Drbob
11:25, 19. June 2008
Dešavaju se čudne stvari u hramovima duhovnosti, kao da je crkva izgubila svoju misiju... Kakvo je vaše viđenje?
CITAT
Tuča u crkvi
U crkvi Svete trojice u Duškovcima sveštenstvo Eparhije žičke potuklo se prekjuče sa vernicima koji su tražili da im se objasni zašto se liturgija i molitve služe na katolički način. Kada je jedan od vernika istupio i hteo da pokaže tekst sa proglasom Svetog sinoda o tome kako treba da se služe molitve, dobio je udarac.
Oče, okreni leđa! Okreni leđa! - vikali su vernici usred liturgije u crkvi Svete trojice u Duškovcima kod Požege. Zavladao je tajac, a vernici su ponovili: "Okreni leđa, oče!"
Tek kada je episkop žički Hrizostom progovorio: "Okreni leđa", sveštenik Dušan se okrenuo ka oltaru i liturgija je nastavljena.
- Narod je tražio da mu se episkop obrati, klekao... Tražili su samo da im se objasni ko uvodi novotarije i katoličke običaje u pravoslavnu crkvu. Zbog čega se sveštenstvo okreće zapadu, odnosno leđima oltaru, što do sada nikad nije zabeleženo.
Međutim, nije se završilo na tome. Kad je liturgija završena i episkop žički Hrizostom sa sveštenstvom krenuo iz crkve, umesto na glavna zapadna, na severna vrata - nastao je haos, kaže Miodrag Gavrić, osnivač Dečje televizije Kragujevac, i nastavlja:
- Usred crkve, sveštenik Dmitar nasrnuo je na snimatelja Dečje televizije iz Kragujevca koji je bio vidno obeležen, povukao ga i gurnuo prema zidu. Udarac je dobio i jedan od prisutnih vernika koji je nosio proglas Svetog sinoda kako treba da se drži liturgija. Udarac u slepoočnicu dobio je i dečko koji je klečao. Mladić koji je nosio proglas zadobio je povredu ruke, bio je u bolnici i namerava da tuži sveštenika. Polomljene su mu i naočare - kaže Gavrić.
Kad je episkop krenuo iz crkve, začuli su se povici "Sram vas bilo", a jedan od sveštenika "razgrtao" je vernike da bi obezbedio prolaz episkopu.
"Nismo rulja, već vernici"
- Od pamtiveka se u pravoslavnoj crkvi okretalo prema istoku, a ne prema zapadu. To je tako kod katolika, ali ne i kod nas pravoslavaca - kaže Miodrag Gavrić. Na snimku koji će se emitovati na Dečjoj televiziji starica od sedamdeset godina kaže:
- Godinama idem u crkvu i znam kako se služi. Objasnite mi šta ovo znači. Rekoste da smo rulja, a ja sam pobožna sedamdeset godina! Koračala je za vladikom i govorila: "Dođi da kleknem preda te i tražim oproštaj... "
Izvor: Kurir
sanjac
11:29, 19. June 2008
Svako ima pravo na svoju religiju i crkvu, bio to Isus, Alah, Miki Maus... ali nema pravo da namece drugima svoje misljenje o tome.
Sekte su druga tema, njih bih potamanila bez izuzetka.
Ukinuti crkve? Hit dana u kategoriji gluposti.
Lidija Vuksanović
11:40, 19. June 2008
Ko li je izmislio tu glupost? Crkva je uvek postojala i trebala bi da postoji! Jedino ako ste mislili možda na to da crkva ne treba da se meša u politiku složila bih se s tim! A ukidanje crkve je stvarno velika glupost!
istina87
13:24, 19. June 2008
Naravno da nijesam za to. Slazem se sa Lidijom. To je svetinja i ne treba dirati
Drbob
15:47, 19. June 2008
Можда је погрешно формулисано, можда је требало да стоји промена улоге цркве у друштву?
Зашто промена?
Црква је ту да преноси Свето Писмо.
Свештеници су ту да тумаче то писмо и Божје заповести.
А шта се дешава.
Одређује ти црква намет када се крстиш, када се венчаваш, па чак и када умиреш.
На те промене сам мислио.
itaka
18:35, 19. June 2008
Jednom je neko rekao "Kada bi Isus Hrist ponovo došao i pričao isto ono što je već pričao, ponovo bi ga razapeli" Tako se bojim da je to tačno. Potpuno se zaboravlja prava suština hrišćanstva, a toliko se vodi računa o formi. Mogu se poštovati pravila do mile volje, izvoditi liturgije sa geometrijskom tačnošću, ako nema ljubavi u ljudima, sve je uzalud. A ljubavi očigledno nema tamo gde se nasrće na sveštenstvo. Makar i ne bilo u pravu.
Vladica
8:16, 20. June 2008
naravno da nisam, po cemu da se identifikujemo. sad, ima dosta nepravilnosti ali boze moj, srbi smo... nadam se boljem
Drbob
11:45, 20. June 2008
Treba razlikovati crkvu od manastira, popove od sveštenstva, a onda će da se desi "klik-eureka", razmislite malo...
Lidija Vuksanović
11:51, 20. June 2008
CITAT (Drbob @ 12:45, 20. June 2008)

Treba razlikovati crkvu od manastira, popove od sveštenstva, a onda će da se desi "klik-eureka", razmislite malo...
Svi mi imamo pravo na svoje mišljenje! Pozdav!
sanjac
12:13, 20. June 2008
CITAT (Drbob @ 16:47, 19. June 2008)

Можда је погрешно формулисано, можда је требало да стоји промена улоге цркве у друштву?
Зашто промена?
Црква је ту да преноси Свето Писмо.
Свештеници су ту да тумаче то писмо и Божје заповести.
А шта се дешава.
Одређује ти црква намет када се крстиш, када се венчаваш, па чак и када умиреш.
На те промене сам мислио.
A na koji nacin "Одређује ти црква намет када се крстиш, када се венчаваш, па чак и када умиреш". Jel tera neko dete da se krsti, mladence da se vencaju u crkvi i pokojnika da ga isprati pop??? Ako da, gde je ta sila bila pre 40 godina pa se probudila zadnjih 10-tak godina od kad su svi veliki pravoslavci a mnogi ne znaju razliku izmedju Bogojavljenja i Tri Jerarha (a ima i onih sto nose brojanice i krstace a kazu "srecan uskrs"), npr?
Drbob
12:41, 20. June 2008
sveštenik mora bez naplate da obavi svoju dužnost, a popovi imaju "tarifu".
Zašto je izbila tuča, o kojoj se ovih dana toliko govori?
Zašto je došlo do raskola u srpskoj pravoslavnoj crkvi?
Zašto pojedini sveštenici hoće da se ujedine sa katoličkom crkvom?
Zašto pojedini sveštenici primaju mito od Soroša?
Zašto? Zašto? Zašto?
Mnogo zašto, zato je i anketa sa tim pitanjem...
andjeo007
18:15, 20. June 2008
Ukinuti crkve NE nikako
zabraniti pojedinim nazovi svestenicima da obavljaju svoju duznost DA naravno
da mnogi svoj posao rade reda radi, pa svi su se susretali sa tim
da naplacuju svoje usluge i to je apsolutno tacno
i nemojte da neko pomisli da sam bezboznik naprotiv ali da nesto radikalno treba promeniti...
* Mirjana *
23:32, 20. June 2008
I da nisam znala ko ste ili šta ste po nacionalnosti - sada bih pogodila. Samo Srbinu, pravoslavcu, može na pamet pasti takva ideja.
andjeo007
10:36, 21. June 2008
Da se nadovezem
Upitah ja svestenika koji je disao da osvesta vodicu i kolac zasto u crkvi postoji cenivnik ( a pouzdano znam da ga pre nije bilo zato sto mi je deda bio protojerej)
"Pa u danasnje vreme za sve postoji cena zasto bi se mi razlikovali?"
istina87
11:07, 21. June 2008
CITAT (andjeo007 @ 19:15, 20. June 2008)

Ukinuti crkve NE nikako
zabraniti pojedinim nazovi svestenicima da obavljaju svoju duznost DA naravno
da mnogi svoj posao rade reda radi, pa svi su se susretali sa tim
da naplacuju svoje usluge i to je apsolutno tacno
i nemojte da neko pomisli da sam bezboznik naprotiv ali da nesto radikalno treba promeniti...
Slazem se. Ovo je potpuno tacno i po mom misljenju jako ruzno. Nego, ima nas raznih
Drbob
20:52, 21. June 2008
CITAT (BlueButterfly @ 0:32, 21. June 2008)

I da nisam znala ko ste ili šta ste po nacionalnosti - sada bih pogodila. Samo Srbinu, pravoslavcu, može na pamet pasti takva ideja.
Ja rekoh treba razlikovati popove od sveštenika, manastire od crkava???
Vladica
22:34, 21. June 2008
pa ne mozemo da ukinemo crkvu... izgrednici da se kazne i da rade posteni ljudi, onako kako patrijarsija propisuje..
Drbob
10:10, 4. July 2008
Hope
18:27, 13. July 2008
Crkve se NE MOGU ukinuti. To prosto nije izvodljivo sve dok ima nas koji verujemo u Boga. Reč je o jednoj VERI koja je jako bitna stvar u životu. Jer šta je čovek bez svoje vere!? Mogu se crkve porušiti i nestati, ne daj Bože, ali vera ostaje!
Drbob
20:59, 13. July 2008
Ljubav, Vera i Nada uvek ostaju.
Evo jednog filma pa pogledajte
http://zeitgeistmovie.com/
Ole Gunnar
10:27, 7. August 2008
Svestenicki poziv je kao i svaki drugi posao. Ima ljudi koji ga rade dobro, vredno i odgovorno i naravno, onih koji ga rade lose...
Илија Џамић
17:14, 21. August 2008
Колико глуп неко мара бити да би поставио овакву тему?
Наши преци су вековима поштовали православну традицију, славили славе, ишли у цркве и неретко гинули за веру да би је неко од нас једноставно укинуо?
У потпуности НЕ!
Dušan
17:22, 21. August 2008
Mislim, iako nisam vernik, da je ovakvo pitanje ordinalna glupost. Ukinuti nešto što je starije i od samog Isusa, ukinuti VERU. Ne bi trebalo ni komentarisati ovu temu.
Lidija Vuksanović
9:55, 22. August 2008
Sve ima svoje vrline i mane pa i crkva. No crkva je uvek postojala i treba da pstoji. Mnogo puta u istoriji čovečanstva upravo je crkva bila sklonište za mnoge ljude. Prema tome nikako je ne treba ukinuti i glupost je uvopšte o tome razmišljati.
Jaca
11:19, 22. August 2008
Za sve vernike mislim da je ova tema odavno zakljucana.
Zvonko Stankovic
17:41, 23. August 2008
Upravo je tabu tema i dovela do toga da se nerazmislja svojom glavom, a inkvizicija je to i dokazala.
"Treba razlikovati crkvu od manastira, popove od sveštenstva, a onda će da se desi "klik-eureka", razmislite malo... ", kako napisa Drbob.
Čomi
17:22, 24. August 2008
Neko ovde pomenu sekte i "tamanjenje" istih. Zar nije i Hrišćanstvo poniklo iz sekte. Tako su ga bar tada tretirali.
Što se tiče crkava mislim da one treba da postoje jer su i napravljene za široke narodne mase, i ne bih je mešala sa verom. Crkve su na ovom nivou razvoja čovečanstva još uvek potrebne. To je tabu na neki način. Vera je nešto što nije niti će ikad biti tabu. To je nešto usadjeno u ljudsku prirodu i tako će ostati, bar se nadam, ako nas ne kloniraju i izbace taj DNK.
Zvonko Stankovic
22:59, 6. September 2008
Ako smo pravoslavni Hriscani, onda se trebamo detaljnije upoznati sa pravoslavnom verom. Onog tenutka kada neko pokusa da izmeni neke postulate i kanone pravoslavne crkve, to vec nije u skladu sa pravoslavnom verom, pa makar to bio i svestenik. Svestenici na Bogosloviji tacno izucavaju crkvene kanone u skladu sa pravoslavljem i moraju ga postovati.
Pozdrav, uz najbolje zelje za dobro zdravlje, mir i svako dobro !
Ninna
19:47, 7. September 2008
Crkva, vjera, svestenstvo, vjernici... Cini mi se da je to izgubilo svoju prvobitnu namjenu, smisao i povezanost i da djeluju kao posebni entiteti, svako za sebe. I svako ima svoju istinu.
Mislim da se Crkva ne bi trebala ukinuti mada Crkva i vjera nisu isto. Da biste bili vjernik ne morate "visiti" u Crkvi u toku svake Liturgije, ne morate davati basnoslovne priloge za obnovu ili podizanje Crkve, ne morate se do zemlje klanjati pred svestenim ili monaskim licem. Naravno, to su odredbe koje treba ispostovati. Ne sjecam se da sam u "Zitijama Svetih" procitala da su Sveci morali biti u Crvi, da su morali ovo ili ono... Oni su odlucili da vjeruju i mole se i to su radili u sred pustinje, na planini... Dakle, Crkva kao gradjevina nam nije neophodna da imamo vjeru i budemo vjernici.
Sa druge strane, Crkvu mozemo slobodno zakljucati i kljuc baciti dok god se budemo u njoj ponasali kao divljaci. Ako vec imamo mjesto za molitvu i obracanje i Bogu i sebi onda to trebamo ispostovati. Ljudi masovno dolaze u Crkvu kao da su krenuli na modnu pistu. Bitno je da budemo cisti i uredni a ne da se crkvenim prostorom defiluju dekoltei do pupka i razrezi do kuka. A jarko crveni ruz pred putirom za vrijeme Pricesca necu ni da komentarisem.
Jednom prilikom u jednu beogradsku Crkvu bez pardona je usetala "gospodja" sa psom u narucju. Prisutni svestenik je ostao bez teksta o ona je demonstrirala jer joj je receno da izadje.
Nisu rijetki ni svestenici koji bi nam trebali biti uzori a pojedini se ponasaju gore od svakog delikventa, preljubnika, kriminalca... Droga, sverc, poligamija... zar su to odlike dobrog svestenika?!
Ipak, kada zbrojim sve nase nedostatke, nisam za to da ukinemo Crkvu, ako ni zbog cega drugog, bar zbog kakvog-takvog odrzavanja nacionalnog i vjerskog identiteta.
dr. Miloš Radulović
21:00, 7. September 2008
CITAT (Drbob @ 11:10, 4. July 2008)

CITAT (Drbob @ 21:59, 13. July 2008)

Ljubav, Vera i Nada uvek ostaju.
Evo jednog filma pa pogledajte
http://zeitgeistmovie.com/Obavezno ga treba pogledati.
CITAT (Ninna @ 20:47, 7. September 2008)

Crkva, vjera, svestenstvo, vjernici... Cini mi se da je to izgubilo svoju prvobitnu namjenu, smisao i povezanost i da djeluju kao posebni entiteti, svako za sebe. I svako ima svoju istinu.
Mislim da se Crkva ne bi trebala ukinuti mada Crkva i vjera nisu isto. Da biste bili vjernik ne morate "visiti" u Crkvi u toku svake Liturgije, ne morate davati basnoslovne priloge za obnovu ili podizanje Crkve, ne morate se do zemlje klanjati pred svestenim ili monaskim licem. Naravno, to su odredbe koje treba ispostovati. Ne sjecam se da sam u "Zitijama Svetih" procitala da su Sveci morali biti u Crvi, da su morali ovo ili ono... Oni su odlucili da vjeruju i mole se i to su radili u sred pustinje, na planini... Dakle, Crkva kao gradjevina nam nije neophodna da imamo vjeru i budemo vjernici.
Sa druge strane, Crkvu mozemo slobodno zakljucati i kljuc baciti dok god se budemo u njoj ponasali kao divljaci. Ako vec imamo mjesto za molitvu i obracanje i Bogu i sebi onda to trebamo ispostovati. Ljudi masovno dolaze u Crkvu kao da su krenuli na modnu pistu. Bitno je da budemo cisti i uredni a ne da se crkvenim prostorom defiluju dekoltei do pupka i razrezi do kuka. A jarko crveni ruz pred putirom za vrijeme Pricesca necu ni da komentarisem.
Jednom prilikom u jednu beogradsku Crkvu bez pardona je usetala "gospodja" sa psom u narucju. Prisutni svestenik je ostao bez teksta o ona je demonstrirala jer joj je receno da izadje.
Nisu rijetki ni svestenici koji bi nam trebali biti uzori a pojedini se ponasaju gore od svakog delikventa, preljubnika, kriminalca... Droga, sverc, poligamija... zar su to odlike dobrog svestenika?!
Ipak, kada zbrojim sve nase nedostatke, nisam za to da ukinemo Crkvu, ako ni zbog cega drugog, bar zbog kakvog-takvog odrzavanja nacionalnog i vjerskog identiteta.
Svaka čast za odgovor.
Da li nam je potrebna crkva da vjerujemo u Boga? Zar i sama crkva nije institucija sistema? Moje lično mišljenje je da su religije poput hrišćanstva i islama samo lijepo smišljene priče čiji se cilj bio osnivanje crkve.
Serafin
21:07, 9. November 2008
CITAT (dr. Miloš Radulović @ 21:00, 7. September 2008)

Obavezno ga treba pogledati.
Svaka čast za odgovor.
Da li nam je potrebna crkva da vjerujemo u Boga? Zar i sama crkva nije institucija sistema? Moje lično mišljenje je da su religije poput hrišćanstva i islama samo lijepo smišljene priče čiji se cilj bio osnivanje crkve.
Crkvu ne treba gledati kao istituciju već kao božiji dom u kome se treba pomoliti za sve stradale za očišćenje duše i tela od razno raznih iskušenja a sveštenstvo i monaštvo kao božije pretstavnike ovde na zemlji i kroz njih obratiti se, moliti se Bogu za sve ono što je nama preko potrebno za sapasenje svih posrnulih duša a Bog se nama obraća na posredan, najčešće, način a i na neposredan način, ali u veoma retkim situacijama i to određenim ljudima, sve ostale aktivnosti rade zaduženi u božijoj hijerahiji evo jedan grafikon kao prilog.
Kliknite za otvaranje attachment-a I na kraju ljudi mogu ukinuti, zabraniti crkvu ili bilo koji Božiji hram to neće sprečiti ono malo pravih bogo bojažljivih vernika da istraju u veri !
* Mirjana *
22:34, 9. November 2008
CITAT (Serafin @ 21:07, 9. November 2008)

I na kraju ljudi mogu ukinuti, zabraniti crkvu ili bilo koji Božiji hram to neće sprečiti ono malo pravih bogo bojažljivih vernika da istraju u veri !
Naravno, zar to nije pokušano u našoj zemlji posle drugog svetskog rata... Vera je, ipak, opstala.
Drbob
11:43, 16. November 2008
Vera je jedno a crkva je institucija, a kako je sada organizovana, kao profitabilno preduzece!?
oblachar
9:51, 18. November 2008
Nije ni malo normalno to sto u pojedinim eparhijama svestenici imaju svoje tarife. Neznam samo otkud im uopste pravo da naplacuju krstenje i opelo. Zanima me ko je i kada doneo takvu odluku. Ima svestenika koji nekome decenijama dolaze u kucu, da svete vodicu, a da pri tome ni jednom nisu sa svojim parohijanima prozborili ni rec o veri. Da li je to odraz duhovnog pastira?
Crkva kao institucija bi po meni trebala vise da se ukljuci u resavanje socijalnih pitanja..a ne da pojedine vladike i svestenici pred izbore pozivaju gradjane da glasaju za ovu ili onu stranku, ili pak podrzavaju neonacisticke organizacije koje znamo koliko su netolerantne i pune mrznje.
Naravno da nisam za to da se crkve ukinu, ali crkvu kao instituciju ne cini sama crkva, vec i crkveni odbori i sl... Mnogi ti odbori sluze samo da bi se skupile pare za izgradnju novih ili sanaciju postojecih hramova. A sta je sa covekom, zenom i detetom i njihovim problemima u danasnjici?
EnterX
19:58, 27. November 2008
Naravno da ne treba ukidati crkve jer i jedan ateist mora poštovati pravo svakog vernika da se moli Bogu na onom mestu gde se ovozemaljsko spaja s nebeskim, a po uverenju duhovnika, vernika i crkvenih predstavnika to su upravo crkve. Takođe mora postojati visok stepen tolerancije i saradnje između različitih religija.
Potreba da se ukidaju crkve javila bi se samo onda kada bi one na represivne načine počele da se mešaju u sekularnost posebnih država. To znači, prema definiciji sekularizma, da uvek treba postojati odvojenost religije od socijalnih i političkih aktivnosti države. Dakle, nikako se ne sme narušiti distanca između božijih i ljudskih zakona.
Iwan
1:26, 1. December 2008
Nikako!To su sveta mesta, vekovima odrzana s'razlogom!Netreba oduzimati vernicima pravo koje s'razlogom zasluzuju!
*J*
12:07, 19. December 2008
Mislim da tema nije glupost.
Covek postavio temu, a vi ga ispljuvavste.
Moje licno misljenje je da crkva kao institucija ne treba da se ukine, jer iako ja crkvu ne posecujem, i iako imam poljuljano misljenje o njoj, ipak toliko je drugih ljudi koji u nju idu, mole se, klanjaju, VERUJU.
Misljenja su podeljena, i svako ima pravo na svoj izbor.
Svidja mi se oni sto je Ninna rekla, kao i Bob u svim postovima, jer se sve pretvorilo u divljanje i huliganstvo, pa i crkva - ali to nije nista novo!
Eno, citam pre mesec dana: Drogirali se u crkvi...
Mislim, stvarno.
Naravno da su to budale, kreteni, idioti i sve najgore o narkomanima mislim, ali mogli su se drogirati i u skoli, a onda bi neko rekao, treba i skole da se ukinu.
Dakle, to sto se nesto lose desilo u crkvi; to sto popovi kradu isto koliko i ljudi (sa ikona); to sto citanje molitve na groblju, na sahrani, naplacuju od 30-50E; to sto voze dobre automobile (Od kojih para i cijih? - Od para koje vernici ostavljaju "za crkvu"); sve je to bitno, ali ne i presudno.
"Pravim", "poljuljanim" pa cak i "laznim" vernicima CRKVU ne treba uskratiti.
Ako je to njihova ljubav, sreca, nada i vera - neka im ostane!!!
oblachar
12:41, 19. December 2008
CITAT (*J* @ 12:07, 19. December 2008)

.
"Pravim", "poljuljanim" pa cak i "laznim" vernicima CRKVU ne treba uskratiti.
Ako je to njihova ljubav, sreca, nada i vera - neka im ostane!!!
Mnogi ljudi odlaze u crkvu i ocekuju da im crkva pruzi duhovni mir, da im svestenici pruze ruku i utehu kada za tim ima potrebe, da im pruze pomoc u nevolji. Ono sto znam iz licnog iskustva ne ide u prilog pomenutom. Novac je uzeo previse maha kod svesenika, a duhovnost i novac pak, nikako ne idu zajedno. Strasno je kada svestenik nekome u crkvi cita molitve za zdravlje, a potom mu uzima novac za to. Opet kazem crkve ne treba ukinuti, ali su reforme u SPC itekako pozeljne i potrebne.
Miljana A.
17:34, 19. December 2008
U Bibliji pise da je nase telo hram (ili crkva bozija ). Ako je neko vernik vera ili crkva je u njemu a ne u nekoj gradjevini. Znaci crkve je nemoguce ukinuti, jer bi se onda morao ubiti vernik sa svim njegovim verovanjima.
* Mirjana *
21:01, 19. December 2008
Slažem se, Miljana, moja vera "živi" u meni, tamo gde je i rođena, sama od sebe, bez ikakvih značajnijih uticaja spolja. Vera za mene nije slepo verovanje u ono što neko tvrdi da jeste tako i samo tako. Vera u Boga za mene je način života i ponašanja, vera u ljubav prema čoveku i prirodi.
Kome je potreban podsticaj da se oseti blizu Boga, tako što će otići u crkvu, treba mu ga omogućiti. Glupo je bilo šta ukidati, zabranjivati...
*J*
13:46, 25. December 2008
Moja komsinica je 19.12. slavila Svetog Nikolu i kao i svake godine, sa sinom je u crkvu ponela kolac, zito i vino, da pop ocita sta je potrebno.
Bilo je puno ljudi u crkvi i svi su prineli svoje kolace.
Kada je ocitano i otpevano sve sto treba, ona je normalno prisla svom kolacu i pocela da ga pakuje i uvija u krpu u kojoj su ga i doneli.
Prisao im je mladic obucen u crkvenu odecu i rekao kako se ovaj obred naplacuje 500, 00 din.
Ona se gotovo nasmejala jer nije poverovala i pitala od kada se to naplacuje i rekla da joj to licno pop kaze, jer smatra da je ovo neslana sala.
Momak je otisao pognute glave.
Nesto kasnije na ulici, srela je istog tog popa koji joj je kao nesmotreno kroz razgovor dobacio: "Kceri, danas se sve placa, uzgred srecna vam slava", i produzio...
Dakle, sta ocekivati?!
Olja markovic
17:12, 25. December 2008
ala ti je pitanje nemam reci ako si HRISCANKA ne bi trebalo da ga postavljas.................................
Bjanka
0:15, 26. December 2008
CITAT (Olja markovic @ 17:12, 25. December 2008)

ala ti je pitanje nemam reci ako si HRISCANKA ne bi trebalo da ga postavljas.................................
Zašto ne bi postavila pitanje, koje je logično? Mnogo je primera gde sveštenstvo, koje bi trebalo da narod uvodi u veru, zapravo ga, svojim postupcima otudjuje.
Znam mnoge iskrene, pravoslavne hrišćane, koji sveštenika ne žele u svome domu. Koliko je hrišćanski da se SPC ne ogradi i ne osudi sveštenike poput "vladike Pahomija"?
Držim do svoje religije, poštujem hrišćanstvo, umereni sam vernik, moju porodicu komunizm nije mogao sprečiti da slavi Sv. Jovana, ali Sinod je samo institucija, nažalost, često loša kolliko i srpski palament.
Dakle, ukoliko ukazujemo na nepravilnosti, ne treba nas stavljati na lomaču, već kažnjavati uzročnike.
Olivera Markovic
18:58, 27. December 2008
Pa Bjanka svako ima svoje misljenje ali ja vase ne podrzavam sreca pa ima dosta dzamija predjite u njih ONI NISTA NE NAPLACUJU
* Mirjana *
21:05, 27. December 2008
CITAT (Olivera Markovic @ 18:58, 27. December 2008)

Pa Bjanka svako ima svoje misljenje ali ja vase ne podrzavam sreca pa ima dosta dzamija predjite u njih ONI NISTA NE NAPLACUJU
Ovaj odgovor mi se čini pomalo neumesan. Mi na ovom forumu diskutujemo, često se ne slažemo u mišljenjima, ali ne odobravamo vređanje članova.
Bjanka
19:22, 28. December 2008
CITAT (Olivera Markovic @ 18:58, 27. December 2008)

Šta, na primer, ne podržavaš? Da bi crkva trebalo da se ogradi i osudi dugogodišnje seksualno zlostavljanje dečaka od strane vladike Pahomija?
Ne poistovećuj hrišćanstvo sa beskrupuloznim, pojedinim, sveštenicima SPC. Upravo u Šapcu je nastala afera vezana za sveštnike, koji se mimo duhovnog, opredeliše i za ovozemaljski posao: investiraju, grade i prodaju, ne u ime Boga i Crkve, već za lični interes.
hajduk gojko
20:48, 4. January 2009
Pa Evo čitam ovo gore napisano u vezi crkve. Nije dobro tako razmisljat ali dobro. Evo ja predlažem da ukinemo državu i poskidamo političare jer mi smo državu stvarali m, mi ljudi a političare koji je vode smo birali. Na to bi vjerovatno imali pravo ali to nećemo, naravno ne ide. Hajmo ukinuti Crkvu? Pa ljudi mogu vam se pohvaliti, odavno nisam čuo veće gluposti. Nismo mi ljudi ni stvorili crkvu kao ustanovu. Crkvu(hrišćansku)je osnovao sam Gospod Isus Hristos. On je istiniti Bog. On bi je valjda trebao ukinuti ako je do toga došlo, a ne mi. A taj ko je otvorio ovu temu očito nije dobar sa znanjem o Crkvi jer ni osnovno, vidim da ne poznaje. Crkva znači vjerni narod. Pa kako ćemo ukinuti VJERNI NAROD? Čime i zbog čega ukidati vjeru u tom narodu, vjeru pradjedovsku? Ti bi ukidao crkvu jer vidim da si se dobro informisao o dešavanjima u nekom malom deliću Crkve koji naravno ne služe na obraz ako je informacija tačna. Zaboravio si na Svetog Savu, Cara Lazara i sve kosovske junake koji su živote svoje dali upravo za to što bi ti ukinuo. Da se sam đavo može kako registrovati na ovaj forum, postidio bi se nad tvojim glupostima i ostao začuđen gledajući kako neki ljudi više valjaju gluposti od njega koji laža i otac laži.
Čim si stavio ovakav naslov u forumu čvrsto vjerujem da uopšte nisi član te Crkve koju bi ukinuo. Jer ako jesi onda ti to ne treba ni da pomisliš. Pokaj se i posti za to jer učinio si veliki grijeh. Ako nisi član Crkve tj. Hrišćanin onda je pogotovo nemaš pravo ukidati ukidaj svoju sektu ili nevjerstvo šta li već. Šta te briga šta se dešava u tuđem dvorištu. I na kraju, kad izvaljuješ takva pitanja da ti pojačam znanje sa ovom informacijom:Ima veliki dio Crkve koju bi ukinuo i u Republici Srpskoj. Ovamo je u pravom smislu riječi Crkva NAROD KOJI VJERUJE i ne hvataju se za dugme kad vide sveštenika, već mu se raduju kao svom duhovnom ocu. Takvi smo mi bosanci ali smo vjernici.
Bjanka
11:16, 5. January 2009
Znači, ne vidim da je iko ovde za ukidanje crkve, to su, u najmanju ruku gluposti. Ali, kao vernici SPC, imamo pravo da insistiramo na etici u istoj, upravo da bi ukazala vernicima na svrhu vere.
Goc@
12:22, 5. January 2009
Znam da zvuci grubo i neumesno, ali mislim da su popovi jedni od vecih lopova danas, i da samo gledaju kako da otmu ljudima pare, naravno cast izuzecima. Ali u svakom poslu ima toga. A sto se tice ukidanja crkve-nikako, pa ja idem u crkvu i verujem zbog sebe a ne zbog popova, i kakvi kod oni da su to nece da me natera da prestanem da budem vernik i da idem u crkvu... .