]()
|
| EdiD |
Kolači
21:43, 1. October 2009 | post
|
|
Sve se raskuha, a ljuska je puna pektina koji ima zadatak da iz smjese uzme tekučinu i pomogne u stvrdnjavanju Pasirati možeš u onome gdje će to biti najsitnije i najlakše. Ja to radim u najobičnijoj sa vrlo finom mrežicom(kao za čaj samo mnogo većoj), a ti možeš u mikseru, pa kasnije procijedi kroz finu mrežicu.ako misliš da bi neki komadići mogli zaostatu.
Možeš dunje oljuštiti, ali onda moraš dodati "nešto za zgušnjavanje Ako imaš nejasnoća pitaj slobodno. |
|
![]()
|
![]() ![]()
|
|
Lo-Fi verzija
Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o. © 2002-2010 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by |