Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Originalna verzija: Ideali
Forum » Društvo » Društvo
sanjac
Da li je proslo vreme kad su za ideale ginule budale?

Imate li ideju koja ce da spase svet i koliko ste spremni da ulozite sebe (vreme, novac, karijera) da gurate tu pricu?
dr. Miloš Radulović
Mislim da je prošlo vrijeme kolektivne svijesti i "ideala" i da nam nadolazeće kapitalističko društvo nameće neki individualizam tj. da se svaka jedinka bori za samu sebe. Nema vise one ideologije da unapređenjem društva unapređuješ se i ti već se ide više ka tome da svojim unapređenjem unapređuješ i društvo.
istina87
Istorija je pokaala da su svi dosadasnji ideali vodili u propast zbog pogresnih ljudi koji su gledali svoju korist a bas kao sto Sanjac kaze, budale su se borile i ginule za njih. Danas, cini mi se toga vise nema, individualizam je prevladao sto je mozda i bolje jer svako radi za sebe, svoje ideje. Sad, koliko to pozitivno utice na drustvo...
Drbob
Za ideale ginu heroji.
Danas je do izražaja došao individualizam isključivo zbog materijalne koristi.
Inače i dan danas postoje idealisti koji se bore za istinu i samo za istinu, i jedina njihova korist je - ISTINA!
Jaca
Ne postoje vise heroju, svi se bore SAMO za novac, vlast... ili kakvu vec korist.
Drbob
Izgleda da ja imam tu (ne)sreću da poznajem ljude koji se bore za ISTINU!
Dušan
Mislio sam da smo svi isti, ali nismo. Nema ideala. Samo borba za goli život i rukama i nogama. Zato sam ja napravio svoj mali svet i u njega primam samo one koji su ostali romantici i idealisti. Ako ste ti izvolite ući ako ne produžite dalje.
Drbob
Pogrešno je shvatanje da je idealista onaj koji se bori za ideale, to nije spojivo.
Možete da idealizujete neku osobu ( u ljubavi idealizujete partnera), neku stvar ( postaje fetišista ), ali ne mora da znači da imate ideale.
* Mirjana *
Da malo pojasnimo...

CITAT
идеал (гр. праузрок, биће, нл. idealis), латиницом: ideal
узор, савршенство, слика савршенства, највиши циљ, жеља чије би остварење претстављало врхунац среће за онога који жели; оно што је у потпуном складу са идејом; предмет нарочите жеље, љубави, дивљење ил обожавања.

идеалисати (гр.), латиницом: idealisati
сањарити, маштати, жудети за чим као за крајњим циљем својих жеља, жарко желети.

идеалист (гр.), латиницом: idealist
фил. присталица идеализма; сањалица, занесењак, човек који тежи за савршеним, идеалним; уп. реалист, материјалист.

идеалистички (гр.), латиницом: idealistički
који се тиче идеализма, који је у вези са идеализмом, који има својства идеализма. - Енгелс: "Маркс и ја бејасмо свакако заједно једини који смо из немачке идеалистичке филозофије спасли свесну дијалектику и материјалистичко схватање историје природе и историје".

идеалитет (гр. нл.idealis), латиницом: idealitet
постојање као идеја или претстава (за разлиkу од реалитета, тј. постојања у стварности, у простору и у времену).

идеализам (гр.), латиницом: idealizam
фил. реализму и материјализму супротан поглед на свет, по којем је сољни свет само претстава субјекта који опажа, чак и материја само облик у којем дух долази до изражаја; апстрактни идеализам платонска претстава о самосталном и независном постојању прапојмова, закона: сазнање стварности јесте сазнање закона ствари, те је закон стварност, а поједине ствари су пролазне; практични идеализам управљање воље према идеалном, тежња да се у животу оствари оно што се сматра идеалним, савршеним; објективни или конкретни идеализам онај по коме појмови разума постоје у самој ствар5ности (Хегел); субјективни идеализам учење по коме је спољњи свет само претстава, а стварно постоји само посматрач; уп. материјализам, реализам.

идеализирати (), латиницом: idealizirati
в. идеализовати.

идеализовати (гр. фр. idealiser), латиницом: idealizovati
давати чему обелелжје идеала, нешто несавршено у мислима ослобађати његових несавршенстава, изједначивати нешто са идеалом, улепшати, улепшавати, приказивати нешто узвишенијим и савршенијим но што је.
sanjac
Tema je bila zamisljena ovako, npr. imate ideju da vise nema pasa lutalica. Koliko ste spremni da se zrtvujete da se to sprovede u delo, cak iako ste potpuno svesni da je tako nesto nemoguce.
Ili vam je ideal politicar i njegov program, koliko ste spremni daleko da idete u tome da se sve uredi po toj ideji?
Jaca
Za ono do cega mi je zaista stalo se borim, pokusavam da uticem koliko god mogu...
Ole Gunnar
Ako govorimo o podeli na materijaliste i idealiste onda sam ja definitivno u ovoj drugoj grupi. Ne zato sto ne volim novac (ooo jos kako ga volim), vec zato sto imam neke svoje principe i ideale od kojih ne odustajem bez obzira na posledice koje mogu doci u materijalnom smislu. Moralnu satisfakciju koju zbog toga osecam ne moze zameniti nikakva materijalana.
Sto se tice samog angazovanja za realizaciju nekog cilja koji smo sami sebi zacrtali u zivotu to zavisi od mnogo faktora, a jedan od glavnih je kakvi smo mi sami odnosno kakvi smo po karakteru i temperamentu... Nekome jednostavno lezi da bude aktivista nekog pokreta, da gine za to, da se bori i da mu ceo zivot prodje u borbi (rodjen je za to), dok su drugi cak iako imaju iste ideale ipak samo pasivna podrska... To zavisi od samog coveka.
Tacno je da nam je novo doba donelo individualizam i individualnu svest (sto i nije tako lose), ali upravo globalizacija, imperijalizam i hegemonija najvecih svetskih sila, kao i novi svetski poredak, ostavljaju nam prostora za jednu zajednicku ideju, za jedan zajednicki cilj, zajednicki pokret - antiglobalizam.
Eto ideala ima i danas, a koliko je ljudi koji ce ginuti za to - to je pitanje.
Ovo je lo-fi verzija sadržaja. Da bi ste videli verziju sa svim informacijama i slikama, molimo kliknite ovde.