Aladin home Home | Web Adresar Putovanja Poslovi Forum Vodič Mape | TV program Vesti Vreme | Kontakt
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Aladin Vodič

Admin

Aladin Vodič

22:47, 1. October 2008     |    post #1

Pol:

Administrator
Reg: 22.August 07

Koliko ste puta niste mogli nikoga da pitate za savet, pa ste tražili informaciju na internetu?
Google (i drugi pretraživači) pomažu da nađemo informacije, ali i te informacije treba da budu napisane, ali i sređene.

Aladinov forum nije najveći, možda nije ni najbolji ; ) ali ima dosta kvalitetnih tekstova koji se izdvajaju.
Želja nam je bila da ih na neki način izdvojimo, kako bi mogli da ih lakše pretražujemo i koristimo.
Forum ima svoju svrhu, prednosti, ali zbog velikog broja postova - u delu pretraživanja, ima i mane.
I tako je nastao Vodič. Svaki post na forumu, koji administracija oceni kvalitetnim, će biti postavljen u Vodiču, u određenoj kategoriji.
  • Promocija
    Kvalitetnim pisanjem će veliki broj korisnika čuti za Vas, vašu firmu i proizvode koje nudite ili shvatiti Vaš pogled na svet
  • Povezivanje
    Prenosom znanja na druge i širenjem Vaših iskustava, upoznajete istomišljenike ili stručnjake iz branše.
  • Dobra dela
    Deljanjem znanja, ništa ne gubite, već samo dobijate.
  • Jednostavnost
    Jedino Vam je potreban (besplatan) nalog na forumu i želja da pišete.
Pre nego što počnete...
  • O čemu mogu da pišem?
    Na forumu možete da pišete o čemu želite, (naravno ako se slaže sa uslovima korišćenja forima), međutim za Vodič se trenutno se izdvajaju postovi samo za kategorije: Automobili, Igre, Posao, Putopisi, Tehnika i Zdravlje.
  • Copy/paste
    Nema svrhe kopirati tekstove sa Vikipedije ili drugih sajtova kako bi bili postavljani u Vodiču. Osim u slučaju da su to vaši tekstovi, sa vašeg sajta koje želite da postavite i na Vodiču - gde je veća posećenost nego na sajtu odakle je preuzet tekst.
  • Da li samo autorski tekstovi mogu da se postavljaju?
    Hmmm... Ako bi strogo gledali ni jedna naučna knjiga nije u potpunosti autorsko delo, već nadogradnja već postojećih knjiga (na kraju knjige uvek postoji spisak korišćene literature) Na sličan način razmišljamo i o postavljenim tekstovima. Ako ste dali vaš doprinos na temu, npr. ako ste iz više tekstova izvukli pojedine delove i nadogradili ih - onda je to vaše autorsko delo.
  • Wikipedia
    Da. Wikipedia postoji, svaka čast. Ali šta ako više ljudi ode u Grčku na Krit i vrati se sa različitim utiscima? Wikipedia se ograničava na 'objektivnosti podataka' i dozvoljava pisanje na jednu temu samo u jednom tekstu od strane više autora. Na forumu se uglavnom sukobe mišljenja, pa u vodiču postoji mogućnost da više autora nakon povratka sa letovanja napišu svoje (subjektivno) viđenje Krita i provoda u Grčkoj.
  • Osim "hvala" za trud da li će biti još nešto za mene?
    Ne možemo još da obećamo, ali razmatramo mogućnosti kako autori da dobijaju novac od reklama pored njihovih tekstova.

Podelite Vaša znanja i iskustva sa nama.

AutomobiliIgrePosaoPutopisiTehnikaZdravlje

Koja je tvoja želja?
www.aladin.info

Vrh strane Admin administrira, za promenu : )
+Odgovor na post sa citatom

Ponosan

Aladin Vodič

15:16, 2. October 2008     |    post #2

Pol:

III - Discentes
Reg: 23.October 07

Razumem da je ovaj post postavljen radi korisnika koji imaju nejasnoce u vezi Vodica (a ne zbog nasih saveta ili sugestija), ali zbog simpatija koje gajim prema Aladinu i zelje da bude sto bolji, moram da skrenem s teme i da kazem svoje misljenje o ovom projektu, pa se nadam da nece biti tumacen na pogresan nacin.
Naime, ideja mi se veoma svidja i bas je ambiciozna, jer je uspesnost projekta direktno uslovljena sa brojem autorskih postova tj. ljudima koji poseduju izvesno znanje i iskustva (a to je vec problem).
I kada sam procitao da ce samo takvi postovi sa foruma biti selektovani u Vodic, pomislio sam "odlicno!" Medjutim, kada sam otvorio svih sest kategorija, od 6 naslovnih postova za svaku kategoriju, cetiri su bukvalna "copy paste" varijanta, za jedan nisam siguran, a jedan je zaista autorski.
Kao sto rekoste, sve to ce korisnici sami naci na google-u i ne vidim poentu. Ako se ne varam, primetio sam i da je pri samoj selekciji postova sa foruma izostavljeno par autorskih postova, a spadaju u ovih sest kategorija. Verujem da je bilo bolje staviti "empty" u odredjenu kategoriju, a ne stavljati paste-ovane tekstove. Ako se "temelj" kuce lose uradi, posle ni kuca ne valja.
A da ja sada ne bih ispao negativac koji samo ume da kritikuje u teoriji, da bih dao svoj doprinos, cim nadjem vremena postovacu odredjene teme ali koje ce biti bazirane iskljucivo na znanju i sopstvenim iskustvima.
PS: Ako se pronadju mehanizmi motivacije za ljude koji imaju sposobnosti da kreiraju autorske teme (za nekoga je to pomenuti novac, za nekoga pohvala, a npr. za mene bi bilo saznanje da sam nekome pomogao) Vodic po mom misljenju ima svetlu buducnost kao baza znanja, iskustava i informacija.
Nadam se da nisam preterao smile.gif

Vrh strane

Lidija Vuksanović

Aladin Vodič

15:35, 2. October 2008     |    post #3

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

Slažem se sa Ponosnim no u svakom slučaju samo napred Aladine.
Još jedna lepa novina na Aladinu.

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...

Admin

Aladin Vodič

15:38, 2. October 2008     |    post #4

Pol:

Administrator
Reg: 22.August 07

Svaka dobronamerna kritika je bolja od praznih pohvala. Stoga hvala na savetima.

A odgovori su:
- svaki projekat, pa i ovaj ima svoje dečije bolesti, koje će se tokom vremena ispraviti.
- copy/paste se proverava pre odobravanja 'ulaska' teksta u vodič, jer stvarno nema svrhe prepisivati tekstove i predstavljati se kao autor
a sa druge strane konačan cilj je pravljenje zbirke tekstova koja može da se pretraži na jednom mestu, što je bolje nego lutati svuda po netu sakupljajući deliće slagalice.
- tokom vremena će se srediti i kriterujum šta može da uđe, a šta ne.

Wikipedia je nedostižna, (i ne želimo da idemo u smeru enciklopedija) ali verujemo da što više raznovrsnijih izvora informacija ima to je i bolje za sve. Kao i da treba poštovati subjektivan pogled na svet autora (što je mana wikipedije gde svi pišu u jednom tekstu)

Nažalost bolest većine korisnika interneta je sebičluk tj. samo uzimanje (čitanje), a ne davanje (pisanje) iako davanje ništa ne košta. Zato ovakvi projekti zavise od manjine koja se razlikuje od proseka. Tako će biti i ovde.
A kako će se vodiči motivisati i ko će biti Tenzing Norgay - videćemo...
Uostalom "He who dares wins" Ovo je početak.

Koja je tvoja želja?
www.aladin.info

Vrh strane Admin administrira, za promenu : )

Lidija Vuksanović

Aladin Vodič

15:47, 2. October 2008     |    post #5

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

U svakom slučaju verujem da većina nas podržava ovu ideju, a i na nama, kao korisnika i članova ovog foruma je da radimo na njegovom kvalitetu.
Samo napred.

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...

Stefan

Aladin Vodič

20:36, 2. October 2008     |    post #6

Pol:

I - Tirones
Reg: 13.July 08

CITAT (Admin @ 22:47, 1. October 2008)
Koliko ste puta niste mogli nikoga da pitate za savet, pa ste tražili informaciju na internetu?
Google (i drugi pretraživači) pomažu da nađemo informacije, ali i te informacije treba da budu napisane, ali i sređene.

Malo je off topic ali ima malo veze sa temom, ja malo brljao tj. trazio neku relevatan sajt na Aladinu i iznenadio se kada sam u putanji - Aladin : ADRESAR > INTERNET KOMPANIJE > ZABAVA - http://srbija.aladin.info/internet-kompanije/zabava/ u korisnim linkovima pronasao tj video jedan davno postavljen sajt koji je bio orjentir mnogim nezavisnim tj. nezvanicnim prezentacijama srednjih skola od strane ucenika u dobrom ili losem smeru, stvar odabira ili shvatanja ODRASTANJA tj. naseg obrazovanja
vredi pogledati - MTŠ Petar Drapšin

" Ko hoće nešto korisno da učini, nađe način, ko neće ništa da učini, nađe opravdanje."

Vrh strane

Ponosan

Aladin Vodič

23:10, 2. October 2008     |    post #7

Pol:

III - Discentes
Reg: 23.October 07

Mislim da je sve dostižno i da se može prestići, ali samo ako se beži od "običnog" i zato sam naglasio važnost autorstva tj. kvaliteta u Vodiču. Mnogi imaju organizaciju tj. formu, ali nemaju kvalitet.

A Tenzing Norgay jeste vodio visoko kao niko do tada, a evo ja predlažem (pošto mi se čini da sam pomalo shvaćen kao neko ko ne veruje u ovo, naprotivu) da Aladin bude tvrdoglav i dosledan pravim vrednostima, i "postane" Sherpas Jamling Norgay koji je već uveliko prevazišao oca.

Vrh strane

Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet