Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Originalna verzija: Braća Grim
Forum » Kultura, umetnost, muzika, film, TV » Književnost
Lidija Vuksanović
Braća Grim

Braća Jakob i Vilhelm Grim rođeni su 1785. i 1786. godine.

Braća Grim su sastavila jednu od najznačajnijih postojećih zbirki bajki.

1812. godine pojavila se prva edicija, međutim stalno su nastajale nove izmene i dodaci do pedesetih godina devetnaestog veka.

Zbirka braće Grim je na kraju brojala više od 200 priča.

Ovo je bio i prvi pokušaj da se skupe sve poznate bajke u to vreme, koje su se do tada usmeno prenosile.

Braća Grim su bili istoričari i veoma su precizno zapisivali bajke poštujući narodnu tradiciju.

Nadahnuće:

Pojavom ove zbirke došlo je do porasta interesovanja za narodne bajke koje bi, verovatno, bile zaboravljene.

Na osnovu ovih bajki napisane su mnoge komedije, osmišljene su koreografije predivnih plesova, snimljeni su filmovi i postavljene elegantne opere po motivima raznih bajki.

U najpoznatije bajke braće Grim ubrajaju se: „Snežana i sedam patuljaka“, „Ivica i Marica“, „Zlatna guska“, „Tri praseta“, „Vuk i sedam jarića“, „Zlatna ribica“ i „Bradonja“ (nemačka narodna bajka koja ima više verzija).
* Mirjana *
Priče braće Grim, posebno “Crvenkapa” i “Trnova ružica”, među najprevođenijim su nemačkim delima u svetu.

Kliknite za otvaranje attachment-a
istina87
Odrasla sam uz bajke brace Grim, obozavam ih
* Mirjana *
Upravo sam odgledala film "Braća Grim". Očekivala sam nešto poput filmovane biografije, a gledala sam bajku sa elementima horora. Zanimljivo...
Lidija Vuksanović
Kliknite za otvaranje attachment-a Jedno od izdanja zbirki bajki braće Grim.
Ovo je lo-fi verzija sadržaja. Da bi ste videli verziju sa svim informacijama i slikama, molimo kliknite ovde.