Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Cigarete... pušenje ili zdravlje...

Lara Croft

14:11, 2. October 2007     |    post #1

Pol:

III - Discentes
Reg: 18.September 07

Razlozi za prestanak pušenja

Ako se pridružite ljudima koji su uspeli da ostave pušenje, a njih je, po nekim procenama preko milion svake godine, ucinicete mnogo za svoje zdravlje, bez obzira na starost i dužinu pušackog staža. Ono što cete, verovatno, prvo iskusiti, bice olakšano disanje i višak životne energije. Ubrzo po tome, hrana ce imati lepši ukus, a vi cete “osetiti” i pozitivan finansijski efekat novca koji svakog meseca ne potrošite na cigarete. Bilo da ste mladi ili u poznim godinama, upoznajte se ili se podsetite na neke od važnih razloga da prekinete sa pušenjem:

- Postoje brojni naucni dokazi da je pušenje povezano sa nastankom raka pluca, usne duplje, dušnika, glasnica i jednjaka. Takode, neki oblik povezanosti prisutan je i kod raka bubrega, pankreasa, mokracne bešike, a sve cešce je pominjan i grlic materice. Opasnost se uvecava sa godinama pušackog staža, brojem dnevno popušenih cigareta i nacinom udisanja duvanskog dima (duboko udisanje).

- Muškarci preko 65 godina života koji puše dva puta povecavaju mogucnost za šlog, a žene 1.5 puta. Rizik od umiranja od ishemicne bolesti srca veci je za 60% kod pušaca starijih od 65 godina, u oba pola. Kada prestanete sa pušenjem, srce i krvni sudovi krecu u oporavak.

Cirkulacija se prvo poboljšava u rukama i nogama. Za oko godinu dana po prestanku pušenja, smanjujete uvecani rizik za nastanak srcanih oboljenja gotovo za polovinu. Medutim, potrebno je da prode 10 do 15 godina po prestanku pušenja, da se rizik za kardiovaskularna oboljenja i rak izjednaci na nivo nepušaca.

- Ako ste starija žena a dugogodišnji pušac, imate vece šanse da dobijete osteoporozu. Takode, primeceno je da žene pušaci ranije ulaze u menopauzu od žena koje nisu pušile.

- Ako ste pušac, povecavate sebi mogucnost infekcije virusom gripa i drugih srodnih virusa koji mogu izazvati upalu pluca.

- Dugogodišnje pušenje povecava dva puta mogucnost razvoja Alchajmerove bolesti u starosti.

Razloga da ostavite pušenje ima mnogo i sigurno cemo se ovom temom baviti još dugo. Ali, da vas podsetimo na još jednu važnu cinjenicu. To je takozvano “pasivno” pušenje. Pasivno pušenje je svako udisanje duvanskog dima, a odnosi se podjednako i na nepušace. Danas je poznato da i pasivno pušenje vrlo ozbiljno može narušiti zdravlje.

Nepušaci koji žive ili rade u prostorijama u kojima su svakodnevno izlaženi duvanskom dimu imaju vece izglede da obole od raka pluca od nepušaca koji nisu u toj situaciji. Starije osobe sa astmom, drugim oboljenjima pluca ili srcanom slabošcu, narocito su ugroženi ukoliko su u domacinstvu svakodnevno izloženi pasivnom pušewu. Ipak, ako ste sami pušac, razmislite o opasnostima kojima izlažete svoje najmilije, izlažuci ih štetnim dejstvima dima iz cigarete. Zato, zakoracite u aktivnu starost, bez duvanskog dima, cineci mnogo za sebe i svoje bližnje!

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

Vrh strane Lara Croft :)
+Odgovor na post sa citatom

Angel

19:38, 2. October 2007     |    post #2

Pol:

III - Discentes
Reg: 15.September 07

Meni se cini da nekako ima sve vise ljudi koji ne puse!
Mozda im je proradila svest o stetnosti cigareta...

I don't have PMS, I'm always a bitch!

Vrh strane Angel je uspavana

Bjuti

0:00, 3. October 2007     |    post #3

Pol:

III - Discentes
Reg: 12.September 07

Мислим да ми је најгора ствар у животу што ми се десила то што сам почео и још увек пушим. Ал' каже наш народ: "Ничија није горела до века", па неће ни моја. blum.gif

Vrh strane

Bonžita

16:55, 5. October 2007     |    post #4

Pol:

I - Tirones
Reg: 5.October 07

Prestala pre 3, 5 godine, posle visegodisnjeg (visedecenijskog) strasnog konzumiranja po 2 pakle dnevno! girl_in_love.gif
Secam se da sam vrlo brzo, opet pocela da osecam mirise. Najlepsi su bili mirisi svezeg hleba, kad su vrsili isporuku prodavnici preko puta moje zgrade...
Ubrzo sam mogla i da potrcim, bez bojazni da cu napustiti ovaj svet posle par koraka, ili, u najboljem slucaju, zavrsiti na koronarnoj jedinici neke od klinika... Divan osecaj!
Zato, dajem podrsku svima, koji se odluce na isti korak, dok je jos vreme... clapping.gif
Nedavno sam branila i rad na temu prevecije raka dojke, gde sam dobila ohrabrujuce podatke o prestanku pusenja anketiranih zena u Beogradu (14%). girl_impossible.gif
Ali zato, jos uvek trecina ispitanica ne preduzima nista, da smanji uticaj faktora rizika (npr. promenom nacina ishrane, povecanjem fiz. aktivnosti, prestankom pusenja ili smanjenjem unosa alkohola). girl_impossible.gif

Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...

Vrh strane

Silent Bob

18:15, 5. October 2007     |    post #5

Pol:

II - Milites Gregarii
Reg: 16.September 07

Ma neeee...
Zašto prestajati sa pušenjem?

Fabrike duvana na paklicama sa cigaretama pišu upozorenja samo fore radi. Kao da ako pušiš + piše upozorenje - onda se veći šmeker.

Da je pušenje štetno po zdravlje - to je zabluda. Kao i da postoje bakterije i virusi od kojih se razbolimo.

Gospodo pušači - slobodno pušite. Ali daleko od mene!

A kad smrt zakuca na vrata pre vremena, nakašljite se i recite da niste tu.

Vrh strane Silent Bob ... djevojke u ljetnim haljinama...

Zeleni Zub

11:46, 8. October 2007     |    post #6

Pol:

III - Discentes
Reg: 12.September 07

Ako su uspeli ogromnu duvansku industriju da nateraju da na svakoj paklici cigareta mora da pise da pusenje ubija... ..ne znam sta onda treba reci jos... crazy.gif

...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...

Vrh strane Zeleni Zub voli sto je normalan!

dusala

16:24, 20. October 2007     |    post #7

Pol:

III - Discentes
Reg: 18.October 07

Ako prihvatis da se trujes to je tvoja stvar, ja nisam za to, ipak je bitnije zdravlje

Stop pusenju pioneer_smoke.gif joint.gif ne to nikako dumb.gif dumb.gif dumb.gif

Srecnica

Vrh strane dusala Pozdrav mojim Prijateljima i Aladinu celoj ekipi

*J*

20:30, 26. October 2007     |    post #8

Pol:

VIII - Signifer

Kod nas u porodici je 2:2, al ja uvet bezim od njih

"But you turned the way
And I start to cry
I'm lost without your love
And I won't survive

Don't leave me
Alone tonight
I'm lost without your love
And I won't survive"

Vrh strane *J* Melje orahe i renda bundevu. Bice pite danas, a veceras rostilj!!! Mmmm... :)

Drbob

20:33, 26. October 2007     |    post #9

Pol:

V - Legionarii
Reg: 26.September 07

Kada bi se odrekli svih poroka u životu život ne bi bio interesantan...

ponosni potomak najstarije svetske civilizacije

Vrh strane Drbob pokušavam da spasim Srbiju

dusala

14:56, 27. October 2007     |    post #10

Pol:

III - Discentes

Cigarete su ipak stetne po zdravlje... zato sam protiv pusenja, jer zdravlje je ipak bitnije... . clapping.gif

Srecnica

Vrh strane dusala Pozdrav mojim Prijateljima i Aladinu celoj ekipi

1 2 3     
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet