Home    |    Web    Adresar    Putovanja   Poslovi    Forum    Vodič    Mape    |    TV program    Vesti    Vreme    |   info
Forum Album Kalendar Članovi

samo u podforumu   Napredno pretraživanje
Ulazak Registrovanje
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Nasilje među mladima - užas u kom živimo

JSrdjan

18:21, 24. May 2008     |    post #11

Pol:

VIII - Signifer
Reg: 2.December 07

"Treba uraditi reformu školstva, ponovo u škole uvesti defektološka odeljenja, uvesti đačke uniforme, obrazovanije predavače, direktore koji nešto raden a ne po partijskoj liniji... "
Mali komentar. U školama se već uvodi reforma (trenutno 5.razredi pohađaju školu po novom sistemu) mada nisam primetio bitnu razliku imeđu starog i novog obrazovanja, sem što su knjige malo našminkane.
Defektološka odeljenja postoje godinama, ali da bi dete išlo u takvo odelenje, roditelj mora da potpiše saglasnost, što mnogi neće!
Slažem se da treba vratiti uniforme sa jasnom oznakom odeljenja i bar donekle izjednačiti učenike, kao i propisati kućni red u školama kojeg bi se svi da se pridržavali i bili kažnjeni ako ga ne poštuju!
Naši predavači već imaju visoku stručnu spremu pa neznam koliko obrazovani trebaju da budu? Ono što ne valja su planovi i programi koje pišu u Ministarstvu, a isti ljudi nikada nisu radili u školi i nemaju predstavu kako izgleda biti predavač danas u školi. Primer: Šta će budućem vozaču autobusa i tramvaja likovna i muzička kultura, umesto da mnogo više vremena provede u praksi (tri dana prakse, dva škole) Magistri ne mogu da pišu udženike za OŠ jer opterećuju decu pojmovima koji im nisu jasni i koje ne mogu da razumeju.
A što se tiče direktora, tu se slažem da isti ne mogu da se postavljaju po političkoj pogodnosti, već po sposobnosti. Škola treba da je van politike, ali i našem Ministru prosvete je na prvom mestu KiM (njegove reči u pregovorima sa sindikatima), pa tek onda stanje u prosveti. Setio se da je ministar prosvete tek pre izbora!
I još jedna napomena. Danas učenik može da udari nastavnika, da ga opsuje, vređa, a da dotični nastavnik nesme ni glas da podigne, a kamoli da ga čupne ili ušamari, jer će ostati bez posla.
Kad budemo poštovali nastavnike i svoju decu kažnjavali ako ih omalovažavaju, tada će prosveta moći da
utiče na obrazovanje i vaspitanje dece. Prosvetarima su vezane ruke!!!

jer se ne stidim svog otegnutog govora i slanine i kudeljnih gaća,
od paorske sam krvi, psovki, radosti, snova...

Vrh strane JSrdjan Vojvodino, u srcu te nosim...
+Odgovor na post sa citatom

Vladica

21:49, 25. May 2008     |    post #12

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 8.May 08

slazem se sa tobom ali postoji, po meni jos jedna stvar koju si propustio. isti ti profesori, ako se secas, bila je potpuna pomama za njima, cak su neki zavrsili u zatvoru. mito i korupcija takodje vlada u skolstvu od osnovne pa do najvise skole.dakle, sem ovoga sto si lepo naveo mislim da je i ovo goreci problem u prosveti i da i tu treba da se reaguje urgentno... .

Postoje dve vrste ljudi koji ne poznaju zene: ozenjeni i neozenjeni muskarci.......

Vrh strane

JSrdjan

22:18, 25. May 2008     |    post #13

Pol:

VIII - Signifer

I to je tačno, ali su to, uglavnom, profesori na fakultatima i srednjim školama, kada su učenici već skoro formirane ličnosti. Na njih je teško uticati. Ja sam govorio za profesore u osnovnim školama, jer sada uglavnom taj kadar predaje u školama, a tu je još moguće vaspitavati decu i uticati na njih. Naravno,
uz pomoć roditelja!
Slažem se da treba pohapsiti takve ljude jer nisu dostojni ovog posla, ali i proveriti diplome koje su isti
potpisivali. Ja znam da dosta ljudi u našoj zemlji nije do diploma došlo znanjem, već parama.
Da jedan profesor ima pristojnu platu, nebi morao da se bavi nepoštenim radnjama. A trebalo bi ih i
posle pet godina rada na jednom fakultetu premestiti na drugi, kao što rade u razvijenim zemljama.

Vladica

22:25, 25. May 2008     |    post #14

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 8.May 08

slazem se, nema sta, tako treba...

Postoje dve vrste ljudi koji ne poznaju zene: ozenjeni i neozenjeni muskarci.......

Vrh strane

Zli Vuk

13:06, 26. May 2008     |    post #15

Pol:

I - Tirones
Reg: 26.May 08

Nije zatvor kazna za takav zlocin, prvo ih treba izloziti javnoj osudi (puno ime roditelja) a onda drustveno korisni rad za celu porodicu. Tako ce provoditi vise vremena zajedno, pa ce se lepo upoznati medjusobno - roditelji ne poznaju svoju decu.

nekad je i spectrum 48 bio kompjuter...

Vrh strane

Lidija Vuksanović

14:52, 26. May 2008     |    post #16

Pol:

IX - Tesserarius
Reg: 4.April 08

Sramota je da se današnji da kažem tinejdžeri i deca sve češće huliganski ponašaju, maltretiraju druge, psuju, drogiraju se... često za takve stvari ljudi optužuju Zapad, ali mi nije jasno zašto isti ti ne prihvataju i dobre strane tog Zapada, gde na primer deca za vreme raspusta rade i uče od malena da pošteno zarade svoj džeparac i budu samostalni?!
Mislim da nasilje u omladini često potiče i iz kuće i da je povezano sa nasiljem u porodici. Deca su često svedoci rasprava, svađa, pa i fizičkih obračuna svojih roditelja što ostavlja trajne posledice na decu.
Kod nas na žalost to se ne gleda tako!
Kad pogledamo i tv program, sadržaj tih tzv "emisija", vidimo koliko se ne vodi računa o sadržaju istih.
Decu bi od rođenja trebalo učiti šta je dobro i lepo a šta ne. Na žalost česti su roditelji kojima je samo bitan broj dece, a vaspitanje iste ne! Kad bi svi više vodili računa o vaspitanju svoje dece do ovakvih slučajeva ređe bi dolazilo!

Lidija

Vrh strane Lidija Vuksanović ....Laviću moj mili, ozdravi mi...

yunihorn

21:17, 26. May 2008     |    post #17

Pol:

I - Tirones
Reg: 19.April 08

Pa najlakše je da za svoje neuspehe krivimo druge. Tempo života nam ne dozvoljava da provedemo dovoljno vremena sa decom i da pratimo njihovo odrastanje i probleme sa kojima se suočavaju. Trka za zaradom i boljim životom nam oduzima vreme koje bi smo potrošili na kvalitetno druženje sa porodicom. E sad da ne bi i mene povuklo tu kokanje kako su svi drugi krivi a mi ne, amlo i samokritike. Treba dosta razgovarati sa svojom decom i primerima im ukazivati na negativne strane nasilja, droge, lošeg života uopšte na taj način što ćemo im pričati i pričati i pričati... Kod mene je to imalo uticaja da pored oba roditelja pušača ja ne pušim. Tražite slike narkomana u krizi, isečke u novinama kako su narkomani ukrali ili nekog ubili da bi došli do droge a nakon toga završili u zatvoru. Dali je to perspektiva za njih? Roditeljstvo nije nimalo lak zadatak. Ko izvede decu na pravi put i od balavaca napravili kvalitetne ljude, taj je završio sve škole i poslove sveta. Što se tiče sankcionisanja nasilja međi maloletnicima, mi imamo zakon koji nije tako loš. Jedino što nam je zemlja malo siromašna pa se umesto društveno korisnog rada i javnog poniženja pribegava novčanim kaznama radi punjenja budžeta. Nadam se da nisam off topic bye.gif

Vrh strane

Dusan Peric

21:15, 19. September 2008     |    post #18

Pol:

I - Tirones
Reg: 4.August 08

Problem je i u porodici i u drzavi. Porodica treba da se sastoji od mame, tate i maloletne dece. U nasoj drzavi zbog sirotinje imamo mnogo porodica sa vise generacija, gde naravno cesto ako ne i svakodnevno dolazi do svadja zbog prirodnog sukoba generacija. Te svadje nisu nimalo bezazlene jer se odvijaju pred decom. Otuda koren nasilja.
Drzava, pa ni pasos jos nemamo, jedva da znamo kako se sada zove i dokle ce. Crkva i skola treba da budu uzori morala a ni jedno od ta dva danas nisu ni priblizno. Policija treba da sprecava nasilje a ne da ga sprovodi. Dokle god policajac moze da vredja i povredi nekoga i da potom nastavi da bude policajac pa cak i ako bude kaznjen, nasilja ce biti jos vise. Nisu problem deca, problem su odrasli, deca nas kopiraju.

Vrh strane

Dušan

21:21, 19. September 2008     |    post #19

Pol:

VI - Imaginifer
Reg: 25.July 08

CITAT (Dusan Peric @ 22:15, 19. September 2008)
Problem je i u porodici i u drzavi. Porodica treba da se sastoji od mame, tate i maloletne dece. U nasoj drzavi zbog sirotinje imamo mnogo porodica sa vise generacija, gde naravno cesto ako ne i svakodnevno dolazi do svadja zbog prirodnog sukoba generacija. Te svadje nisu nimalo bezazlene jer se odvijaju pred decom. Otuda koren nasilja.
Drzava, pa ni pasos jos nemamo, jedva da znamo kako se sada zove i dokle ce. Crkva i skola treba da budu uzori morala a ni jedno od ta dva danas nisu ni priblizno. Policija treba da sprecava nasilje a ne da ga sprovodi. Dokle god policajac moze da vredja i povredi nekoga i da potom nastavi da bude policajac pa cak i ako bude kaznjen, nasilja ce biti jos vise. Nisu problem deca, problem su odrasli, deca nas kopiraju.

Da, i još nešto ako je puklo društvo tj država onda mora da seodrazi na decu. Deca samo kopiraju odrasle.

Pravi te prijatelj povredi samo jedanput i to onda kada umre...........

Vrh strane Dušan odmara

JSrdjan

21:26, 19. September 2008     |    post #20

Pol:

VIII - Signifer

Ja radim u školi i imam samo jednu primedbu. Kako se ponašati kad roditelji pravdaju detetovo
nasilničko ponašanje, umasto da ga koriguju?
I mediji su doprineli mnogo ovome prikazivanjem nasilja čak i u crtanim filmovima. Ko danas
vodi računa o tome šta deca gledaju?

1 2 3 4   
Odgovor na temuPostavljanje nove temePraćenje teme

Lo-Fi verzija    Aladin® i Koja je tvoja želja?® su zaštićeni žigovi Yu Media Group d.o.o.
© 2002-2008 Yu Media Group d.o.o. Sva prava zadržana. ::: hosted by eunet