Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Originalna verzija: Vegetarijanska i veganska ishrana
Forum » Zdravlje » Gastronomija
Mici
  • Vegani su najradikalniji i u potpunosti izbjegavaju životinjske proizvode, uključujući i odjeću i obuću životinjskog podrijetla i sve kemijske proizvode koji su testirani na životinje.
  • Semivegetarijanci izbjegavaju crveno meso, a konzumiraju piletinu i ribu.
  • Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode.
  • Laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode.
  • Peskovegetarijanci jedu ribu.
  • Frutarijanci jedu samo plodove.
  • Fleksiterijanci prilagođavaju svoju prehranu.
  • Markobiotičari jedu hranu prema propisima makrobiotike, može uključivat i izbjegavanje mesa iz zdravstvenih razloga, ravnomjeran unos svih namirnica, uzimanje samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu u kojem se osoba nalazi
jedem sve sem mesa ptica i sisara.
Jedem ribu, mlechne proizvode, jaja... .
da li to predstavlja problem?
neki kazu da meso nije zdravo a neki kazu da cu se razboleti ako ne jedem meso.
Zanima me mishljenje nekog struchnijeg lica, a i vas ostalih naravno.
Neki nazivaju veg ljude sektashima, smeju im se itd... .
sta vi mislite o veg ishrani?
Dusa
Sigurno se neces razboleti ako ne jedes meso. Sve su to zablude po principu sve sto ne razumem ja osudjujem. Radim u kuhinji i ono sto primecujem je da u poslednjih nekoliko godina se povecao broj mladih koji se tako hrane. Oni sami kazu da im je lakse da se koncentrisu, da nemaju problema sa varenjem, da su zdraviji. Imam dosta recepata za vege ishranu pa ako ste zainteresovani mogu i da ih napisem.
Mici
naravno da sam zainteresovana smile.gif
novi recepti uvek odlichno dodju, pogotovo ako ih dobijem od nekoga ko radi u kuhinji smile.gif
hvala ti puno smile.gif
Lidija Vuksanović
Ne vidim po čemu je neko sektaš ako se opredeli za određeni način ishrane! Svako treba da sluša svoj organizam i da bude umeren u svemu, pa i u ishrani.
Dusa
Pa da krenem... ..
 Punjene paprike

Uprziti crni luk 2-3 glavice, dodati sitno seckane sampinjone, par rendanih sargarepa pa i to lepo uprziti sa lukom i na kraju dodati solju pirinca. Posoliti, dodati malo aleve paprike i kasicicu bibera(ko voli). Napuniti paprike, poredjati u pleh, dodati jednu casu vode i ja licno prekrijem alu-folijom pa direktno u rernu. Kad budu gotove-a to je vrlo brzo prelijem mesavinom brasna, vode i mlevenog paradajza pa pustim  da se malo zapeku. Prijatno!

Corba od zelja

Zelje, spanac ili koprivu oko pola kg. obariti ocediti i iseckati sitno. Posebno u slanoj vodi skuvati sargarepu, krompir, crni luk, sve sitno seckano ili rendano. Kad se skuva napraviti blagu zaprsku, dodati zelje, biber i zaciniti jos po ukusu. Moze se dodati i malo sirceta, oko jedna supena kasika, ko voli. Ko jede jaja moze na kraju dodati po jedno jaje po osobi ( izlomljeno jaje polako spustiti u corbu da se ne razlije).

Karfiol

Karfiol ocistiti od listica i staviti da se kuva. Dodati malo limunovog soka da bi zadrzao boju, posoliti. Kad bude kuvan ocediti od vode, odvojiti cvetice na zeljenu velicinu i staviti u posudu u kojoj ce te sluziti. Posebno zagrejati ulje i odmah dodati prezlu po ukusu, oko dve kasike, i proprziti. Sa jos vrucim uljem preliti karfiol i posuti persunom.

Salata od bele rotkve

Izrenda se ista kolicina bele rotkve i kisele jabuke, pomesa, stavi vrlo malo soli, zakiseli razblazenim sokom od limuna i na kraju malo ulja. Sve lepo pomesati i napred klopa   smile.gif

I za kraj kolaci

Sastojci

300 gr. sećera,
150 gr. mlevenog keksa,
200 gr. kokosa,
kasicica limunovog soka
glazura od čokolade

Uputstvo pripreme

Uspinovati sećer i dodati kokos, keks i limunov sok. Dobro izmesati sastojke, rastanjiti na ploči i preliti glazurom od čokolade.
Mici
joj Duso, hvala ti puno...
izvini tek sada vidim tvoj post
heart.gif
Sijera
Moji klinci i ja smo već nekih pola godine lakto ovo vegetarijanci... To je pre svega bila njihova ideja koju sam oberučke prihvatila jer mi taj način ishrane pre svega odgovara... Na početku je bilo pomalo teško smisliti šta skuvati, a da to zadovolji naše potrebe, a onda sam uz pomoć neta i prijatelja polako ušla u fazon... I mnogo mi je jednostavnije, brže i lakše spremiti ovakva jela nego jela sa mesom... Evo nekoliko proverenih recepata...

Gulaš od komadića soje
Sastojci za 4 porcije
1 kg crnog luka iseckanog na rebarca
2 dl ulja
100 grama komadića soje obarenih u vodi začinjenoj sušenim začinom
2 dl soka od paradajza
1 šargarepa
2 babure isečene na režnjeve
biber
1 ljuta paprika
1 veza peršunovog i celerovog lišća (sitno iseckanog)

Priprema
Zagrejati ulje, pa dodati luk, baburu i šargarepu. Sve to dobro izdinstati. Dodati jednu kašiku brašna, malo aleve paprike, sušenog začina, soka od paradajza, barene komadiće soje sa vodom u kojoj su se barili i sve to ostaviti da još desetak minuta tiho vri. Dodati malo vode, ako je potrebno, da bi se dobila željena gustina. Kada se skloni sa vatre, dosoliti i dodati seckani peršun i celer. Gulaš potom poklopiti i posle deset minuta služiti.

Paprikaš od šampinjona

Sastojci:
400 g šampinjona
150 dl soka od paradajza
100 g crnog luka
1 kašičica mlevene crvene paprike
2 kašičice vegete
30 ml ulja
1lovorov list
biber po ukusu

Očistite crni luk i isecite ga na kockice. Očistite šampinjone i isecite na krupne komade. Zagrejte ulje u šerpi odgovarajuće veličine. Kada je ulje dovoljno zagrejano, dodajte nasečeni crni luk i pržite ga dok blago ne porumeni (oko 10 minuta). Dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne omekšaju. Šampinjoni će prilikom dinstanja ispustiti sopstveni sok i, uglavnom, nije potrebno da dolivate vodu ili je potrebno doliti sasvim malo. U svakom slučaju, često ih mešajte da ne bi zagoreli. U prodinstane šampinjone dodajte mlevenu papriku. Začinite vegetom i biberom. Dodajte lovorov list i sok od paradajza. Paprikaš kuvajte oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je suviše tečan, dodajte kašičicu skrobnog brašna (gustina) mada ga ja lično i nešto ne volim. Paprikaš možete posužiti sa kuvanim pirinčem.

Pljeskavice od povrća

Obariti mešano povrće ( mix za rusku salatu iz kesice)Kada se prohladi dodati dva jaja i malo brašna, da se dobije homogena masa (nije potrebno pasirati povrće), začiniti po ukusu. Praviti male pljeskavice i pržiti na ulju.

Kukuruz salata

2 - 3 tanja praziluka, 500 grama barenog kukuruza (kesica, može malo da se posoli dok se kuva, a i ne mora), 4 kuvana jaja, 3 - 4 kisela krastavčića (iseckate sve na rezance što je za seckanje), 1 pavlaka i 1 majonez, sve se izmeša, stavi u frižider da se ohladi i to je to.
Dušan
Jedem svaku vrstu hrane ali uvek volim da probam nešto novo. Sijera mi je dala ideju za današnji ručak "gulaš od komadića soje ". Danas je moj red da spremam ručak.
Mici
hvala na receptima ok.gif thankyou.gif
Ole Gunnar
Covek po prirodi nije iskljucivi mesojed, ali ni iskljucivi biljojed. Mislim da je najbitnije jesti izbalansirano i unositi sve sastojke potrebne organizmu. Ljudi koji ne jedu meso trebali bi da obrate vise paznje na unos proteina, gvozdja i svega ostalog cega ima u mesu, pa da to unose preko drugih namirnica...
Mici
pa gvozdja npr ima u blitvi, spanacu... bla bla... .
a sto se tiche mesa, riba je mnogo zdravija od mesa
Ole Gunnar
O veg. ishrani nemam ni pozitivno ni negativno misljenje. Cenim ljude koji zbog ideoloskih i moralnih ubedjenja ne jedu proizvode od zivotinja koje su uzgajane samo sa ciljem da na kraju budu ubijene i pojedene, a njihovi ostaci preradjeni u druge sirovine... Ljudi koji iz tih ubedjenja ne jedu meso moraju znati da i krave od kojih se dobija mleko za izradu mlecnih proizvoda na farmama na kraju takodje zavrse u klanici. Takodje, ne smemo zaboraviti da su i ribe koje nam mozda ne deluju tako blisko kao umiljata telad takodje ziva bica, a da je preterano izlovljavanje ugrozilo opstanak mnogih vrsta... I tako prica se siri...
Razlog zbog kog ja i dalje jedem meso i druge zivotinjske proizvode je jednostavan: vegetarijanska ishrana je, verovali ili ne, dosta skuplja... Takodje, razlog je i sto bih mnogo vise vremena i paznje morao da posvetim ishrani i spremanju hrane, a trenutno nisam u mogucnosti za tako nesto... I dalje smatram da ljudi trebaju da jedu mesu, ali ne od zivotinja koje se uzgajajuna farmama, vec od onih koje sami mogu da ulove oruzijem koje sami mogu da naprave. Pa ko je mangup nek napravi zamku da ulovi divljeg vepra, a ne da sa puskom sa optickim zumom ubije zivotinju koja nema nikakvih sansi...
Znam mnogo ljudi koji ne jedu meso (iz raznih razloga), a samo sam hteo da napomenem da se jako mora voditi racuna o izbalansiranosti ishrane, jer je upravo jedna moja drugarica koja vec godinama ne jede meso, od skora morala da pocne da pije neke lekove i da unosi gvozdje u vidu nekih tableta i kapi itd. Vegetarijanska, a pogotovu veganska ishrana nije nimalo jednostavna i treba mnogo, ne samo volje, vec i znanja da bi se istrajalo u tome, bez posledica po zdravlje.
Mici
jeste... .i tako bi zbrisali sve sto nije chovek, pa bi posle jeli druge ljude
glavni problem u celoj prichi je brojnost i brutalnost ljudske vrste

P. S. danas sam saznala da ribe ipak imaju osecaj za bol i jako slozen nervni sistem sad.gif

Ali meso je danas, mnogo stetno... .
dovoljno je samo zaviriti u farme... .
takodje, meso je izgubilo neke bitne sastojke zbog ishrane zivotinja na farmi...
jako komplikovana tema......
uglavnom meni je mnogo bolje bez mesa... ..sto ne znachi da ce svachiji organizam tako reagovati...
* Mirjana *
Jedem meso, ali mogu i bez njega. Ne znači mi puno.

CITAT
Čime zameniti meso
Leto je bogato voćem i povrćem, raznih boja i ukusa. Više prijaju jela koja rashlađuju, koja su sočnija, sa više tečnosti, sa što manje masnoća. Leti se i meso manje jede, to i neki nutricionisti preporučuju, a belančevine se mogu dobiti iz povrća i žitarica.
Krmenadlu, na primer, možete zameniti sa punomasnim kačkavaljem: 100 grama krmenadle odgovara količini od 60 grama kačkavalja. Istu količinu goveđeg mesa možete zameniti sa 100 grma belog sira sa 20 odsto masnoće, dok jagnjetinu (100 gr) možete zameniti sa 2 jajeta (zbog vitamina B 12). Odlična zamena za pileći batak je 70 gr sočiva ili 100 gr belog sira. Pasulj, 72 gr, „vredi“ koliko i 40 grama šunke. Sto grama ćuretine možete zameniti sa 60 grama integralnog pirinča ili 150 grama pečuraka. Trista grama spanaća može da zameni 100 grama pileće džigerice, 600 grama šargarepe „menja“, 100 gr goveđe džigerice. Slanutak ili leblebija sadrži dosta gvo¬žđa pa tako 150 gr slanutka može da zameni 50 grama konjske kobasice.
Dušan
Mi smo ovoga leta malo eksperimentisali sa ishranom. Raznolikost je po meni bitnija od vrste hrane. Treba jesti sve tako je i bolje i zdravije, a i može se doći do mnogo lepih jela.
* Mirjana *
Zasitili smo se mesa, sve više mi prija povrće u svim oblicima...

Mnogo volim leti da spremam razne musake od povrća, bez mesa. To ustvari i nisu musake, već povrće zapečeno u rerni, preliveno mlekom i jajima, posuto sirom. Obožavam takva jela koja mogu da jedem i topla i hladna.
Mici
sad sam ogladnela zbog tog zapechenog povrca smile.gif bas mi se jedde smile.gif
Ovo je lo-fi verzija sadržaja. Da bi ste videli verziju sa svim informacijama i slikama, molimo kliknite ovde.