Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Originalna verzija: 1000 zašto 1000 zato
Forum » Kultura, umetnost, muzika, film, TV » Književnost
Lidija Vuksanović
1000 zašto 1000 zato je enciklopedija za decu i odrasle koju je napisao Vojin Ančić sa grupom autora.
U ovoj enciklopediji možete naći pitanja i odgovore iz mnogih oblasti (biljni svet, životinjski svet, ljudsko telo, itd.) koji su prilagođeni svim uzrastima.
Da li ste čuli za ovu enciklopediju, imate li je u svojoj kućnoj biblioteci i kakvo je vaše mišljenje o njoj?
* Mirjana *
Knjigu 1000 zašto 1000 zato pamtim iz detinjstva kao "najpametniju knjigu" koja je imala odgovor na skoro svako moje pitanje...
Danas ima više varijanti knjiga kao što je ta, recimo: 1001 pitanje, 1001 odgovor; Velika knjiga pitanja... Moja deca imaju Larusovu knjigu koja se zove Moja prva knjiga pitanja.
Sve su one vrlo korisne. Dete iz njih može puno naučiti u uzrastu kada roditelji čitaju, potom kada sami počinju sa čitanjem, a i kasnije kada im je potreban neki odgovor vezan za gradivo koje uče u školi.

CITAT
Koliko puta vam se dogodilo da ne znate šta da odgovorite na pitanje vašeg deteta? Moja prva knjiga pitanja: Kako? Zašto? Daje vam odgovore na mnoga pitanja koja deca postavljaju u godinama kada ih sve interesuje, kada žele sve da znaju, sve da otkriju i sve da razumeju. Znači ovde su vam na jednostavan način dati odgovori na pitanja tipa: Kako radi? Kako se pravi? Kako je nekada bilo?, uz velike slike i zabavne crteže dete će se zabaviti i naučiti nešto novo o svemu: telu, životinjama, Zemlji, vasioni...

Kliknite za otvaranje attachment-aKliknite za otvaranje attachment-a

Kliknite za otvaranje attachment-a
JSrdjan
Ja u biblioteci imam i 1000 zašto - 1000 zato, i Larusovu. Kao i riznicu prirode. Ranije sam puno čitao
i voleo to. Nije bilo ove tehnike, igračaka... Današnja deca vrlo malo čitaju, a knjige ih ne interesuju.
9-ro od 10 će se igrati na kompu, a 1 od 100 će potražiti odgovor preko knjiga ili neta. Na žalost.
Ne interesuje ih gotovo ništa pametno. Ja sam razredni V razredu i za njih je najgkedanija emisija
američko rvanje!!!
Lidija Vuksanović
Zato se ja trudim da moje dete naučim da je knjiga isto jako korisna, kupujem joj dečje enciklopedije koje su prilagođene njenom uzrastu. I vidim da je zanimaju razne knjižice, a naravno ne kažem da ni znanje rada na računaru nije važno. No knjiga je ipak knjiga, zar ne?
JSrdjan
Tačno. Jedno je čitati, a drugo prelistati obrađeno. Mada je i to nekad dobro.
* Mirjana *
Zavisi i da li su deca upućena da potraže odgovore i obučena da ih pronađu.
Radim u stvarno odlično opremljenoj biblioteci, sa decom koja zaista koriste taj fond, jer nastavnici to zahtevaju od njih. Rade se često referati, panoi, a ponekad im se samo postavi pitanje (za domaći zadatak) na koje moraju pronaći odgovor. Tada odmah dotrče u biblioteku. Sa "petacima" radim neku vrstu edukacije sa ciljem da nauče kako da se snađu u različitim tipovima enciklopedija i da brzo pronađu pojam koji im je potreban...
Ukoliko nešto ne možemo da pronađemo, tada koristimo internet. Problem je samo što većina dece koja ima pristup internetu, ne ume da pronađe ono što im je potrebno.
JSrdjan
Današnji petaci (upravo završili) imaju i Informatičko obrazovanje kao izborni predmet, a i
Tehničko-informatičko obrazovanje kao redovan predmet. Ali, čak i tu ima onih koje to ne interesuje!!!
* Mirjana *
Dok sam radila u nastavi imala sam izborni predmet Od igračke do računara. Klinci su se "zatrčavali" misleći da će na tim časovima igrati igrice. U početku su bili razočarani, jer je trebalo savladati i ponešto od osnovnih stvari na računarima (bilo je malo i igranja), ali vremenom su prihvatili pravila.
Najviše volim da slušam roditelje male dece koji se hvale kako im deca "rasturaju" na računaru... a oni ne znaju ništa osim da uključe igricu i to samo ako im se Shortcut nalazi na desktopu, a inače ne umeju da je pronađu.
Takođe, čujem od kolega da veliki đaci na časovima informatike, kada dobiju priliku da koriste intenet, uglavnom idu na "pričaonice", malo kome padne na pamet da pročita nešto korisno.
JSrdjan
O, znači, Blu je koleginica! I ovde je slična slika, i slični rezultati. Roditelji nisu ni svesni da im deca, sem
igrica, ništa drugo ne znaju da urade sa računarom.
istina87
Cula sam ali nazallost je nemam sad.gif
* Mirjana *
Ukoliko smo skrenuli sa teme, izvinjavam se.
Evo knjige:

Kliknite za otvaranje attachment-a
Master Yoda
Svaka čast na temi.

I ja sam odrastao uz ovu knjigu, verovatno roditelji da se ne bi smarali (a možda i ne znaju odgovore) kupuju deci knjigu, pa im kažu idi pa pogledaj odgovor kada mnogo pitaju : ))

Knjiga je dobar početak za klince da dobiju neke (doduše mnogo uprošćene) odgovore i da ih zainteresuje za nauku i slične stvari...
Lidija Vuksanović
Za sve one koji vole da njihova deca od malih nogu čitaju i nešto nauče, evo još nekih enciklopedijica koje su prilagođene svakom uzrastu:

Superhik
Da li ima negde na netu da se pročitaju pojedini tekstovi iz 1000 zašto - 1000 zato?
Ko još ima vremena da čita celu knjigu, odnosno da zapamti sve informacije?
A pogotovo što knjige imaju veliku manu: nema ctrl+F

Ja samo na netu tražim ono što me interesuje...
Master Yoda
CITAT (Superhik @ 22:29, 13. October 2008)
Da li ima negde na netu da se pročitaju pojedini tekstovi iz 1000 zašto - 1000 zato?
Ko još ima vremena da čita celu knjigu, odnosno da zapamti sve informacije?
A pogotovo što knjige imaju veliku manu: nema ctrl+F

Ja samo na netu tražim ono što me interesuje...

Imaš na netu da downloaduješ knjigu (pdf i sl.) pa pretražuj ctrlF
lastavica
Imam tu knjigu. Ali nisam je skoro otvorila. Veoma je interesantna za mlađi uzrast.
Ovo je lo-fi verzija sadržaja. Da bi ste videli verziju sa svim informacijama i slikama, molimo kliknite ovde.