Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Originalna verzija: Član biblioteke
Forum » Kultura, umetnost, muzika, film, TV » Književnost
* Mirjana *
Da li ste aktivni član neke biblioteke ili više preferirate da sami kupujete knjige ili da ih pozajmljujete od prijatelja?
JSrdjan
Dok sam bio mladji, redovno sam išao u biblioteku po knjige. Sada idem samo kad moram
jer uglavnom pozajmljujem od prijatelja one knjige koje me interesuju. Ili potrežim na netu.
* Mirjana *
U gradsku biblioteku odlazim uglavnom sa ćerkama, pa uvek uzmem i za sebe po nešto.
Iz biblioteke i od prijatelja pozajmljujem novije knjige, aktuelne, a kupujem samo one stare dobre, pročitane i po nekoliko puta, za koje znam da ću možda poželeti opet da ih pročitam.
Ole Gunnar
Dok sam isao u osnovnu i srednju skolu bio sam uclanjen u jednu gradsku biblioteku i uzimao sam jako puno knjiga... Zadnjih 6 - 7 godina citam iskljucivo preporucene knjige. Svake godine idem na Sajam i tu se nakupujem knjiga za celu godinu (istrose se tu silni novci... ). Inace kuci imam citavu malu porodicnu biblioteku sa preko hiljadu i po knjiga, pa ako pozalim da citam neke klasike ili sl. to uvek imam pri ruci. Knjige ne volim da pozajmljujem od drugih, ali ni da pozajmljujem drugima. Ostao sam tako bez gomile knjiga. Obicno kad mi neko preporuci dobru knjigu, zapisem naslov i pisca, pa to potrazim na Sajmu.
Lidija Vuksanović
Trenutno nisam aktivni član biblioteke, već uglavnom kupujem one knjige koje mi se baš dopadaju i zanimaju me. Često i pozajmim knjigu, pročitam je i vratim.
istina87
Dok sam bila u srednjoj bila sam clan gradske biblioteke, sad ne znam gdje mi je clanska karta
sanjac
Kupujem knjige koje me zanimaju da procitam i imam, pa im se vratim kad pozelim.
Pozajmljujem one za koje mislim da mogu da me zainteresuju.

Nemam vremena da idem u biblioteku, na x obaveza ne mogu da prihvatim jos i vracanje knjiga na vreme.
Disko Nindza
Najvise volim da sam kupujem knjige. Ne volim nikakvo pozajmljivanje, ni iz biblioteke ni od prijatelja. Jednostavno odem u knjizaru, prevrnem sve sto bi moglo da me interesuje i kupim ono sto prodje najuzi izbor.
sanjac
I ja volim da kupim knjigu, ali ne mogu uvek da nadjem.
"Infektivne bolesti" dr Todorovica, izdanje iz 1946., npr., ili neka strana izdanja iz prve polovine XX veka.

* Mirjana *
Prva biblioteka na svetu:
Sagrađena je u Ninivi (danas Mosul) u iraku, antičkoj prestonici Asiraca. Osnovao ju je Asurbanipal izmedu 669. i 631. godine pre naše ere. U njoj je bilo odloženo 25.000 glinenih tablica s raznim natpisima. Ali, Sumeri (jugoistočni Irak) još između 3500. i 2700. godine pre naše ere izmislili su i sakupljali zapise.

Najveća biblioteka antičkog doba:
Nalazila se u Aleksandriji, u Egiptu. Osnovana je u 3. veku pre naše ere i u njoj se nalazilo oko 700.000 tomova.

Prve javne biblioteke:
Počele su masovno da se osnivaju u 16. i 17. veku. Tada su, na primer, osnovane: biblioteka Anđelika u Rimu, biblioteka Ambrozijana u Milanu, biblioteke pri univerzitetima Oksford i Kembridž.

Najstarija biblioteka koja još radi:
Apostolska biblioteka u Vatikanu. Početnu zbirku sakupio je papa Nikola V (1447-1455.), a osnovao ju je papa Sikst IV 1475. godine.

Najveća biblioteka na svetu:
Kongresna biblioteka SAD u Vašingtonu sa 111.000.000 dela smeštenih na 925 kilometara polica. U njoj radi 5050 ljudi.

Zemlja sa najviše biblioteka:
Rusija, sa 64.500 javnih biblioteka.

Zemlja s najviše starih biblioteka:
Italija, koja ima 21 biblioteku iz 13. i 14. veka. Na drugom mestu je Francuska sa 18 biblioteka iz istog razdoblja.

Zemlja sa najviše upisanih članova u biblioteke prema broju stanovnika:
Finska - gotovo polovina stanovništva upisana je kao član biblioteke.

Najposećenija biblioteka na svetu:
Njujorška javna biblioteka, koja svake godine usluži 10.000.000 posetilaca i ima više od 3.000.000. upisanih članova. Osnovana 1902. godine i ima čak 86 ispostava u gradu.

Biblioteka sa spavaonicom:
Nalazi se u Škotskoj. To je biblioteka Sent Dejniols u Danblejnu, osnovana 1889.godine. U okviru zgrade je i hostel za one koji bi da borave više dana.

Prva digitalna biblioteka:
Po projektu Gutenberg, ovu novinu otpočeo je 1971. godine Majkl Hart u Solt Lejk Sitiju (SAD). Cilj je da se u digitalnoj formi predstave i sačuvaju sve bitne knjige, njih 22.000.

Kliknite za otvaranje attachment-a
*J*
Vise volim da kupim knjigu koja mi se svidja.
Nekada i pozajmim, ako je neka od mojih drugarica ima.
Ipak, juce sam se uclanila u biblioteku u mom kraju, jer zelim da citam mnogo vise nego sto sam do sada citala.
* Mirjana *
Svaka čast, *J*!
Jel da da ništa ne boli?
*J*
CITAT (* Mirjana * @ 18:13, 24. December 2008)
Svaka čast, *J*!
Jel da da ništa ne boli?

Hehheheh, ne boli, sta vise - divno je!!!
Knjige su cudo!!!
Beatrica
Kupujem knige koje mi se svidjaju, pozajmljujem od prijatelja, ali nista ne moze zameniti prepustanje carstvu knjiga u biblioteci, kada medju hiljadama knjiga "dozivam" onu pravu koja me "nalazi" i upucuje u svoj cudesni svet.
Ovo je lo-fi verzija sadržaja. Da bi ste videli verziju sa svim informacijama i slikama, molimo kliknite ovde.