CITAT (Lidija Vuksanović @ 15:37, 30. September 2008)

Koje je vaše mišljenje u vezi toga da li je možda prerano da deca u tim godinama malo ozbiljnije počnu da uče ili ne?
Ovo pitanje postavljam, jer se predškolsko razlikuje od ostalih grupa u obdeništu, deca uče da čitaju, pišu, imaju radne listove i da kažem neku vrstu udžbenika.
Koliko ja znam citanje i pisanje se uci u prvom razredu osnovne skole, i ne vidim razlog zasto bi maltretirali decu da sve to uce u predskolskom. To sto su roditelji preambiciozni i voleli bi da im dete od 2 god sabira, oduzima, mnozi, deli, tecno govori engleski... .i sta sve jos je veliki problem, jer takva deca u prvom razredu postaju ne zainteresovana za ono sto se desava na nastavi.
CITAT (sanjac @ 15:40, 30. September 2008)

Na prvom mestu zbog neartikulsane dece koja su rasla sa babama jer je tako roditeljima lakse i jeftinije, sa 6 god ne umeju da se ponasaju (citaj; dupe obrisu) ali znaju sve likove iz spanskih serija. Ili su agresivni, ne umeju da se druze, uce, sede i slusaju... Od 30 prvaka desavalo se da njih 10 znaju sta je skola, objasnjeno im je, i imaju lepo vaspitanje koje nose od kuce, a ostalih 20 kao iz cerge.
Ti verovatno imas lose iskustvo to sa babama i dedama.
Ja se ne bih slozio, cak znam decu koja su mnogo lepse vaspitana, kulturnija i vise naucila od baba i deda nego oni sto su isli u neki vrtic... od previse stvari koje im se namecu, na kraju nista konkretno ne nauce.
CITAT (BlueButterfly @ 20:46, 30. September 2008)

Koliko ja znam, cilj obaveznog predškolskog vaspitanja nije da deca uče ono što se očekuje da nauče po polasku u školu, dakle čitanje, pisanje... , već da se pripreme za polazak u školu, za nove obaveze i adaptaciju na nove uslove života i rada.
Deca treba da se pripreme za samostalno obavljanje određenih zadataka, prihvatanje obaveza, uklapanje u kolektiv, potrebno je razviti radne navike, podsticati interesovanja, uticati na motivaciju za učenje... Dete treba da stekne radne, ali i kulturne navike, da poštuje autoritete, ali i svoje vršnjake.
E sa ovim se potpuno slazem.
Treba naviknuti decu da sede 45 min. Da prate sta se desava na nastavi, da ucestvuju u razgovorima... .