Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Astma kao bolest današnjice

Lidija Vuksanović

9:24, 3. July 2008     |    post #1

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

Astma

Astma je oboljenje koje se ispoljava povremenim, kraćim ili dužim napadima teškog disanja. Astma i proširenje pluća nisu ista bolest, iako su obe hronične, slične i često vezane jedna za drugu. U mnogim slučajevima događa se da se astma komplikuje proširenjem pluća ili da usled proširenja pluća nastaju astmatični napadi. Proširenje pluća je trajno oboljenje, koje tako reći, nikada ne prestaje, a samo se s vremena na vreme pogoršava, dok astma nastupa u krizama - napadima - između kojih bolesnik može da izgleda kao najzdraviji čovek.

Smatra se da astma može biti nasledna bolest, ali ne samo ako je neko od roditelja bolovao od astme već i ako je bolovao od nekih drugih bolesti, na primer padavice, ekcema, koprivnjače. Te bolesti prouzrokuju u dečjem telu izvesne promene koje čine da deca postanu osetljiva na tu istu ili sličnu vrstu bolesti.

Vrlo je čest slučaj da je astmatičar ranije bolovao od jedne od pomenutih bolesti, dok je u drugim slučajevima bolovao od oboljenja nosa, pa možda od toga i sada boluje.

Nije redak slučaj da napad astme nastupi u toku oboljenja nosa. Mnogi astmatičari znaju vrlo dobro od čega dobijaju napade, pa se toga klone. Jedni su osetljiviji na prašinu, bilo životinjskog ili biljnog porekla, na primer: perje, konjsku dlaku, vunu, konjsko đubre, cvetni prah, miris sena, dok su drugi oseljivi na promenu temperature ili vlage u vazduhu (hladna sezona, magla, kiša). Nešto ređe, uzrok napada može da se nalazi u hrani ko što su jaja, školjke, ribe, salama. Ali i nervoza i nezadovoljstvo, preteran zamor, pokvaren stomak mogu isto tako, ponekad izazvati napad astme.

Napad astme najčešće nastupa noću, iako je još te večeri bilo sve u najboljem redu. Astmatičar se odjednom probudi usled naglog otežanog disanja. Odmah seda u krevet, uznemiri se, oseća gušenje, izgleda ko čovek kome nedostaje vazduha. Traži položaj koji mu omogućava disanje. Obično sedi nagnut napred. Rukama se čvrsto hvata za sto ili neki drugi predmet i diše svim mišićima vrata, grudnog koša i trbuha. Udisaj je kratak, izdisaj dugačak, a disanje usporeno. Na kraju napada bolesnik izbaci po tri do četiri penušava ispljuvka.

Lečenje astme u prvom redu, znači čuvanje od uzroka koji mogu izazvati napad. Osim toga astmatičari treba da vode što mirniji život, ali mogu da rade. Kad god nemaju krize, mogu da jedu običnu hranu, no ipak je za njih zdravija hrana sa manje mesa, a sa više mlečnih proizvoda i povrća.
Inače ovo je bolest od kojih ima sve više obolelelih.
Dečja astma može da nestane u toku puberteta, a kod odraslih se ne može izlečiti već se kontroliše uz pomoć određenih terapija. Nije lako živeti sa astmom! Stres jako utiče na ovu bolest!

Jako je važno i da svi astmatičari znaju da ne smeju da piju andol i da kad uzimaju lekove moraju da konsultuju lekara ili farmaceuta, jer smo jako osetljivi na lekove i većinu lekova (pogotovo protiv bolova) ne smemo da pijemo, između ostalog i zbog gušenja!
Isto je važno reći da do napada gušenja može doći i usled stresa!

Preporučila bih svim osobama koje imaju problema sa plućima (bez obzira da li su astmatičari ili ne) knjigu Prim. Mr. Sci. Milana Jovanovića "Samolečenje i samokontrola astme i hronične opstrukcije bolesti pluća uz pomoć lekara". U knjiz se nalaze i slike vežbi disanja.

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...
+Odgovor na post sa citatom

Lidija Vuksanović

14:15, 6. October 2008     |    post #2

Pol:

IX - Tesserarius

Ovako vlažno vreme i jutrnja magla odlično pomažu astmatičarske napade.

Lidija

Jasmin

16:39, 25. October 2008     |    post #3

Pol:

I - Tirones
Reg: 22.June 08

Ja imam bronhijalnu astmu... i osetila sam napade i jako su strasni... jos i ovo vreme uh

Zivi svoj san  a ne sanjaj svoj zivot!!

Vrh strane Jasmin Slusa grcki radio

Ole Gunnar

19:47, 26. October 2008     |    post #4

Pol:

III - Discentes
Reg: 29.July 08

@ Lidija:
E, a u cemu je fora sa andolom, zasto ne sme? Jel' ima neke veze sa sirenjem krvnih sudova ili nesto drugo? Majka mi je asmaticar, a znam da ima obicaj da kod prehlade ili nekih bolova popije andol ili dva, pa da joj kazem ovo, ako je proverena informacija. Hvala unapred.

Vrh strane

vana_vuk

1:39, 15. November 2008     |    post #5

Pol:

I - Tirones
Reg: 21.July 08

Meni su i suprug i cerkica asmaticari

Vrh strane

Lidija Vuksanović

10:46, 20. November 2008     |    post #6

Pol:

IX - Tesserarius

CITAT (Ole Gunnar @ 19:47, 26. October 2008)
@ Lidija:
E, a u cemu je fora sa andolom, zasto ne sme? Jel' ima neke veze sa sirenjem krvnih sudova ili nesto drugo? Majka mi je asmaticar, a znam da ima obicaj da kod prehlade ili nekih bolova popije andol ili dva, pa da joj kazem ovo, ako je proverena informacija. Hvala unapred.

Ima veze sa širenjem krvnih sudova, a i sa sastavom.
Inače bi trebala pri uzimanju lekova (pogotovo ako ih kupuje u privatnoj apoteci) da naglasi da je astmatičar.
Astmatičari pored Andola trebalo bi da izbegavaju još i: Brufen, Kafetin, Midol, Diklofen (ima još dosta lekova koje trebaju da izbegavaj).
Preporučujem ti da joj nabaviš čaj za astmatičare koji možeš naći u bolje snabdevenim biljnim apotekama.
Takođe, astmatičari moraju da se pridržavaju prepisane terapije i da redovno idu na kontrolu kod svog lekara, kao i da rade spirometriju.

Lidija

Marcipan

22:38, 24. November 2008     |    post #7

Pol:

I - Tirones
Reg: 24.November 08

Nesto vise ima u clanku http://www.stetoskop.info/Bronhijalna-astm... c0-sickness.htm pa vredi pogledati.

Vrh strane

Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet