Za one koji ne znaju - šabački bend, koji je svirao odličan Punk, sa izuzetno dobrim i duhovitim pevačem Brankom Golubovićem - Golubom.
Elem, sigurno se pitate zasto vam to pisem pod ovom temom...
Autor teksta koji dole mozete da pročitate je upravo Golub, koji je radio za neke humanitarce i našao se u Avganistanu.
Radi se o pismima koje je Golub slao prijateljima u Srbiji, malo su duža ali zaista VREDI pročitati.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pismo br. 1
Gde ste braco i sestre, ili ti Asalam Aleikum (j**i ga, ucim i ja polako Pashoo jezik) !!!
Kao sto vidite (citate), ja sam jos uvek zivko i zdravko.
Javljam vam se iz najvece vukojebine na kugli zemaljskoj zvanoj Jalalabad.
Ovde sam nedelju dana, i polako se (trudim) da se prilagodim na sve ovo oko mene.
Sta da vam kazem, kuce su sve napravljene od blata, a najvisa je nasa (cak dva sprata visoka),
plus na sve to, napravljena od betona (Insh Allah)!!!
Imamo struju svaki drugi dan po cetiri sata, tako da smrdimo kao cergari.
zaj***vam se, imamo generator, ali je suvise slab za bojler tako da se kupamo hladnom vodom,
odnosno ne kupamo se, sto na kraju ispada da zaista smrdimo k'o cergari.
Asfalt sam video zadnji put u Pakistanu koji je u nasim mislima kao Las Vegas, centar civilizacije.
Sto se tice zena, zadnju sam video u Dubaiju, tako da se uzdam u dobru memoriju,
koja je jedini spas od homoseksualizma, nastrane bolesti koja napada usamljene humanitarne radnike
sirom Afganistana, Irana i (verovatno) Burkine Faso.
Tesi me moj kolega koji je radio u Timuru i kojem do zadnjeg dana (POSLE SEST MESECI) nisu napravili vrata
na kuci gde je spavao, tako da o zenama nije ni imao vremana da misli.
Sto se mene tice, ja ih imam, i to vise komada (mislio sam na vrata) !!!
Alkohol ne postoji, ali se zato jede kao u najboljim filmovima.
Imam svog kuvara, i moze se reci da uci brzo (pasuljcina je pala vec treci dan)!
Problem sa lokalcima je u tome sto su uplaseni do smrti.
Obracaju mi se sa "Ser", od cega mi se dize kosa na glavi.
Kad sam im objasnio da nisam Ser, poceli su da me zovu "Mister".
j**i ga, ne mozes ih zaj***ti nikako.
Sto se tice brzog ucenja, treba napomenuti i da su vec ukapirali sta znaci rec "j**i ga".
Kad prolazim pored njih, ustaju sa stolice k'o opareni.
To ne mogu da im objasnim nikako da ne treba da rade jer je to deo njihove kulture.
S obzirom da je na ulicama totalan haos od ljudi, riksi, kamila i bicikala, tesko je se kretati dzipom,
tako da je pre dva dana moj vozac udario dzipom jednog biciklistu (najnormalnija pojava).
Ja sam ostao u soku, a jadni biciklista je ustao sa zemlje, otresao prasinu,
i kad je video da je u kolima jedan Haridji (ili ti stranac) uz najtopliji osmeh rekao "Hello".
Sta reci dalje...
Siromastvo je na najnizem nivou i tesko je recima opisati kako ovi ljudi zive.
U isto vreme, toliko su gostoprimljivi da ih je nemoguce odbiti kada zele da dodjes kod njih na rucak
ili veceru (u isto vreme to bi bila i uvreda).
Pored unapred spomenute gostoprimljivosti, treba napomenuti i to da svaka kuca ima bar jedan kalasnjikov
koji ide u tradicionalnom kompletu sa zoljom i par rucnih bombi (pa ti sad odbi rucak!!!).
Sto se tice kraja gde zivim (ulice ne postoje kao ni imena istih), ja sam u kraju sa najvise dece u komsiluku.
Ima ih preko 200.
Od jutra do mraka su na ulici, igrajuci se usred kanalizacije.
Neverovatno su lepi i neverovatno prljavi.
Vec su me skapirali kao COOL tipa tako da sam i dobio moj prvi Afganistanski nadimak od njih, a to je "very good".
Cim me vide, pocnu da se deru "very good", i trce ko ludi za dzipom.
Moj cuvar Babba ih ima (dece) sam 18 komada. Muskih 10, a zenskih 8.
Ja sa mojim Nerijem mu dodjem k'o Jugoslavija - Holandija u fudbalu pre dve godine na evropskom prvenstvu.
Verovatno misli da je greska do mene!!!
Juce mi je dva sata pricao o lepoti njegove zene, a ja jadan sta drugo nego da mu verujem!!!
I onako je nikad necu moci da vidim. Sve u svemu, ljudi smesni k'o crtani film.
Sto se tice posla, sve je OK.
Vec sam poceo da obilazim teren, a nevinost sam izgubio na cuvenoj Tora - Bora planini (gde se krila Al Quaedda).
Video sam i kucu (do duse samo rusevine) Osama Bin Ladena.
Frajer je imao bukvalno struju, erkondisne i sve ostalo u tri pizde materine daleko od prve civilizacije.
Inace putovali smo do tog sela koje se zove Pachir Wa Agam tri jebena sata (50 km),
jer put je takav da jednim delom od nekih 10 km. koristis reku umesto nepostojeceg puta. Camel Trophy!
Sto se tice granicnog prelaza, to je tek prava prica!!!
Na granici sa Afganistanom, u policijskoj stanici koja nema ni vrata ni prozore,
u koju kad bi smestio neku zivotinju pokret zelenih bi te sigurno ubio zbog krsenja svih normi o tretmanu istih,
sedi baja sa bradom od pola metra (k'o vojvoda Djurisic),
koji na moj odgovor da idem da radim u Afganistan mi je odvratio takvim podrigom koji nikad u zivotu nisam cuo!
Valjda je to bio nacin da mi pozeli sretan put!
Sto se tice ostalih stranaca iz drugih firmi, ima ih oko 30 ukupno,
i svi su uveliko u raznoraznim stanjima dusevnih tegoba (od depesije pa do euforije).
Kazu mi da cu i ja biti ko oni, samo trebam da se strpim.
Valjda kuze da sam ljubomoran, sta li je???
S obzirom da se ovde ne radi petkom, cetvrtkom uvece su lude zurke,
o kojima cu vam pricati kad budem bar pohodio jednu.
Kazu da se na njima nadje i pivo, a obicno su prisutne i sve tri zene koje rade za internacionalne organizacije.
Luda zurka sve do 21.00, od kada pocinje policijski cas koji ovde znaci "pucaj na sve sto se mrda".
Znajuci vasu alavost prema opijatima, najsladje sam ostavio za kraj.
Ovde se p**i najbolji Hash i to od trenutka kad napustis kancelariju pa do zore rujne.
Posto je cena jednog grama 30 phening - a ( ili ti manje od 10 dinara ),
mozete misliti kakva se sreca rodila u mom srcu.
Kompletan Office pusi k'o lud, pri cemu samo retki puse duvan.
Inace, kao specijalitet kuce koristi se Hash sa osusenim skorpijonom, veoma zajebanim i otrovnim do bola.
Ovo nisam niti cu probati.
Ne kapiram sta se desi sa otrovom kad se skorpijon osusi?
Oni tvrde da je i dalje prisutan, samo da kad se p**i, totalno udara drugacije??!
Probao sam i cuveno ( a u isto vreme i jedino dozvoljeno ) alkoholno pice u Afganistanu koje se zove "Banghau",
a koje se pravi od kamiljeg mleka, meda, lubenice i Hash - a.
Nakon pola sata sam skapirao zasto se zove "Banghau", jer sam dobio takav BENG u glavu,
kakav odavno nisam imao.
Sto se tice ostalih kulturnih dobara, ovde se pravi i opijum (400 USD po kili),
ali to je vec nesto sto je vezano za Mafiju koja je ovde veoma zajebana.
Polja maka se protezu na kilometre,
i UN pokusava da spreci sve ovo dajuci lovu seljacima da odbiju da sade mak za mafiju.
Rezultat ove briljantne kampanje je bio cetvoro mrtvih radnika UN - a,
i to samo za opomenu (ovo se desilo prekljuce, by the way), jer da su hteli mogli su ih poubijati sve na kamari.
Sto bi rekli Pirocanci "don't f*ck with Mafia, bre"!
Eto, toliko od mene za sad. Pojedite jedan svinjski odrezak za moju dusu!!!
Puno pozdrava (Mirra Bahni),
Mister "Very Good" Branko (just one kid) - Ser.
Kliknite za otvaranje attachment-a
nastavak uskoro...