Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Da li podržavate rituale u porodici?

Čomi

18:24, 27. August 2008     |    post #1

Pol:

III - Discentes
Reg: 31.March 08

Da li imate porodični nedeljni ručak?
Da li obilazite zajedno grobove vaših bližnjih na određene dane?
Da li odlazite zajedno, makar jednom mesečno na koncert, predstavu, u zoološki vrt, bilo gde?
Šta za vas znače porodični rituali?
Da li vam nedostaju?
Da li vam predstavljaju tešku obavezu?
Da li ste samo formalno u njima ili i uživate u tome?
Mislite li da su ti rituali nešto dobro i dali izumiru po vašem mišljenju?

Vrh strane Čomi šta trenutno radite?
+Odgovor na post sa citatom

Dušan

18:32, 27. August 2008     |    post #2

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 25.July 08

Sa obzirom da ja, supruga i ćerka živimo odvojeno od porodica nemamo neke rituale. Kod roditelja idemo kada imamo vremena i kada nas pozovu takođe i oni kod nas. Nikada nisam upražnjavao takve rituale ni ja ni moji roditelji tako da mi je taj vid poseta pomalo stran. Nas troje, supruga ćerka i ja, inače skoro svugde idemo zajedno tako da nam ti odlasci nisu ritual. Ja radim občno po ceo dan tako da i ne stižemo da ručamo zajednoosim nedeljom ako ćerka ne odluta.

Pravi te prijatelj povredi samo jedanput i to onda kada umre...........

Vrh strane Dušan odmara

Ole Gunnar

21:59, 27. August 2008     |    post #3

Pol:

III - Discentes
Reg: 29.July 08

Jednom godisnje sva rodbina se okuplja u porodicnoj kuci kod mog dede (tada svi izlazimo na groblje, organizujemo rucak i sl.). Mislim da je to ok jer inace tokom godine nemamo prilike da se puno vidjamo jer zivimo u razlicitim gradovima. Inace kao uza porodica praktikujemo zajednicke skupove za Bozic, Vaskrs i za slavu. Ralog je iste prirode - ne zivimo zajedno i svako ima neke obaveze, pa su cesto to jedine prilike da se vidimo.
Mislim da su porodicni rituali tog tipa korisni jer stvaraju i jacaju dobre i zdrave odnose u porodici i kao takve ja cu ih sigurno praktikovati kad budem zasnovao svoju porodicu.

Vrh strane

* Mirjana *

22:39, 27. August 2008     |    post #4

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 1.November 07

CITAT (Ole Gunnar @ 22:59, 27. August 2008)
Jednom godisnje sva rodbina se okuplja u porodicnoj kuci kod mog dede (tada svi izlazimo na groblje, organizujemo rucak i sl.). Mislim da je to ok jer inace tokom godine nemamo prilike da se puno vidjamo jer zivimo u razlicitim gradovima. Inace kao uza porodica praktikujemo zajednicke skupove za Bozic, Vaskrs i za slavu. Ralog je iste prirode - ne zivimo zajedno i svako ima neke obaveze, pa su cesto to jedine prilike da se vidimo.
Mislim da su porodicni rituali tog tipa korisni jer stvaraju i jacaju dobre i zdrave odnose u porodici i kao takve ja cu ih sigurno praktikovati kad budem zasnovao svoju porodicu.

Ovo mi se dopada...
Ne praktikujemo tako nešto, ali bih volela da jednoga dana, kada mi se ćerke poudaju i budu imale svoje porodice, uvedem tako neke ritualne susrete. To podrazumeva da im sve ostalo vreme ne bismo često visili za vratom.

Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.

Vrh strane

sanjac

9:29, 28. August 2008     |    post #5

Pol:

V - Legionarii
Reg: 5.December 07

Ne volim nametanje obaveza u slobodno vreme, pa tako ni "dirigovane" porodicne ruckove. Jedva docekamo vikend da zapalimo negde van kuce na ceo dan (moza dete da spava na Adi u hladu, na duseku, svi srecni) i obaveza pojavljivanja na takvom porodicnom skupu me zaista ne raduje. Naravno, ima dana kad svima odgovara i kad se skupimo, i ne preterujemo u duzini takvih okupljanja.
Izlasci na groblje... kad ko zeli i ima potrebu, ode.
Uglavnom mi je bitnija sustina nego forma, ispostovati dogovor ali ne po svaku cenu.

Moj najvazniji porodicni ritual je kad se svi troje ujutru sjurimo u nas krevet, pa se poigramo, izljubimo, pomazimo, smejemo i radni dan tada pocinje, na najlepsi nacin (za nas).

Vrh strane

Jaca

11:52, 28. August 2008     |    post #6

Pol:

IV - Immunes
Reg: 10.October 07

Volim neke stvari koje se kod nas u porodici postuju.
Podrazumeva se Dadnje vece, Bozic, Uskrs, Slave - okupljanje i rucak/vecera.
Godisnji pomen bakama i dekama, takodje obelezavamo izlaskom na groblje i porodicnim ruckom (nikada ne silujemo stvari, nekada se desi da neko zbog nekih drugih obaveza ne moze da dodje, ni to nije strasno, trudimo se da postujemo koliko mozemo.)

Sto se tice ranijeg detinjstva, mja uza porodica (nas cetvoro) imali smo obicaj da rucamo zajedno svaki dan. (dok smo svi ziveli zajedno)
Sada nas mama obavezno organizuje ili da se kuci okupimo ili da odemo u neki restoran kad god se za to ukaze prilika.

Mislim da su ovakve stvari lepe i da cu nastaviti da ih odrzavam i u mojoj porodici.
Nama to ne predstavlja teret, niti nam je to obaveza, jednostavno se skupimo da uzivamo zajedno uvek kada imamo vremena.

Life Is Too Short To Fuck Ugly People !

Vrh strane Jaca zeli jos neki suncan dan!

andjeo007

12:18, 28. August 2008     |    post #7

Pol:

III - Discentes
Reg: 17.September 07

Postujemo mnogo toga i kada god nam obaveze dozvole trudimo se da smo zajedno jer smatram da je rod rod i krv nije voda.

I believe i can fly...

Vrh strane

Lidija Vuksanović

12:48, 28. August 2008     |    post #8

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

Moja mama obično praktikuje da nas okupi (pošto moj brat još uvek živi sa mamom i tatom, a sestra i ja odvojeno) bar jednom u dve nedelje. Nekad odemo na Adu ili neko drugo mesto. Uglavnom kad svima odgovara, jer svako ima svoje obaveze. Nekad oni dođu kod mene ili odemo kod moje sestre.
U svakom slučaju nemam ništa protiv porodičnog okupljanja, a od malena smo učeni kućnom redu, kao i tome da uvek zajedno ručamo.

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...

Čomi

18:23, 28. August 2008     |    post #9

Pol:

III - Discentes
Reg: 31.March 08

Ako izuzmemo ritual parenja kod životinja, čovek je jedino biće koje ima rituale.
Mislim da oni donose dobro čoveku, iz prostog razloga što nam ulivaju osećaj sigurnosti, i pripadnosti.
Ja nemam mnogo rituala u porodici, jer sam duži niz godina imala neku vrstu vanrednog stanja pa su se izgubili. Pokušavam da ih nekako vratim u svoju kuću, ali to ide teško jer mi je ćerka već odrasla i nije stekla takvu naviku, mada ima potrebu za njima. Zato pravi svoje vlastite rituale.
Da li ste primetili da kulture koje ne upražnjavaju te rituale, svrstavamo u grupu "hladnih" naroda.
Da li ste primetili da kad nekog dragog izgubite ili se rastanete od njega da o njemu razmišljate o njemu u skladu sa nekim njegovim ritualima koje je imao? Posle dužeg vremena ostanu vam u sećanju uglavnom samo njegovi rituali.

Vrh strane Čomi šta trenutno radite?

Lidija Vuksanović

10:34, 29. August 2008     |    post #10

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

CITAT (Čomi @ 19:23, 28. August 2008)
Ako izuzmemo ritual parenja kod životinja, čovek je jedino biće koje ima rituale.
Mislim da oni donose dobro čoveku, iz prostog razloga što nam ulivaju osećaj sigurnosti, i pripadnosti.
Ja nemam mnogo rituala u porodici, jer sam duži niz godina imala neku vrstu vanrednog stanja pa su se izgubili. Pokušavam da ih nekako vratim u svoju kuću, ali to ide teško jer mi je ćerka već odrasla i nije stekla takvu naviku, mada ima potrebu za njima. Zato pravi svoje vlastite rituale.
Da li ste primetili da kulture koje ne upražnjavaju te rituale, svrstavamo u grupu "hladnih" naroda.
Da li ste primetili da kad nekog dragog izgubite ili se rastanete od njega da o njemu razmišljate o njemu u skladu sa nekim njegovim ritualima koje je imao? Posle dužeg vremena ostanu vam u sećanju uglavnom samo njegovi rituali.

Da često kad ostanem bez sebi neke drage i bliske osobe sećam se njenih navika i "rituala". Pa nekad mi se čini da mi nedostaju i neke stvari koje su me možda nekad nervirale, ali to je valjda tako u životu.

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...

1 2   
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet