Evo da se i ja malo uključim:
Ideja iza MLM-a je jednostavna. Zamislite da imate proizvod koji hoćete da prodate.
Možete da: ili prodate direktno korisnicima ili da pronađete nekoga ko će proizvod kupiti od Vas, a zatim ga prodavati.
MLM šeme zahtevaju i da pronađete nekoga ko će osim prodaje i da pronalazi ljude koji će takođe da prodaju... i tako u beskonačnost
Samo što ništa nije beskonačno, pogotovo u malim sredinama kao što su gradovi ili Srbija.
Zašto bi normalan prodavac regrutovao konkurenciju samome sebi?
MLM "mađioničari" će Vas ubeđivati da oni i nisu Vaša konkurencija, jer ustvari rade za Vas jer dobijate deo njihovog profita (dok se ne pokažu boljim u prodaji od Vas i prestignu Vas na hijerarhijskoj lestvici prodavaca)
I tako zanešeni snovima o armiji koja napokon radi za Vas, zaboravićete da Vaš grad nije beskonačno veliki.
Vaš grad će da presuši ubrzo. Neki će napraviti neke pare, ali će većina da propadne kao i sve piramidalne šeme.
MLM se zasniva na pronalaženju radnika, a ne na prodaji proizvoda, kao i da prodaje nadu za brzim uspehom, jer radi van standardnih tokova
Obećava bogatstvo i slobodu za sve.
Sve u svemu to je legalna piramida: prodavac regrutuje druge prodavce. Uz to je prodavac obavezan da bude i kupac istih proizvoda, jer kako će da ih bože moj prodaje ako ih ne koristi intenzivno.
A ispiranja mozgova na sastancima su posebna priča: upoznajete se između sebe (evo niste jedini koji to radi), podučavaju Vas da lažete sebe i druge (nesmete da kažete da u stvari posao i nije nešto, već da vrbujete što više vaših prijatelja - što će ih oterati od vas), uvek mislite pozitivno (čak i ako morate da lažete druge)...
Moja preporuka je da @#$%^#$% svakog ko Vam i pomene MLM.
I time završavamo lekciju o MLM-u
Nisu političari krivi. Narod koji ih bira je kriv.